Uusimmat kesäblogit:

Konkurssien lisääntyminen ei vielä näy Järviseudulla

Erityisesti rakennusalan konkurssit ovat lisääntyneet alkuvuonna, mutta Järviseudulla se ei vielä näy.
Erityisesti rakennusalan konkurssit ovat lisääntyneet alkuvuonna, mutta Järviseudulla se ei vielä näy.

KONKURSSIEN määrä Suomessa on alkuvuonna kääntynyt jyrkkään kasvuun. Suomen Asiakastieto Oy:n tilaston mukaan viikon 13 loppuun mennessä jo 676 yritystä on asetettu konkurssiin. Määrä on korkein 15 vuoden tarkastelujaksolla ja peräti 30 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Pahimmassa kurimuksessa on Asiakastiedon mukaan rakennusala, erityisesti talonrakennus. Isojakin toimijoita on joutunut konkurssiin. Myös kaupan ja ravintola-alan konkursseja on nähty paljon.

Järvi-Pohjanmaalla konkurssien määrä kasvu ei ainakaan vielä näy.

–Virren eli patentti- ja rekisterihallituksen tietopalvelun mukaan tämän vuoden puolella on alueellamme ollut yritysten lakkauttamisia 24 kappaletta, joista vain yhdestä kahteen on konkurssimenettelyn päättymisiä. Eli ei mistään konkurssiaallosta voida onneksi puhua. Toiminta on toki monessa yrityksessä loppunut muttei konkurssin kautta, kertoo JPYP:n toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa.

Yritysten kaatuminen on seurausta pitkästä tapahtumaketjusta.

–Puskurit on monessa yrityksessä käytetty koronan myötä, eikä hintojen nousuun ja kysynnän laskuun enää ole pystytty vastaamaan, kertoo tuoteomistaja Jaakko Nors Asiakastiedosta.

MAKSUVIIVEET ovat kasvaneet valtakunnallisesti lähes kaikilla toimialoilla, paljastaa Intrumin tutkimus. 5,6 prosentilla suomalaisista yrityksistä on vaikeuksia selvitä laskuistaan. Vuoden takaisesta määrä on noussut 7,55 prosentilla.

Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattori on kaikilla toimiajoilla huomattavasti matalammalla tasolla vuoden takaiseen verrattuna. Vähittäiskaupassa ja palvelualalla luottamus on kuitenkin noussut. Valtakunnallisesti maksuviiveellisten yritysten osuus on noussut melkein kaikkialla Suomessa lukuun ottamatta Etelä-Pohjanmaata ja Kainuuta.

Tälle vuodelle ennustetaan talouden hienoista, 0,2 prosentin supistumista. Ennusteessa on kuitenkin monia epävarmuustekijöitä: jos työllisyys säilyy hyvänä ja inflaatio laskee, kuluttajien luottamus talouteen voi vahvistua. Investoinnit vihreään siirtymään ja raaka-aineiden ja komponenttien saatavuusongelman poistuminen Kiinan avautumisen myötä voivat myös siivittää positiivista kehitystä. Toisaalta rahoitusmarkkinoiden epävarmuus näkyy taustalla ja voi näkyä nopeasti yritysten maksukyvyssä, perintätoimeksiannoissa ja -pääomissa, todetaan Intrumilta.

JÄRVISEUDULLA on paljon rakennusalan yrityksiä, joiden tilauskanta riippuu suoraan siitä, paljonko uusia neliöitä laitetaan pystyyn eri puolella Suomea ja pohjois-Eurooppaa.

–Rakentaminen on hiljentynyt joka puolella, joka väistämättä näkyy alueemme yritysten tilauskannassa. Uusia rakennuskohteita ei juurikaan aloiteta ja rakenteilla olevia kohteita on laitettu ”jäihin”.

Näin ollen talouden heilahtelut iskevät laineensa tännekin varsin nopealla aikataululla, oli kyse sitten taantumasta tai lisävauhdista.

Vesa Alanko-Luopa kertoo, ettei konkurssien lisääntyminen näy vielä Järvi-Pohjanmaalla.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.