Hyvät kesäasukkaat ja lomailijat – kesän uutiskirje

oplus_1048576
Tervetuloa viettämään aurinkoista ja tapahtumarikasta kesää Järviseudulla! Olemme iloisia saadessamme toivottaa teidät jälleen tervetulleiksi nauttimaan alueemme kauniista luonnosta, yhteisöllisestä tunnelmasta! Järviseudun Sanomat on tänäkin kesänä mukana tarjoamassa teille ajankohtaista tietoa ja kiinnostavia tarinoita, jotta kesästäsi tulisi unohtumaton.

Kesän aikana Järviseudulla on tarjolla lukuisia tapahtumia, jotka kokoavat yhteen niin paikalliset asukkaat kuin kesävieraatkin. Järviseudun Sanomat on paikalla markkinoilla ja muissa tilaisuuksissa, tuoden esiin tapahtumien kohokohdat ja tärkeät uutiset. Päivitämme uutisvirtaamme jatkuvasti, joten pysyt aina ajan tasalla siitä, mitä alueellamme tapahtuu. Tule rohkeasti jututtamaan väkeämme!

Älä myöskään unohda tutustua kesäblogeihimme nettisivustollamme. Kesäblogit tarjoavat kiinnostavia tarinoita ja asioita kesän vieton lomassa, olitpa sitten kiinnostunut luonnossa liikkumisesta, paikallisesta kulttuurista tai vaikkapa lähialueiden nähtävyyksistä. Bloggaajamme jakavat kokemuksiaan ja parhaita vinkkejään, jotta voit nauttia kesästäsi täysillä.

Kaikki kesän tapahtumat löydät helposti tapahtumakalenteristamme, joka on saatavilla nettisivustollamme. Kalenteri auttaa sinua suunnittelemaan kesäpäiväsi ja löytämään mielenkiintoisimmat tilaisuudet. Olipa kyseessä urheilutapahtuma tai perinteiset markkinat, kalenteristamme löydät kaiken tarvittavan tiedon osallistumista varten.

Erityisesti haluamme muistuttaa teitä kesäasukasillasta, joka järjestetään 28.6.2024 Sillankorvan uudistetulla leirintäalueella Evijärvellä. Tämä ilta on erinomainen tilaisuus tavata muita kesäasukkaita, nauttia mukavasta ohjelmasta ja upeasta ympäristöstä. Uudistettu leirintäalue tarjoaa modernit puitteet ja kauniit maisemat, jotka tekevät kesäasukasillasta erityisen elämyksen. Tule mukaan viettämään rentoa iltaa hyvässä seurassa, nauttimaan pikkutarjoiluista ja osallistumaan mukavaan kohtaamiseen, joka on suunniteltu juuri teitä varten.

Järviseudun Sanomien toimitus on sitoutunut tarjoamaan teille parasta mahdollista paikallisjournalismia myös kesän aikana. Teemme kovasti töitä, jotta voimme tuoda esiin alueemme tärkeimmät uutiset ja mielenkiintoisimmat tarinat. Toivomme, että löydätte lehdestämme ja nettisivustoltamme paljon hyödyllistä ja viihdyttävää luettavaa, joka rikastuttaa kesänne kokemuksia.

Toivon teille kaikille rentouttavaa ja iloista kesää Järviseudulla. Olkaa rohkeasti yhteydessä toimitukseemme, jos teillä on ideoita, palautetta tai uutisvinkkejä. Yhdessä voimme tehdä tästä kesästä ikimuistoisen!

Nähdään kesän tapahtumissa ja erityisesti kesäasukasillassa!

Lämpimin terveisin,

Hannu F.E. Takala
Päätoimittaja, Järviseudun Sanomat, paikallisuutisten johtava media vuodesta 1962


Paras kesä Lappajärvellä

Kesäloma geologisen ihmeen, Euroopan suurimman kraatterijärven rannalla ei jätä ketään kylmäksi. Parasta Lappajärvessä onkin rauha, hiljaisuus, kaunis luonto sekä rajattomat aktiviteetti- ja kulttuurielämykset. Tämä paikka tarjoaa unohtumattomia hetkiä, joita voi vaalia pitkään.

