Ammattitutkinto vahvisti osaamista entisestään – ”Nyt teen just sellaista työtä mistä tykkään”

Nea Hedberg hankki Suomen Yrittäjäopistossa tekemällään ammattitutkinnolla syvempää ymmärrystä taloushallinnosta.
Nea Hedberg hankki Suomen Yrittäjäopistossa tekemällään ammattitutkinnolla syvempää ymmärrystä taloushallinnosta.
Nea Hedberg hankki Suomen Yrittäjäopistossa tekemällään ammattitutkinnolla syvempää ymmärrystä taloushallinnosta.
Nea Hedberg hankki Suomen Yrittäjäopistossa tekemällään ammattitutkinnolla syvempää ymmärrystä taloushallinnosta.
VISIO siitä, millaista työtä haluaa tehdä, johti alajärveläisen Nea Hedbergin työn ohella tehtävään täydennyskoulutukseen. Työntekijän omien tarpeiden mukaan räätälöidyt opinnot lisäsivät paitsi osaamista, myös työmotivaatiota.

Järvinet Oy:lla laskutusta sekä osto- ja myyntireskontraa hoitava Hedberg halusi kehittää taloushallinnon osaamistaan ja tutkiessaan koulutusvaihtoehtoja löysi netistä Suomen Yrittäjäopiston. 

–Työnantaja suhtautui tähän myönteisesti ja prosessi lähti käyntiin nopeasti, kun otin sähköpostitse yhteyttä Yrittäjäopistoon.

Merkonomin tutkinto pohjana

Hedberg valmistui JAMin Alajärven toimipisteestä asiakaspalvelun ja myynnin merkonomiksi 2018 ja teki osan työharjoittelustaan Järvinetillä. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli kaupan alalla, kunnes häntä kysyttiin Järvinetille vakinaiseksi kolmisen vuotta sitten. 

–Jo merkonomiopintojen aikana tavoitteeni oli päästä tekemään taloushallinnon töitä. Ala kiehtoo, koska siinä on tietynlaista haastetta ja se on monialaista ja monipuolista: on laskutusta, reskontraa, kirjanpitoa tai voi vaikka erikoistua henkilöstöpuolelle. 

Liiketoiminnan ammattitutkinnon suorittamisen, osaamisalana taloushallinto, Hedberg aloitti viime vuoden helmikuussa Suomen Yrittäjäopistolla. 

–Aluksi kartoitettiin tarkemmin, mitä osaamista haluan lähteä kehittämään ja valitsin opettajan avustuksella verkkokurssit, jotka suorittaisin. Opiskeltavat asiat ja kurssit pystytään räätälöimään aina hyvin henkilökohtaisesti, mikä on mielestäni erittäin hyvä asia. Sain myös hyväksi luettua joitain opintoja merkonomin tutkinnosta. Suurimmaksi osaksi tein opinnot verkossa olevan oppimisympäristön kautta itsenäisesti ja oman aikatauluni mukaan. Sieltä löytyi hyvät ohjeet ja opettaja auttoi tarvittaessa, jos oli kysyttävää. Verkkokurssin päätteeksi oli aina lopputehtävä tai tentti ja opintoihin sisältyi myös tutkinnon suorittamiseksi kaksi näyttöä, jotka tein työpaikallani niin, että opettaja-arvioija oli mukana etäyhteydellä ja paikalla oli myös kollegani, joka toimi työelämäarvioijana.

Kaiken kaikkiaan opintojen laajuus oli 10 verkkokurssia ja tutkinnon laajuus 150 osaamispistettä.  

Ripeästi ja päämäärätietoisesti, muttei liikaa tekemällä

–Tein opintoja tunnin, pari päivässä töiden jälkeen ja viikonloppuisin saatoin tehdä enemmänkin, mutta osasin vetää rajan – tiedän, että hengähtääkin pitää, että oppi menee perille. Tarvittaessa sain viedä opinnot töihin eli pyytää työkavereilta apua asioissa, joissa heillä on paremmin asiantuntemusta. Opintojen aikana sellaiset asiat, joita en ole päässyt työssäni vielä tekemään, kuten tilinpäätös ja kirjanpito, olivat haastavimpia, mutta tulivat koulutuksessa hyvin tutuiksi. 

Hedberg valmistui tammikuussa. 

–Tein opinnot melko ripeässä tahdissa, oli kova tahto valmistua ajallaan. Suurin motivaatio tule halusta kehittää itseään, minulla oli visio, jota kohti edetä. Koulun puolesta liiketoiminnan ammattitutkinnon tavoiteaikataulu minulla oli vuosi.

–Opinnoista on ollut todella paljon hyötyä työssäni. Osaaminen on syventynyt ja ymmärrän paremmin taloushallinnon kokonaisuutta ja prosessia. Tämä on antanut varmuutta ja taitoa työhöni. 

Koulutus on myös lisännyt Hedbergin työtyytyväisyyttä entisestään. 

–Olen ollut tyytyväinen uravalintaani, ja nyt olen päässyt kehittymään työssä tavalla, jota olen halunnut. Minulla on ollut visio siitä, millaista työtä haluan tehdä, ja nyt teen just sellaista työtä mistä tykkään. Työ antaa paljon. Esimiehet ovat työyhteisössäni kannustavia, muita tsempataan ja annetaan työntekijöille mahdollisuuksia edetä. 

–Opiskelussa oli mahtavaa, ettei sitä varten tarvinnut lähteä minnekään. Verkko-opinnot sopivat minulle todella hyvin. 

Yrittäjäopisto on verkko-opintojen edelläkävijä

SUOMEN YRITTÄJÄOPISTO rakensi verkkokoulutusympäristönsä jo aikana ennen koronaa. 

–Meille hakeutuu opiskelijoita, jotka tykkäävät tehdä opintoja verkossa oman aikataulunsa mukaan, kertoo lappajärveläinen Kirsi Övermark, joka työskentelee kouluttajana Yrittäjäopiston liiketoimintatiimissä.

Viime vuonna kaikista Yrittäjäopiston koulutuksista 74 prosenttia toteutui verkossa. Lähiopetusta toteutetaan tarvittaessa. 

–Erityisesti yrittäjyyden ja yritysjohtamisen ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä maatilayrittäjien koulutuksia tehdään paikan päällä eli menemme tarvittaessa opiskelijoiden luokse. Meillä on toimipisteet Kauhavan lisäksi Seinäjoella, Teuvalla, Tampereella, Hämeenlinnassa ja Turussa. 

Suomen Yrittäjäopisto on valtakunnallinen aikuiskouluttaja. Se on erikoistunut toteuttamaan yksilöllisiä ja luovia yrittäjyyden, liiketoiminnan, tuotannollisen ja teknologisen alan koulutus- ja kehittämispalveluita yhteistyössä asiakkaidensa kanssa. Vuosittain koulutuksiin osallistuu noin 4 000 opiskelijaa. Yrittäjäopistolla on opiskelijoita ympäri Suomea, myös Järviseudun alueelta. 

–Paljon olemme mukana myös erilaisissa hankkeissa Etelä-Pohjanmaalla. JPYP:n kanssa olemme tehneet yhteistyötä koulutuksissa ja muutama vuosi sitten meillä oli Aisaparin kautta rahoitettu Tulevaisuuden tilitoimisto -hanke, jota tehtiin Kauhavan, Lapuan ja Järviseudun alueella. 

Työvoiman riittävyys haasteena

VIIME vuosi oli Suomen Yrittäjäopistolle erinomainen toimintavuosi, vaikka erilaiset muutoshankkeiden valmistelut ja kriisit loivat epävarmuutta ammatillisen koulutuksen toimintaympäristössä. Vuonna 2022 kokotutkintoja suoritettiin yhteensä 630. Taloudellinen tulos oli myös erinomainen, liikevaihto oli 8,6 miljoonaa.

–Koulutuksillamme on erittäin hyvä vetovoima, kertoo rehtori, toimitusjohtaja Jorma Kukkeenmäki.  

Tulevaisuuden suuri yhteinen haaste tulee olemaan työvoiman riittävyys yrityksissä.  

–Tulemme panostamaan maahanmuuttajille suunnattujen koulutuspalveluiden kehittämiseen. Uskomme, että työvoimahaasteen ratkaisemisessa tarvitaan kaikkien panostusta. Toisaalta yritysten kannalta on myös tärkeää pitää kiinni olemassa olevasta henkilöstöstä, joiden osaamisen vahvistamista ei pidä unohtaa.  

Suomen Yrittäjäopisto on perustettu yrittäjiä varten vuonna 1968. Se työllistää 92 henkilöä.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA