Uusimmat kesäblogit:

Rännikoukuista Valtran keulille – Vimpelin Teollisuusmaalaus hakee lisää kasvua uudella investoinnilla

Urheilutausta näkyy siinä, että tahtotila on olla aina vain parempi ja parempi, etenkin parempi kuin muut, naurahtavat Vimpelin Teollisuusmaalauksen tuotantojohtaja Matti Larikka ja toimitusjohtaja Riku Lehto. –Urheilusta töissä puhutaan paljon, mutta pesäpalloa on sivuttu yllättävän vähän.
Urheilutausta näkyy siinä, että tahtotila on olla aina vain parempi ja parempi, etenkin parempi kuin muut, naurahtavat Vimpelin Teollisuusmaalauksen tuotantojohtaja Matti Larikka ja toimitusjohtaja Riku Lehto. –Urheilusta töissä puhutaan paljon, mutta pesäpalloa on sivuttu yllättävän vähän.
KUN näkee pellolla tai liikenteessä Valtran traktorin, monikaan ei tiedä, että näkee samalla vimpeläistä osaamista. Kyllä, Valtran traktoreiden konepeiton verkkoja sekä satakunta katseilta piiloon jäävää osaa maalataan Vimpelin Teollisuusmaalauksen hallissa.

–Sama pätee Avantiin ja Ruukkiin, jolle maalaamme profiileja, julkisivutuotteita sekä rännituotteita, toteaa toimitusjohtaja Riku Lehto.

Aivan mikä tahansa kylä- tai hikipaja ei pääse kansainvälisten brändien alihankkijaksi. Perinteisesti Vimpelissä ei ole tehty osaamisesta ja tekemisestä sen isompaa numeroa. Sama pätee Teollisuusmaalaukseen, mutta ammattiylpeyttä yrityksestä kyllä löytyy.

–Ollaan tietyllä tavalla edelläkävijä, toiset yritykset käyvät hakemassa mallia tuotantoprosessin toiminnasta, esimerkiksi ripustinvalmistajat ovat täältä hakeneet esimerkkiä. Tehdään tehokkaammin kuin muut, ja se on asiakkaiden ansiota, heillä on ollut kovia vaatimuksia ja me on muokkauduttu niiden mukaan aika tehokkaasti. Myös intohimoa on täytynyt olla tekemisessä, että ollaan tässä pisteessä: tietyllä tavalla urheiluhenkeä yrityksen sisällä ja kilpailuhenkisyyttä sen ulkopuolella, kokee pesäpalloa pelannut Lehto.

Yritys maalaa terästä ja alumiinia jauhemaalausautomaattilinjastolla, jossa tuotteet kulkevat pesuriin, kuivuriin, maalikaappiin ja uuniin.

–Linjasto on todella nopea ja kustannustehokas. Tuote voi parhaimmillaan olla kahden tunnin päästä prosessin alkamisesta valmiiksi pakattuna odottamassa lastausta. Maalaamme kappaleita puhelimen kokoisesta kuusimetrisiin.

–Tehokkuuteen ja laatuun sekä ennakoivaan huoltoon on panostettu ja saatu aikaan asioita, mutta aina on kehittämistä, etenkin ennakoinnin osalta, kun asiakkaita tulee lisää ja tuotteet ovat keskenään hyvinkin erilaisia, jolloin maalauksen valmisteluun menee aikaa, näkee tuotantojohtaja Matti Larikka, joka on pesäpalloihmisiä hänkin – johtaa ensi kaudella Lapuan Virkiän naisten Superpesis-joukkuetta. Hyvällä suunnittelulla voidaan siis asiakaspalvelua parantaa entisestään.

VIMPELIN Teollisuusmaalaus perustettiin 1996 maalaamaan Rautaruukin rännituotteita, Eero Ilomäen ja Antti Raivion toimesta. Eurosteri Oy osti maalaamon 2002, Lehto tuli yrityksen palvelukseen samana vuonna ja pian sen jälkeen osakkaaksi.

–Silloin oli vähän alle miljoonan liikevaihto, 7–8 työntekijää. Silloin maalattiin jo Tiklin kattoturvatuotteita ja asiakkaita oli maakunnastakin.

Sittemmin liikevaihto on kasvanut 1,7 miljoonaan euroon, ja tarkoitus kasvaa yhä.

–Teimme juuri eilen investointipäätöksen, jolla voimme laajentaa palveluiden tarjontaa yrityksille, joilla on isompia ja raskaampia tuotteita maalattavana. Investointi on merkittävä liikevaihtoon suhteutettuna, osa siitä rahasta jää tähän lähialueelle.

LEHTO osti yrityksen koko osakepääoman pari vuotta sitten.

–Sen jälkeenhän tämä on ollut pelkkää haastetta, hän toteaa viitaten koronaan sekä inflaatioon ja sähkön sekä nestekaasun hintaan.

–Ei voi kuitenkaan verrata esimerkiksi ravintola- tai matkailualaan, töitä on riittänyt. Ukrainan tilanne on vaikuttanut meihin paljon sitä kautta, että puolet asiakkaista on ollut rakennusalalta, missä toiminta on hiljentynyt. Ennakoimme rakennuspuolen hiipumista, signaaleja oli ilmoilla jo keväällä, ja teimme paikkaavia ratkaisuja. Olemme tehneet myyntityötä aktiivisesti ja saaneet uusia asiakkaita. Viime kesänä päättynyt tilikausi oli vielä ihan hyvä, nyt on odotettavissa laskua, mutta kyllä se rakennuspuolikin sieltä vielä elpyy.

Yrityksessä työskentelee 15 henkilöä. Lehto kiittelee kunnan, JPYP:n ja JAMIn tarttumista yrityksiä koskettaviin asioihin. Metallialan koulutus Vimpelissä on paikannut osaaja- ja työntekijävajetta, josta Teollisuusmaalauksessakin kärsittiin pari vuotta sitten.

–JAMIlta on saatu paljon työntekijöitä oppisopimuksella ja kaikki on vakinaistettu koulutuksen jälkeen. Alkuun oli haastavaa, kun ei ollut yhteistä kieltä. Kun soitin kunnanjohtajalle, että jos järjestettäisiin jotain kielikurssia, se toteutettiin jo samana iltana.

–Vimpelissä on hyvä yrittää ja Järviseudulla on hyvä pöhinä, yrityksiä arvostetaan, Lehto toteaa. –Enemmän tietysti voitaisiin yrittäjien kesken tehdä yhteistyötä ja keskustella asioista, mutta suurin osa yrityksistä on tämän kokoisia kuin me ja yrittäjän aika menee melko tarkkaan siihen oman toiminnan pyörittämiseen eli ei ehdi isompia kuvioita paljon miettiä.

–Täällä on hyvä, ihmisläheinen katsomustyyli, ei ylenkatsota ketään, vaan eri lähtökohdista tulevat ihmiset ja yrittäjät otetaan hyvin vastaan, Kauhavalta Vimpeliin töihin ajeleva Larikka toteaa.

TEOLLISUUSMAALAUS palkittiin Vimpelin kunnan yrittäjäpalkinnolla 2022.

–Mukava tietenkin on saada tunnustusta, yrityksellehän se palkinto tuli. On ollut onnea, kun on vain hyviä työntekijöitä, hyvä porukka, ja joustoa löytyy tarvittaessa molemmin puolin. Muutama henkilö on ollut vielä kauemmin talossa kuin minä: vaihtuvuus on pientä, se on edellytys sille, että voidaan tehokkaasti tehdä, Lehto kiteyttää.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.