Euroopan suurimman kraatterijärven tarina

Voitteko kuvitella, että kraatterijärvi Lappajärvi syntyi 78 miljoonaa vuotta sitten meteoriitin iskeytyessä valtavalla nopeudella maahan aiheuttaen massiivista tuhoa usean sadan kilometrin säteellä. Törmäyksen seurauksena syntyi useita kivilajeja, joista tärkeimmät ovat kärnäiitti ja sueviitti. Törmäyskraatterin reuna on edelleen hyvin näkyvissä Lappajärven suurimmassa saaressa, Kärnänsaaressa, joka on iskun synnyttämä keskuskohouma. Alueelle on myönnetty alkuvuodesta 2024 UNESCO Global Geopark nimitys.

Lue lisää sivuiltamme. (visitlakeus.fi)

Kraatterijärven kosminen luonto

Nykälänniemestä, entisen Kivitipun hotellin läheisyydestä alkaa noin 1,5 kilometrin mittainen meteoriittipolku, jonka opastaulut kertovat planeetoista, Lappajärven synnystä ja alueen kallioperästä. Ympäröivässä luonnossa on useampi vaellus- sekä maastopyöräilyreitti. Vaelluskengät vaan jalkaan tai hyppy pyörän selkään ja ei kun nauttimaan upeista luontoreiteistä. Alueella on edelleen nähtävissä törmäyksen vaikutukset, muun muassa kraatterin reuna Vimpelin Lakeaharjulla ja Pyhävuori Alajärvellä.

Kraatterijärveen voi tutustua myös meloen. Ota koko seutu haltuun 200 kilometrin pituisella Tervareitillä, joka kulkee Soinin, Alajärven, Vimpelin, Lappajärven ja Evijärven halki, yhteensä viiden järven ja useiden jokien läpi. Tästä linkistä pääset Tervareitin melontaoppaaseen.

Lappajärvellä Kanavapuiston esteettömällä kulttuuriluontopolulla voi tutustua suomalaiseen puu- ja kivilajistoon luonnonpuisto-olosuhteissa. Esteetön 1,2 kilometrin pituinen, puurakenteinen, lähes 2 metriä leveä reitti mahdollistaa sujuvan liikkumisen myös apuvälineillä, kuten pyörätuolilla ja lastenvaunuilla. Reitin varrella on 14 opastetta puista ja 8 opastetta kivistä.

Kulttuurikesä Lappajärvellä

Lappajärven kesä antaa laadukkaat puitteet kulttuurilomailijalle. Tarjolla on näyttelyitä, musiikkia ja viihdettä laidasta laitaan sekä kansainvälisesti arvostettua arkkitehtuuria ja taidetta, unohtamatta talonpoikais- ja perinnekulttuuria.

Kesäteatterielämys Halkosaaressa

Vanha pohjalainen sanonta: Soo kesä eikä mikään, jos ei eres yhtä kertaa kesäteatterissa käy! Kesäteatterin ystävien kannattaakin suunnata kauniiseen Halkosaareen, jossa järjestettiin aikoinaan Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali Tulivuorirock.

Kesällä 2024 Lappajärven kesäteatterin ohjelma on monipuolinen ja täynnä musiikkia ja huumoria. Teatterilavalla nähdään Juurihoitoa Siirtolapuutarhassa, joka on Sari Siikanderin ja Elina Stirkkisen käsikirjoittama laulun, naurun, mökkinaapureiden ja suhdekoukeroiden siivittämä musiikkikomedia.

 • Juurihoitoa Siirtolapuutarhassa ensi-ilta la 29.6. klo 14 (Kaikki esitykset ajalla 29.6.-4.8.)
 • Ismo Alanko, Yksin-kiertue su 30.6. klo 19.00.
 • Katri Ylander pe 19.7. klo 18.00
 • Lappajärven kesäteatterin perhepäivä pe 26.7. (tapahtumassa mm. Ti-Ti Nallen kesäkonsertti sekä paljon muuta kokoperheen ohjelmaa
 • Show Must Go On – music by Queen ti 30.7. klo 18.00

Teatterilipun yhteyteen voi varata valmiita elämyspaketteja ja teatterilla on myös maisemaravintola, jossa saa väliajalla suut makiaksi. Katso tarkat aikataulut ja tiedot kesäteatterin sivuilta.

