Polvivammakaan ei pysäyttänyt Kujalaa: ”Visiot eivät lopu”

Jukka-Pekka Kujala sai vetolaisuuden vereensä jo ”äidinmaidossa”. Oman koripallouran jälkeen hän valmentaa naisten Korisliiga-joukkuetta ja toimii seuran toiminnanjohtajana.
Jukka-Pekka Kujala on Vimpelin Vedon monitoimimies, jolle urheiluseuran asioiden pyörittäminen ja valmennustyö ovat enemmän kuin työtä: elämäntapa, jossa rakkaan ja tärkeän seuran hyväksi tekee kaiken mahdollisen.

SIITÄ selvittiin, ja pronssia tuli, naurahtaa Vimpelin Vedon toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kujala muistellessaan toukokuun alussa tapahtunutta työtapaturmaa. Hän kompastui Saarikentän portaissa, kaatui, ja polven päällä oleva jänne, johon reisilihakset kiinnittyvät, katkesi. Hänet kiidätettiin leikkaukseen ja määrättiin 10 viikon sairauslomalle.

Koska Vedon toiminnassa iso osa henkilöityy Kujalaan, hän ei voinut vain delegoida asioita muille. Venymistä tarvittiin puolin ja toisin, että pesäpallokausi saatiin käyntiin ja asiat hoidettua.

–Autoin kaikessa missä pystyin, Varpulan Taina ja jaostojen porukat hoitivat käytännön työtä.

Jalkavamman kuntoutus edistyy kovan työn myötä, ja liikkuminen on helpottunut.

–Toivottavasti jalka paranee entiselleen. Lääkäri arveli, että vuoden verran siinä menee, muttei antanut mitään takuita. Ei pidä liikaa murehtia, Kujala toteaa.

VEDON toiminnanjohtajana parin vuosikymmenen ajan työskennellyt Kujala kasvoi vetolaiseksi pienestä pitäen. Vedosta on tullut hänelle työ, mutta myös elämäntapa.

–Edesmennyt äitini oli kova Vedon kannattaja. Olimme urheiluperhe, minutkin vietiin pienestä asti Saarikentälle peleihin, ja niin aloin pelata pesistä ja korista. Pesäpallo jäi 15-vuotiaana, keskityin sen jälkeen koripalloon.

1960- ja 70-luvuilla Vimpelissä syntynyt vahva koripallokulttuuri siivitti Kujalan junioreista miesten joukkueeseen saakka. Hän pelasi, opiskeli lajia ja valmensi.

Kujala aloitti valmentamisen juniori-ikäluokista ja hänestä tuli myös miesten joukkueen pelaajavalmentaja. Vedon miesten koripallojoukkue pelasi II divisioonaa, Suomi-sarjaa ja alueellista ykkösdivaria. Siirtyminen naisten valmennustiimiin oli luontevaa, kun seuran resurssit päätettiin keskittää koripallon osalta naisten joukkueeseen. Päävastuun joukkueen valmennuksesta hän otti viime kaudella.

Työmäärä on lähes rajaton ja matkapäiviä kertyy talven aikana. Valmennuksessa palkitsee se, jos pelaajat kehittyvät ja joukkue menee eteenpäin, Kujala kokee.

–Pienellä paikkakunnalla prosessin on oltava käynnissä koko ajan, että voidaan pelata pääsarjaa. Täältä on vuosien varrella lähtenyt paljon pelaajia muualle. Palloilulukiolla on tässä iso rooli, sillä joka paikassa harjoitusmäärät kasvavat ja kilpailu kovenee.

Valmentajana Kujala kokee muuttuvansa analysoivammaksi. –Nuorempana tappiot ottivat kovemmalle. Nyt miettii, miksi näin kävi. Valmentaminen on vuorovaikutusta, on tuettava ja tsempattava. Huutaminen ja räyhääminen ei kuulu nykyaikaiseen valmennuskulttuuriin, vaikka joskus pelaajia onkin heräteltävä isommalla äänellä.

HOITOALA sai jäädä 20 vuotta sitten, kun urheiluseuran asioista alkoi tulla toinen työ. Toiminnanjohtajan työssä parasta on monipuolisuus. –Myyn mainossopimuksia ja paistan makkaraa. Aina on asioita ratkottavana.

Seura muodostaa yhteisön, jonka ydinporukkaan kuuluvat Kujalan lisäksi Taina Varpula, jaostojen puheenjohtajat ja valmentajat. Aktiivisilla jaostojen toimijoilla, pelaajilla, talkoolaisilla, faneilla ja paikallisilla yrityksillä on oma tärkeä roolinsa.

–Arjessa on paljon vuorovaikutusta, vimpeliläisten yhteisöllisyys tuntuu ja näkyy.

Haastavista poikkeusvuosista, kahdesta lyhennetystä kaudesta, Veto on selvinnyt Kujalan sanoin ”kohtuu hyvin”.

–Yrittäjät keräsivät meille rahaa metallilla, oli kannattajajäsenmaksuja ja tempauksia, pelaajatkin talkoissa mukana. Toivottavasti koripallopeleihin saadaan ottaa väkeä ja ollaan astetta lähempänä normaalia!

Ensi vuodelle on luvassa hyviä, mielenkiintoisia haasteita, sillä vietetään pesäpallon 100-vuotisjuhlavuotta. –Yritämme saada pesäpallofestariviikon toteutettua kolmen vuoden suunnittelun jälkeen. Visiot eivät lopu.

Koska urheiluseura on Kujalalle henkilökohtaisesti tärkeä, hän haluaa tehdä parhaansa sen hyvinvoinnin eteen.

–Käytännössä seuran asioiden parissa menee kaikki aika, joten täytyy tästä tykätä. Kesä on kiireistä aikaa pesäpallon takia, mutta yritän ehtiä lenkille ja kuntosalille joskus. Rentoudun veneilemällä tai onkimalla järvellä, luen kirjoja tai katson Netflixiä.

Kujala tekee myös mainos- ja keikkamyyntiä sivutyönään.

TÄRKEIMMIKSI hetkiksi Vedon parissa Kujala nostaa hetken mietinnän jälkeen Superpesiksen mestaruuden vuonna 2010 sekä koripallossa liigaan nousun pääasiassa oman kylän tytöistä koostuneella joukkueella.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Vilma Metsälä (vas.), Mari Takala ja Noora Mäenpää ovat tyytyväisiä siihen, miten aktiivisesti suomalaiset laittavat paistinrasvat kiertoon.

Kinkkutemppu tulee jälleen – yhden kinkun rasvasta valmistetulla dieselillä pääsee jopa kolme kilometriä

K-market Veto osallistuu myös tänä vuonna, kahdeksatta kertaa, Kinkkutemppu-kiertotaloustempaukseen. Jouluruokien valmistuksesta syntyvät paistinrasvat voi tuoda kaupan keräyspisteeseen kierrätettäväksi 18.12.2023-7.1.2024. Kinkkutemppu kierrättää jo kahdeksatta joulua peräkkäin paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Kekseliäs kiertotalouskampanja onnistui viime vuonna keräämään 45 tonnia rasvajätettä.

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.