8,9 miljoonan asukkaan Saigonista 2 600 asukkaan Vimpeliin – suomalaisessa koulutuksessa on vetovoimaa

Ngnyêῆ Thanh Lê ja Trân Thi Hâi Yên viehättyivät Vimpelistä, joka on heidän poikansa Minhin uusi opiskelupaikka seuraavan kolmen vuoden ajan.
Ngnyêῆ Thanh Lê ja Trân Thi Hâi Yên viehättyivät Vimpelistä, joka on heidän poikansa Minhin uusi opiskelupaikka seuraavan kolmen vuoden ajan.
Ngnyêῆ Thanh Lê ja Trân Thi Hâi Yên viehättyivät Vimpelistä, joka on heidän poikansa Minhin uusi opiskelupaikka seuraavan kolmen vuoden ajan.
Ngnyêῆ Thanh Lê ja Trân Thi Hâi Yên viehättyivät Vimpelistä, joka on heidän poikansa Minhin uusi opiskelupaikka seuraavan kolmen vuoden ajan.

KUN vietnamilaiset Ngnyêῆ Thanh Lê ja Trân Thi Hâi Yên avioituivat, tulevaisuudestaan puhuessaan he päättivät, että haluavat kouluttaa lapsensa Euroopassa. Esikoisensa Ngnyêῆ Thauh Mhât Minhin, 15, varttuessa äiti tutki netistä mahdollisuuksia ja löysi Peter Vesterbackan Finest Future -konseptin, joka tarjoaa eri puolilla maailmaa asuville nuorille mahdollisuuden opiskella Suomea etänä ja hakea sitten opiskelupaikkaa listalla olevista yhteistyölukioista. Kielitaito on edellytys lukio-opiskelijaksi hakemiselle Suomessa. Perheen valinta osui Vimpeliin, jossa opiskeli viime vuonna kaksi vietnamilaista opiskelijaa.

–Suomessa on rauhallista ja turvallista sekä yksi parhaista koulutuksista maailmassa, opettajana työskentelevä äiti Yên tietää.

Vanhemmat lähtivät saattamaan esikoistaan uuteen opiskelupaikkaan sekä samalla tutustumaan Suomeen. Ho Chi Minh Citysta eli Saigonista on 14 tunnin lentomatka Helsinkiin. Seinäjoen rautatieasemalla vastassa oli maahanmuuttokoordinaattori Lea Vasalampi.

–Täällä on todella rauhallista ja kaunista, raikas, puhdas ilma ja vihreää kaikkialla sekä ystävällisiä ihmisiä, suitsuttaa Yên vietettyään Vimpelissä useita päiviä.

8,9 miljoonan asukkaan Saigonissa on toisenlaista.

Vimpelissä Lê ja Yên ovat tutustuneet paikallisiin nähtävyyksiin; heitä kiinnostavat erityisesti kirkot, museot ja kulttuuri, käyneet Vedon Superpesis-ottelussa sekä mustikkametsässä. Ennen kotiin lähtöä oli vielä aikomus saunoa suomalaisittain ja uida järvessä.

Koko suku on ylpeä koulutuksesta

VIETNAMISSA koulutusta arvostetaan todella paljon. Nuori väestö haluaa kouluttautua ja opiskelupaikoista on pulaa. Valtio on paitsi panostanut koulutukseen, myös tukenut ulkomaille korkeakouluihin lähtemistä, mikä onkin hyvin yleistä. Suomi on hyvin suosittujen kohdemaiden joukossa. Myös toisen asteen opintoihin lähdetään ulkomaille.

–Kollegani ovat olleet hyvin kiinnostuneita Suomeen lähdöstä ja koko suku on jo nyt hyvin ylpeä. Toinen poikamme hakee tänne ensi vuonna, Yên kertoo.

Suurimmat erot maiden koulujen välillä ovat, että Suomessa tarjotaan lounas, Vietnamissa otetaan eväät tai mennään kotiin syömään. Lounastauolla voi ottaa vaikka päiväunet. Vietnamissa koulupäivät ovat pitkiä ja oppituntien välissäkin opiskellaan yhteiskunnallisia asioita. Luokkakoot ovat suuria. Koulua on lauantaisinkin. Sekä opiskelijat että opettajat käyttävät uniformuja.

Luokkien varustelutaso yllätti vietnamilaiset opettajat

Vierailu Vimpelin lukiolla vaikutti matematiikan ja englannin opettajina sikäläisessä lukiossa toimivat vanhemmat. Luokkien varustelutaso yllätti heidät, erityisesti luokkien älytaulut herättivät ihastusta. He kertoivat, että Vietnamissa kemiaa ja fysiikkaa opiskellaan vain teoriassa ja olivat iloisia, että Minh pääsee nyt tekemään käytännön kokeita. He aikoivat esitellä valokuvia koululta omassa lukiossaan.

Vietnamilaisissa kouluissa luokkakoot ovat suuria. Minh opiskeli perusopetuksen loppuun 51 koululaisen luokassa. Kuva Minhiltä.
 

Minh on tyytyväinen siihen, että valinnaisaineet mahdollistavat opintojen räätälöimisen.

–Minua kiinnostavat erityisesti matematiikka ja tieteet. Aion hakea myöhemmin lääketieteen opiskelijaksi, joko täällä Suomessa tai muualla.  

Hän on valmis tekemään töitä tavoitteensa eteen. Siitä hän on saanut esimakua opiskellessaan reilun vuoden ajan suomen kieltä netissä.

PIENILLE lukioille ulkomaiset opiskelijat ovat tärkeitä valtionosuuksien ja opiskelijaryhmien kokojen vuoksi. Vastaavasti toivotaan, että opiskelijat jäisivät Suomeen tekemään töitä, jolloin valtio hyötyisi ”sijoituksestaan”.

–Toinen vietnamilaisopiskelijoistamme jatkaa lukiota Mäntässä, jonne tulee hänen serkkunsa opiskelemaan, mutta toinenkin uusi opiskelija on tulossa, kunhan saa viisumiasiansa kuntoon, kertoo Vasalampi.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Venäläiset opiskelijat viihtyvät Vimpelissä: ”Tämä on hyvä paikka” – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Painajaismainen pakomatka päättyi turvaan Vimpelissä – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.