Viihtyvyys syntyy vihreästä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Koska Jussinmäki aloitti työssään niin sanotusti ”kesken kauden” menee ensimmäinen kesä hänen mukaansa alueisiin tutustuessa ja sen hahmottamisessa, mitä missäkin kasvaa. 

Töiden lomassa ehtii kuitenkin suunnitella myös tulevaa. 

–Hoitotöiden ohella teen paljon havainnointia ja mielessä alkaa pikku hiljaa pyöriä ideoita, joita voisi toteuttaa, Jussimäki kertoo, –Olen suunnitellut esimerkiksi istutuksiin enemmän kolmiulotteisuutta ja kerroksellisuutta.

KESÄLLÄ työtehtävät ovat hyvin käytännönläheisiä. Varsinaisten puutarhatöiden ohella tarkastetaan myös esimerkiksi leikkikenttien turvallisuutta ja tehdään sinilevämittauksia.

 –Kesällä puutarhurin työ on pääasiassa kentällä ja talvella tehdään hallinnollisia asioita ja suunnittelutyötä. Vaihtelu on radikaali ja työtehtävät vaihtelevat kuukausittainkin. Se toisaalta tekee työstä myös mielekästä, Jussinmäki pohtii.

Ajankohtaisin työtehtävä on viime aikoina ollut kesäkukkien saapuminen. Töidensä alkamisajankohdan vuoksi Jussinmäki ei ole tänä vuonna voinut vaikuttaa kukkien valintaan, mutta kertoo kokeilleensa uusia sommitteluja: –Olen ottanut sen vapauden, etten laita kaikkia ruukkuja aivan samoihin paikkoihin kuin aiemmin, yritän tuoda siihen vähän vaihtelua.

Kukat on tarkoitettu nähtäviksi ja sitä ajatellen ne on myös sijoiteltu. Kukkia löytyy esimerkiksi Aalto-keskuksen ympäristöstä, Palotorilta ja liikenneympyröistä. Toisaalta sijoituspaikkojen valintaan vaikuttavat myös käytännölliset seikat.

 –Kukkien pitää olla sellaisissa paikoissa, että niiden viereen pääsee helposti tekemään hoitotoimenpiteet esimerkiksi kastelukärryllä, Jussinmäki huomauttaa.

Kukkien istutukseen ja hoitoon kuluukin Jussinmäen mukaan paljon aikaa:

 –Ihan kaikki kukat eivät ole vielä maassa, mutta juhannukseen mennessä yritetään saada valmista aikaan.

JUSSINMÄKI uskoo, että hänen kädenjälkensä tulee näkymään tulevaisuudessa kaupungin viheralueilla. Hän kaavailee esimerkiksi monivuotisten perennojen vähentämistä ja korvaamista puilla ja pensailla, jotka näkyvät myös talvella. 

 –Tavoitteenani on, että enemmän kasveja vähemmällä hoidolla. Enemmän esimerkiksi kukkivia puita ja pensaita. Pelkkä määrän lisäys ei tarkoita sitä, että hoitourakka kasvaisi samalla, Jussinmäki selventää.

Työnsä merkityksen Jussinmäki näkee olevan erityisesti kaupungin viihtyvyyden lisäämisessä. 

 –Jos tässä ei olisi mitään vihreää, niin aika ankeaa olisi, Jussinmäki sanoo viitaten kädellään kaupungintalon ja kirjaston väliseen nurmikenttään ja kukkaistutuksiin, –Rakennukset ovat loppujen lopuksi aika kovia ja kylmiä, kasvit tuovat vastapainoa ja pehmeyttä.

Viihtyvyyteen vaikuttaa myös kyky nähdä isompia kokonaisuuksia, eikä vain pieniä yksityiskohtia.

 –Suunnitelmat tehdään aina lintuperspektiivistä, mutta samalla pitää ottaa huomioon, miltä se näyttää valmiina, silmien korkeudelta ja muiden ihmisten silmin katsottuna, Jussinmäki avaa,  –Tämä on tosi visusaalista työtä, kuin taidetta. Koen, että minulla on tarve kauneudelle.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.