”Pronssi oli kova temppu” – mitalikahveilla käynnisteltiin historiallisen mitalin juhlintaa

Perttu Nelimarkka (2. oik.) totesi, että Vedon korisnaisten voittama mitali oli kova saavutus. Kuvassa Sam Leijonanmieli (vas.), Jari Lakaniemi, JP Kujala, Juhani Rauhala ja Karoliina Rytkönen.
Perttu Nelimarkka (2. oik.) totesi, että Vedon korisnaisten voittama mitali oli kova saavutus. Kuvassa myös Sam Leijonanmieli (vas.), Jari Lakaniemi, JP Kujala, Juhani Rauhala ja Karoliina Rytkönen.
Perttu Nelimarkka (2. oik.) totesi, että Vedon korisnaisten voittama mitali oli kova saavutus. Kuvassa Sam Leijonanmieli (vas.), Jari Lakaniemi, JP Kujala, Juhani Rauhala ja Karoliina Rytkönen.
Perttu Nelimarkka (2. oik.) totesi, että Vedon korisnaisten voittama mitali oli kova saavutus. Kuvassa myös Sam Leijonanmieli (vas.), Jari Lakaniemi, JP Kujala, Juhani Rauhala ja Karoliina Rytkönen.

KUKA olisi uskonut 20 vuotta sitten, että Vimpeli voittaa koripallon SM-mitalin? Maailma muuttuu, mutta tämä oli kova temppu – koripallo on kuitenkin lajina iso ja kasvava laji myös Suomessa, kilpailu kiristyy koko ajan, totesi Perttu Nelimarkka Vimpelin Vedon korisliiga -joukkueen pronssimitalikahveilla.

Kahvila Nelimarkassa kävi tiistaina 18. huhtikuuta noin 160 onnittelijaa kiittämässä Vedon naisia hienosta kaudesta. Tilaisuuden järjestivät Nelimarkan kahvila joukkueen sponsorina sekä Veto.

Perttu Nelimarkka sai oman pronssimitalinsa – hän on ollut mukana joukkueen treeneissä sparraamassa muutaman muun miespelaajan kanssa.

Kunta muisti ulkomaalaispelaajia tilaisuudessa. Juhlat jatkuvat myöhemmin ja lisää palkitsemisia on luvassa.

KUKAPA olisikaan ennustanut ennen nyt päättyneen kauden alkua, että juuri tällä kaudella kaikki natsaa ja joukkue saavuttaa paitsi ensimmäisen pudotuspelivoittonsa, myös mitalisijan?

Valmentaja Jukka-Pekka Kujala totesi, että voitettu mitali on palkinto yhdeksän vuoden työstä, joka Vedossa on tehty Naisten Korisliigassa. Se on arvokas etenkin Vedon omille kasvateille, joilla ei aikuisten tasolta pääsarjan mitaleita ole. Pelaajista ainoastaan Karoliina Rytkösellä oli aiempi SM-mitali.

–Myös palloilulinjan tytöille tämä oli varmasti tärkeä kokemus ja antaa lisäkimmoketta harjoitteluun. Kyllä tämä lisää uskoa siihen, että pienikin seura voi pärjätä, ei tarvitse olla valtava budjetti, vaan pitkäjänteinen työ ratkaisee.

Joukkuepeliä

Kujala iloitsi siitä, että tällä kaudella amerikkalaispelaajat pelasivat joukkueelle ja joukkue hitsautui yhteen.

–Kokoonpano eli vielä melko pitkään kauden aikana, Kristina King korvasi Shayla Cooperin marraskuussa ja Alexandra Wittinger saapui täydentämään joukkuetta vasta tammikuussa, kun Ninni Salmi siirtyi vuoden vaihteessa saksaan.

Joukkue väläytteli hyviä otteita talven mittaan.

–Tammikuussa Suomen Cupissa Kotkaa vastaan pelatun hyvän pelin jälkeen tuntui, että nyt tästä voi tulla jotain. Wittinger toi mukanaan sen, mitä meiltä vielä puuttui, kuvaili päättyneelle kaudelle kasvattajaseuraansa palannut Tuulia Anttonen.

–Pystyimme näyttämään kaikille epäilijöille, jotka tätä ennen sanoivat, ettei Veto voi pärjätä.

Kujalan mukaan EBT-otteluissa, joissa sarjan seitsemäntenä ollut Veto kaatoi kakkoseksi sijoittuneen EBT:n, joukkue syttyi todellisiin liekkeihin.

–ToPo-sarjasta tuli tiukka ensimmäistä ottelua lukuun ottamatta. Finaalipaikka ei ollut kaukana, mutta pronssiottelussa laitettiin kaikki peliin. Viimeisen viiden minuutin aikana noustiin yhdeksän pisteen tappioasemasta voittoon. Tahto ja halu voittaa riitti. Ja meillä on parhaat fanit. Yleisömäärät ovat olleet mukavia pitkin kautta ja pudotuspelit lisäsivät kiinnostusta. Bussilastillinen Veto-faneja huusi monisatapäisen forssalaisyleisön nurin pronssiottelussa.

Pitkäjänteistä työtä

TYÖ, joka nyt johti SM-mitaliin, on käynnistynyt kuitenkin jo todella kauan sitten. Joukkueen taustavoimissa vaikuttava Juhani Rauhala muistelee, että tyttökoripallotoiminta käynnistettiin tauon jälkeen 1995.

–Tässä on ollut mukana laaja joukko ihmisiä valmentamassa ja mahdollistamassa toimintaa toimitsijoista moppiryhmiin ja salin järjestelijöistä lipun myyjiin, vapaaehtoisia ja vanhempia. Kunta on tukenut harjoittelua ja tarjonnut tiloja. Kyllä tämä on koko yhteisön mitali ja yhteiseen hiileen puhaltamisen tulos.

Työ vimpeläisen koripallon parissa jatkuu edelleen. Minitytöt voittivat hiljattain ykkösdivarin aluemestaruuden. Rauhala kertoo, että lähiaikoina on tulossa lisää koripallotapahtumia.

–6. toukokuuta Vaasassa on valmentajien peruskoulutus, jonne on lähdössä vimpeliläisiä. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Vedon toimistosta saa lisätietoja. 27. toukokuuta Vimpelissä järjestetään maajoukkueeseen tähtääville 2010–2011 syntyneille eteläpohjalaisille ja pohjalaisille leiri, jossa on mukana Koripalloliiton kouluttajia. Tapahtuma on Suomen Koripalloliiton ja keskisen alueen aluehallituksen järjestämä.

Lahjakkuuspotentiaalia

Myös Erkki Ventilä on ollut pitkään naiskoripalloilun taustajoukoissa ja valmentaa minityttöjen joukkuetta.

–Toisin kuin Ylen jutussa tammikuussa väitettiin, koripalloilu ei ole täällä mikään buumi ja trendi, vaan pysyvämpi asia. Vaikka Vimpelissä ikäluokat ovat pieniä, lahjakkuuspotentiaalia on siihen verrattuna todella paljon ja myös valmennuksessa on osattu tehdä oikeita asioita.

Ventilä näkee, että lopulta suomalaispelaajat ratkaisevat ottelut.

–Ulkomaalaiset pelaavat toisensa pois, se on plus miinus nolla – suomalaisten paremmuus ratkaisee, ja joukkuepeli. Tällä kaudella joukkue oli joukkueena hyvä.

Joukkueessa pelasivat Tynice Martin, Minttu Isoranta, Karoliina Rytkönen, Riikka Kujala, Neea Rannanpää, Aino Riihimäki, Anni Kujala, Kristina King, Tuulia Anttonen, Annu Pajala, Roosa Haapala ja Alexandra Wittinger.

”Tänne oli helppo tulla”

Karoliina Rytkönen liittyi Vedon joukkueeseen käytyään viime kesänä Vedon harjoituksissa Seinäjoelta käsin. Hän on Äänekosken Huiman kasvatti ja pelannut myös Lappeenrannassa sekä Forssassa.

–Oli niin kivaa, että kirjoitettiin sopimus. Tänne oli helppo tulla, tuttu paikka ja tuttuja ihmisiä. Sain Tuulian kämppikseksi. Arvostan pienen kylän yhteisöllisyyttä tosi paljon, tykkään kun moikataan ja peleissä ilahdutti erityisesti, että minuakin kannustetaan.

Kauden päätteeksi leikkaukseen

Minttu Isoranta loukkasi kuukausi sitten eturistisiteensä ja se operoitiin keskiviikkona. Kausi päättyi siis acl-vamman leikkaukseen, mutta mitali kaulassa.

–Ihan huikea fiilis, kuvaili Isoranta. –Meillä oli tosi nousujohteinen sarja ja sarjahan oli tänä vuonna todella tasainen. Usko ja luottamus tekemiseen sekä hyvä yhteishenki siivittivät meitä. Kyllä tämä on paras tunne ja fiilis, minkä olen koripallosta tähän mennessä saanut.

Vaikka jalkavamma esti osallistumisen peleihin, Isoranta on ollut mukana treeneissä ja peleissä, elänyt mukana ja kannustanut joukkuetta voittoisaan loppuun asti.

–Sivusta katsominen jännitti paljon enemmän kuin olisi kentällä jännittänyt.

Onnittelijoita riitti.
Anni Kujala on pelannut Vedon Korisliiga-joukkueessa kaikki yhdeksän kautta noususta saakka.
Karoliina Rytkönen ja Riikka Kujala ansaituilla kakkukahveilla.

Aiheeseen liittyviä juttuja

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.