Evijärvellä aloitettiin kauppakassipalvelu ja lääkkeiden kotikuljetus karanteenissa eläville

Sanna Syrjälä Evijärven kunnasta on organisoinut kauppakassipalvelua karanteenissa eläville. Arkistokuva.
Julkaistu:
Kategoria:
,
Aihe:

EVIJÄRVEN kunta aloitti viime viikolla kauppa-apupalvelun karanteenissa tai karanteenin kaltaisissa olosuhteissa eläville ihmisille.

Sanna Syrjälä kunnasta kertoo, että mukaan oli ilmoittautunut viime viikon torstaihin mennessä 11 vapaaehtoista.

–Ruokakassipalvelu toimii niin, että asiakas tilaa tarvitsemansa elintarvikkeet kunnan puhelinnumerosta. Vapaaehtoiset käyvät keräämässä tavarat S-marketista ja jättävät ne tilaajan ulko-ovelle.

Tarvittaessa vapaaehtoiset noutavat myös lääkkeet apteekista.

–Lääkkeet kuitenkin tilataan suoraan apteekilta, ei kunnan puhelinnumerosta.

RUOKAKASSITILAUKSET ja lääkkeet kuljetetaan tiistaisin ja perjantaisin. Ensimmäiset tilaukset toimitettiin viime viikon puolella.

Jos tilausmäärät kasvavat, lisätään toimituspäiviä tarpeen mukaan. Toimitusten kellonajat määräytyvät vapaaehtoisten aikataulujen mukaan.

KÄYTÄNNÖSSÄ kauppakassipalvelu toimii niin, että tilaukset otetaan kunnassa vastaan kauppalistalomakkeelle. Kun vapaaehtoinen käy keräämässä ostokset kaupasta, hän antaa lomakkeen kassalle. Näin ostokset ohjautuvat kunnan avaamalle tilille, ja kunta laskuttaa ostokset tilauslomakkeen tietojen mukaan palvelun saajalta.

–Vapaaehtoiset eivät missään tapauksessa ota autettavilta vastaan rahaa tai maksukortteja, vaan rahaliikenne tapahtuu laskulla kunnan ja apteekin toimesta, Syrjälä sanoo.

Vapaaehtoiset välttävät suoraa kontaktia autettavaan. He varmistavat esimerkiksi ovikelloa soittamalla tai puhelimitse, että asiakas huomaa nostaa ostokset ulko-ovelta sisälle.

Kauppakassipalvelulla ei voi tilata alkoholia tai tupakkatuotteita.

–Mielellään ihan peruselintarvikkeita. Ei me ruveta puolta kauppaa kuskaamaan, Syrjälä sanoo.

Palvelun esitteessä kerrotaan myös, että on edelleen suositeltavaa, että naapurit ja omaiset auttavat apua tarvitsevia. Sitä kukin toteuttaa keskinäisillä sopimuksillaan.

MUKANA auttamispalvelussa ovat erilaisissa rooleissa esimerkiksi Kaksineuvoisen palveluliikenne, taksit, seurakunta, Osuuspankki ja kuntayhtymä Kaksineuvoisen kotihoito.

–Kaksineuvoisen palveluliikenteen kautta ruokakassin ja lääkkeiden kuljetuksen voi tilata myös torstaille. Silloinkin vapaaehtoiset keräävät tavarat, ja palveluliikenne kuljettaa ne oman, normaalin taksansa mukaisesti, Sanna Syrjälä sanoo. –Tähän on oma systeeminsä: kyyti pitää tilata keskiviikkona kello 16 mennessä, kuten ennenkin, mutta ruoka- ja apteekkitarvikkeet pitää tilata kunnan ja apteekin numerosta ihan samalla tavalla kuin tiistain ja perjantain toimituksessakin.

Ruokakasseja pystyvät toimittamaan myös Evijärven taksit.

–Taksikuskit keräävät ostokset ja toimittavat ne. Heillä on jokaisella omat hinnastonsa.

Seurakunta on mukana diakoniatyön kautta.

–Diakonissa Anne vastaa ruoka-apuasioista ja taloudellisen tuen asioista seurakunnassa. Hän on mukana yhtenä vapaaehtoisena kauppakassipalvelussa.

MYÖS esimerkiksi Osuuspankin kanssa tehdään yhteistyötä.

–Heidän henkilökuntansa tietysti toivoo, etteivät mummut lähde tuomaan ruokakassipalvelusta saamiaan laskuja tai mitään muitakaan laskujaan pankkiin, vaan laskut pitäisi toimittaa maksukuorissa postiin. Kauppakassipalvelun vapaaehtoiset voivat ruokakasseja kuljettaessaan toimittaa samalla maksupalvelukuoria ikäihmisille.

Kuntayhtymän kotihoitokin on tarjonnut kaupassakäyntiapua, mutta heidän henkilökuntansa ja resurssinsa eivät Syrjälän mukaan riitä sen laajentamiseen.

–Nyt kotihoito pystyy ohjaamaan tämän uuden palvelumme piiriin sellaisia ikäihmisiä, jotka eivät ole kotihoidon piirissä muuten.

KUNNASSA on varauduttu myös siihen, että kauppakassipalvelussa mukana olevien vapaaehtoisten määrä alkaa hiipua. Esimerkiksi vapaaehtoisen pelastuspalvelun Evijärven ryhmä voi auttaa kauppakassien toimituksessa.

Jos taas kauppakassipalvelun tilausmäärät kasvavat mahdottomiksi, Evijärven kylissä toimii myös ryhmiä, jotka voivat toimittaa ostoksia kootusti kaupasta esimerkiksi kylätalolle, josta ne jaetaan kylällä oikeisiin osoitteisiin.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi