Christian Rönnbacka ripusti vakuutusetsivän suurennuslasin naulaan ja keskittyy jatkossa viinaan, kirjoihin ja tv-sarjoihin

Christian Rönnbackan haastattelu järjestettiin etäyhteydellä. Arkistokuva vuodelta 2018, kun hän vieraili Evijärven kirjastolla puhumassa romaaneistaan.

Julkaistu:

Kategoria:

,

EVIJÄRVEN, Kauhavan ja Lappajärven kirjastot järjestivät loppukuusta evijärveläislähtöisen, Antti Hautalehto -rikosromaaneistaan tunnetun Christian Rönnbackan etäkirjailijavierailun.

Sitä pääsi seuraamaan kotisohvalta tai etäkatsomoista kirjastoista. Haastattelijana oli Järvilakeuden kansalaisopiston rehtori Leea Keto.

Rönnbacka kertoi muun muassa, että hänestä tuli hiljattain kokoaikainen kirjailija. Keväällä alkaa täysin uusi rikosromaanisarja, ja ensi vuonna kuvataan Hautalehdon toinen kausi.

RÖNNBACKA on entiseltä ammatiltaan poliisi, ja sen jälkeen hän työskenteli vakuutusetsivänä. Syksyllä kirjoittamisesta tuli kuitenkin hänen kokopäivätyötään.

–Olen ollut vapaa kirjailija kohta puolisen vuotta. Ripustin vakuutusetsivän suurennuslasin naulaan ja loikkaan täysin kirjailijaksi ja yrittäjäksi. Sillä tiellä ollaan. Teen viinaa, kirjoja ja tv-sarjoja, eli olen viihteen monitoimimies.

Viinalla hän viittaa Authors’ Distillery -tislaamoon, jonka hän ja joukko muita suomalaisia kirjallisuusalan ammattilaisia perustivat vuonna 2020 Mäntsälään. Heidän gin & tonicinsa valittiin syksyllä 2021 International Wine & Spirits Competitionissa maailman parhaaksi.

HAUTALEHTOJA on julkaistu tähän mennessä yhdeksän. Parhaillaan Rönnbacka kirjoittaa täysin uutta rikosromaanisarjaa, jonka pääosassa ei ole Antti, vaan 27-vuotias irakilais-suomalainen poliisi ja Göteborgin lähiöiden jengiväkivallan asiantuntija Henna Björk.

Ensimmäinen Björkin tähdittämä dekkari ilmestyy tämän vuoden toukokuussa. Björk saa tehtäväkseen pelastaa entinen lapsisotilas Suomeen Sierra Leonen kansanmurhan todistajaksi.

–Henna oli käymässä Tulen ajassa, ja ihastuin häneen tyyppinä, jolloinka hän sai oman sarjansa, Rönnbacka kertoi. –Toukokuussa tulee jotain aivan uutta mutta hyvää.

NELJÄNNESTÄ Hautalehto-romaanista Kylmä syli (2015) kuvattiin kahdeksanosainen tv-sarja, joka nähtiin C More -suoratoistopalvelussa joulukuussa. Sarja kertoo nuorten miesten hukkumistapauksista, jotka saavat rikoskomisario Hautalehdon piinaavan epätietoisuuden valtaan.

Sarja nousi C Moren kaikkien aikojen katsotuimmaksi alkuperäissarjaksi ja vain kolmen viikon näyttökerroilla palvelun koko vuoden kymmenenneksi katsotuimmaksi sarjaksi. Loppuvuodesta se tulee katsottavaksi myös MTV3-kanavalle.

Nimikkoroolissa nähdään Mikko Leppilampi.

–Täytyy Hautalehdon luojana sanoa, että silmä lepää Leppilammessa ja hänen suorituksessaan, Rönnbacka sanoi.

Hiljattain paljastettiin myös, että seuraava Hautalehto-kausi nähdään C Morella ensi vuonna. Se tulee perustumaan kirjasarjan kolmanteen osaan Rakennus 31 (2014).

KYLMÄN SYLIN kuvausten aloitus venyi pari vuotta. Kuvaukset tehtiin yhteen putkeen Porvoossa keväällä 2021. Rönnbacka heitti, että tyylisuuntana oli ”Porvoo noir”.

Sarja eroaa lopulta jonkin verran kirjasta.

–Ne ovat kaksi eri taidemuotoa; kuin patsaan veisto ja taulun maalaus. Olen tyytyväinen, että se kuitenkin näki päivänvalon, hän pohti.

Kirjailija kertoi kuitenkin joutuneensa ”hiukan toppuuttelemaan” tv-käsikirjoittajaa, joka oli vääntämässä Hautalehdosta kurikkalaista.

–Hautalehto ysissähän paljastui, että hän on Evijärveltä. Olin panttaillut sitä tietoa ja odotellut, millainen tarjouskilpailu tulee kunnilta. Evijärvi voitti sen sitten tarjouksellaan ylivoimaisesti, ja nyt on manifestoitu, että Antti on Evijärveltä, Rönnbacka vitsaili.

ENNEN televisiosarjaa tekeillä oli myös muutaman vuoden ajan täyspitkä Hautalehto-elokuva, joka olisi perustunut Operaatio troijalaiseen. Se kaatui lopulta rahoituksen puutteeseen.

–Elokuvakäsiksestä on olemassa muutama hyvä versio. Ei sitä ole haudattu, mutta kyllä sitä pitää vähän elvyttää, jos sen meinaa ottaa käyttöön.

MYÖS seuraavan Hautalehto-kirjan julkaisuaikatauluja penättiin, ja Rönnbacka totesi, ettei huolissaan tarvitse olla, sillä hän työstää jatkossa molempia kirjasarjoja.

–Syksyllä julkaistava Hautalehto kymppi on Kostajan merkki. Se on tällä hetkellä kustannustoimittajalla. Antti palaa siinä päätontilleen Porvooseen, jonne hän kuuluu. Kirjoitusergonomiakin on helpompaa, kun on tutut puitteet, hän paljasti.

–Koska se on kymmenes osa, ja olen samalla rustannut näitä kirjoja kymmenen vuoden ajan, niin siitä tulee mulle ikään kuin kymmenvuotisjuhlakirja ja hieno merkkipaalu. Kiitos lukijoiden; eihän siihen olisi päässyt ilman, että ihmiset löytävät tuotteen.

TEKEILLÄ on myös uusi tietokirja, mutta siitä hän ei vielä paljastanut mitään.

–Se tulee olemaan aika iso ja näkyvä teos, jota on ollut mahtava tehdä. Se on kyllä viimeinen tietokirja, minkä teen, ja sen jälkeen pysyn Henna Björkissä ja Hautalehdossa, hän naurahti.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.