Kesällä viihdytään markkinoilla

Lappajärven kesämarkkinat ovat monelle paikkakuntalaiselle ja vähän kauempaakin tulevalle mieluisa kesään kuuluva traditio. Markkinamyyjät tuovat laajan kattauksen myytävää: On suolaista ja makeaa syötävää, vaatteita, koruja, hunajaa, makeisia, käsityötä monessa eri muodossa, hyvinvointituotteita ja mattoja.

Lappajärven yrittäjien perinteiset kesämarkkinat pidetään 19.-20.7.2024.

Muita kesätapahtumia Lappajärvellä

 • Kesän läpi jatkuvat Naisten Ykköspesis -ottelut Veikkolan stadionilla
 • 7.7. Naisten ja miesten Ykköspesiksen Itä-Länsi ottelu Veikkolan stadionilla
 • 7.7. Karvalan Nuorisoseuran järjestämä nukketeatteriesitys ”Suuri seikkailu” Karvalan Nuorisoseuralla
 • 20.7. LaVe:n yleisurheilujaoston järjestämä Tulivuorijuoksu
 • 19-20.7. Lappajärven yrittäjien perinteiset markkinat
 • 10.8. Raimo Alanen yleisurheiluseminaari Lappajärven Nuorisoseuralla ”LaVe:n yleisurheilu eilen tänään ja tulevaisuudessa ”
  Lue lisää Visit Lappajärven sivuilta

Mukavaa museokesää!

Suomalaiset arvostavat suuresti kulttuuri- ja museopalveluita ja katsovat niiden lisäävän merkittävästi hyvinvointiaan. Paikallismuseoissa kulttuurin hyvää tekevää vaikutusta voi nauttia helposti. Lisää siis omaa hyvinvointiasi ja tutustu Lappajärven erityisyyksiin.

Vierailu Tapolanvuorella ainutlaatuisessa, mystiikkaa henkivässä Tapio Aution Ateljeessa on oikea elämys! Monipuolisella alueella voi ihastella esimerkiksi Aution rakentamaa kivikirkkoa sekä Kalevalaista kivimaalausluolaa ja Enkelihuonetta teoksineen.

Avoinna juhannuksesta elokuun loppuun joka päivä klo 10-18. Sisäänpääsy 10 € / 5 €

Lappajärven kotiseutumuseon kesä näyttää oikein hyvältä: vakionäyttelyiden lisäksi museon kesän 2024 näyttelynä on Lappajärven urheilukuvia vuosilta 1972-1991. Näyttelyn kuvat ovat museon Ville Syrjälän valokuvakokoelmasta.

Museo palvelee ti-pe 12.00–17.00 ja la-su 12.00–16.00 osoitteessa Kotiahonkuja 5.

Onnintuvan kuvataidenäyttely “Taidematkoilla Aarne Annolan kanssa” 3.7.–3.8. Avajaiset 3.7. klo 18.00.

Onnintuvan kuvataidenäyttely palvelee ti-la klo 12.00–18.00 osoitteessa Nykäläntie 124.

Lappajärven kunnan ylläpitämät uimarannat: Timon ranta (Korrintie 18), Tarvolan ranta (Länsirannantie 298), Paalupaikan ranta (Tarvolantie 182), Kirkkoniemen ranta (Fellmannintie 13), Kivitipun uimaranta (Nykäläntie 137)


Kesän päätapahtumat Vimpelissä!

