Kylät siistiksi ja metalliromut nurkista saman tien hyötykäyttöön! 

Täysin palvellut perunapoimuri odottaa kuljetusta romukonttiin.
Täysin palvellut perunapoimuri odottaa kuljetusta romukonttiin.

RAKENNUSTEN seinustoille ja autotallien nurkkiin pakkaa kertymään kaikenlaista metalliromua, jolle periaatteessa voisi hamassa tulevaisuudessa olla käyttöä, mutta käytännössä ei kuitenkaan ole, vaan romut lojuvat nurkissa vuodesta toiseen. Oma lukunsa on tarpeettomiksi jääneet ja usein käyttökelvottomat maatalouskoneet, kuten vanhat kylvökoneet, aurat, karhit ja niin edelleen, joita näkyy ulkona peltojen laidoilla ja rakennusten vierillä. Eihän ne koneenraadot sinne luontoa ja kartanoita rumentamaan kuulu. 

Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti kyläseura päättikin järjestää romunkeräyskampanjan kevään ja alkukesän aikana. Aluksi kysellään kylä kylältä ja talo talolta, löytyykö nurkista keräykseen joutavaa romua ja tilataan ensi alkuun yksi kontti Pyhälahteen Viitaniemen tien risteykseen ja toinen Pokelaan Pokelan Eeron talon liepeille ja ne täytetään kyläseuran toimesta jo tiedossa olevilla ja valmiiksi kerätyillä romuilla. Pokelan kontti tulee 20.3.2023 ja Pyhälahden heti sen jälkeen. Yhdyshenkilöinä toimii Viitaniemessä Kaisa Alanen, Pyhälahdessa Esa Salmela, Lakaniemessä Tommi Harju ja Pokelassa Eero Pokela. Näille henkilöille voit ilmoittaa romuista ja he järjestävät kuljetuksen kontteihin. 

Seuraavaksi sama toimenpide Viitaniemessä ja ehkä Lakaniemessä myös. Lopuksi sijoitetaan kaksi konttia muutamaksi viikoksi keskeisille paikoille eli Lakaniemeen entisen Katajan kaupan pihaan ja Pokelaan kentän nurkkaan. Näihin kontteihin voi sitten tuoda omaan tahtiinsa nurkista siivottuja metalliromuja. Esineitten ei tarvitse olla pelkkää metallia eli esimerkiksi auton vanteet, joissa on renkaat päällä, kelpaavat keräykseen. 

KERÄYS on käytännössä jo aloitettu eli Pokelassa on kerätty valmiiksi muun muassa vanhoja öljysäiliöitä, perunanistutuskone, vanha stokeri, polkupyörän vanteita, peltiromua ynnä muuta sellaista. Pyhälahdessa on valmiina muun muassa perunapoimuri, öljysäiliö, vanhat aurat, vanha karhi ja muuta. Myös kartoitus talo talolta on aloitettu. Nyt on hyvä tilaisuus siivota romut nurkkia ja ympäristöä rumentamasta ja samalla kyläseura saa hieman rahaa toiminnan pyörittämiseen. 

Heikki Salmela 

Luitko myös tämän jutun aktiivisesta Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti kyläseurasta Kyläseuran kuulumisia: suunnitteilla kesäkahvila – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.