JAPO on tehnyt investointipäätöksen valokuituverkon laajentamisesta Kauhavalla

Valokuitu on ympäristöystävällinen tapa hankkia internetyhteys.
Valokuitu on ympäristöystävällinen tapa hankkia internetyhteys.
Valokuitu on ympäristöystävällinen tapa hankkia internetyhteys.
Valokuitu on ympäristöystävällinen tapa hankkia internetyhteys.
Vuoden 2023 aikana JAPO valokuituverkon rakentaminen päästään aloittamaan Kortesjärvellä keskustaajaman lisäksi Fräntilässä ja Ylikylässä sekä Hakolassa, Kivihuhdassa ja Perkiönmäellä.

–Kuidun kysyntä on ollut kovaa Alahärmässä, Ylihärmässä, Kortesjärvellä sekä Vöyrin Kaurajärvellä, kertoo toimitusjohtaja Toni Harjula.

Kauhavan Ruotsalassa maanrakennustöitä jatketaan roudan sulaessa.

Traficomin tukea JAPO Valokuituverkon rakentamiseen päätettiin hakea Ylihärmän, Untamalan sekä Vöyrin alueille, koska alueiden kaupallisen rakentamisen kannattavuuteen liittyy monia epävarmuustekijöitä. Kyseisillä alueilla valokuituverkon rakentamishanke toteutunee vuonna 2024.

Myös Alajärvellä Kaartusen, Menkijärven, Möksyn sekä Uudenkylän alueilla valokuituliittymien myyntiä jatketaan.

Valokuidulla on etunsa

VALOKUITU on tutkitusti vastuullinen ja ympäristöystävällinen valinta kodin nettiyhteydeksi, todetaan Finnet-liiton julkaisemassa ympäristötutkimuksessa.  Ympäristöystävällisyys kiinnostaa erityisesti nuoria aikuisia.

Mainos

Valokuituverkon rakentamisesta ja käyttämisestä syntyvä vuotuinen hiilidioksidipäästömäärä per kotitalous (5,48 kg) vastaa noin puolen promillen osuutta keskiverron suomalaisen hiilijalanjäljestä. Kotitalouden valokuituliittymän vuosittainen päästömäärä vastaa esimerkiksi noin 35 kilometrin autoilun hiilidioksidipäästöjä polttomoottorikäyttöisellä autolla (keskimääräiset auton päästöt Sitran arviosta). Loppukäyttäjän päätelaitteita, kuten älypuhelinta, tietokonetta tai televisiota ei ole huomioitu laskennassa. Laskennassa valokuituverkon elinkaaren pituutena on käytetty 50 vuotta, vaikka todellinen elinkaaren pituus saattaa olla pidempi.

Valokuitu mahdollistaa myös etätyöskentelyn, jolloin matkustamisen tarve vähenee.

Tiedonsiirron määrän kasvaessa jatkuvasti myös sähkön kulutus kasvaa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimuksen mukaan mobiiliyhteyksien sähkönkulutus on reilusti yli kaksinkertainen valokuituun verrattuna.  Valokuitu kantaa tulevaisuuden datamäärät, kun taas mobiiliverkko ei. Jotta mobiiliverkon kapasiteettia voidaan kasvattaa, tulee se päivittää aina uuteen sukupolveen ja uusia verkkolaitteet.   

Aiheesta lisää

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.