Kesän kohokohta on Vimpelin kunnan sekä Vimpelin Vedon yhteinen kesätapahtuma Vimpelin Pesisfestivaalit. Pesisfestivaaleja juhlitaan heinäkuussa 5.–14. päivä. Pesiksen ympärille rakennettu kymmenpäivänen festivaaliohjelma pitää muun muassa sisällään kymmeniä eritasoisia pesisotteluita, porrasjuoksun SM-kilpailut, kaikille avoin pesiskoulu, korisotteluita, yhteislauluilta ja karaokea, pesisvisa ja pesisbingo, kalastus- ja vapaa-ajan messut, koko kylän yhteinen luokkakokous, kirppisralli ja paljon muuta. Festaritunnelmaan pääset jo nyt seuraamalla ”Vimpelin Pesisfestivaalit” -somekanavia Facebookissa ja Instagramissa sekä tapahtuman kotisivuja. Laitahan kalenteriin ylös kesän vauhdikkain festariviikko!

Pesisfestivaalin kylkeen nousee Vimpelin Vedon, Vimpelin Yrittäjien sekä Loud’n Live Promotions Oy:n yhteistyönä Saarikenttä festivaali. Avajaisviikonlopun lauantaina 6.7. Saarikentällä esiintyy kuusi eri artistia musiikkimaailman huipulta. Kolmas Nainen, Arttu Wiskari, Teflon Brothers, Isac Elliot, Etta ja Hugo viihdyttävät koko festarikansaa!

Viihtyisä Vieresniemi ja monipuolistunut kalasatama!

Vieresniemessä (Joensuuntie 41, Itäkylä) sijaitsee 20-paikkainen karavaanialue, esteetön luontopolku, takkatupa, laavu, tulipaikkoja, lasten leikkipaikka sekä puulämmitteinen sauna. Yleinen uimaranta sijaitsee ihan saunan vieressä. Aluetta on kunnostettu viihtyisäksi kaikkien kuntalaisten ja lomalaisten virkistysalueeksi. SF-Caravan Vieresniemi ry isännöi alueen toimintaa. Saunaa ja takkatupaa voi myös varata yksityiskäyttöön. Lisätietoa puh. 040 364 6171.

Lakaniemen kalasatama (Pokelantie 437) on uudistunut kevään aikana Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti-kyläseuran toimesta. Kalasatamaan on näkötornin lisäksi rakentunut lisää venepaikkoja, uimalaituri, kesäkioski, vessat, mattojenpesupaikka ja muutamapaikkainen karavaanarialue. Puuhakas kyläseura pitää Rantakahvilaa auki kesän ajan. Sinne voi pysähtyä vaikkapa pyöräilyretkellä tai rantautua järveltä nauttimaan virvokkeita.

Lue lisää Vimpelin kunnan sivustolta!

Kulttuuria ja kesäkahviloita!

Jo perinteeksi muodostunut Museolla Soi -musiikkitapahtuma tarjoaa tänäkin kesänä musiikkia moneen makuun. Nyt jo 17. kertaa järjestettävä ja ajan saatossa koko ajan suosiotaan vahvistanut musiikillinen ilta kootaan Vimpeli-seuran vapaaehtoisvoimin 26.7. Vimpelin suksitehdasmuseolle (Kangastie 7).

Suomen Pesäpallomuseo (Patruunantie 17) on avoinna kesäkauden joka päivä klo 9–21. Pesismuseossa voit katsella nostalgisia livetallennuksia ja pesislegendojen haastatteluja sekä kokeilla taitojasi pesisotteluiden ratkaisutilanteiden selostajana. Pääset tutustumaan Suomen pesäpallomuseon myös virtuaalisesti, vaikka kotoa käsin. Virtuaalinäyttely esittelee Suomen kansallispelin historiaa Tahko Pihkalan ajoista aina nykypäivään.

Ehdottomasti myös vierailemisen arvoisia kohteita ovat Vimpelin Pyöreä kirkko ja pesispyhättö Saarikenttä. Kaikki nämä kohteet sijaitsevat muutaman kymmenen metrin päästä toisistaan. Uskomattomia tarinoita ja faktatietoa saat näistä kulttuurikohteista, kun osallistut Pesisfestivaaliviikolla järjestettäviin opastettuihin kulttuurikierroksiin.

Kesäkahviloita on jo avautunut ja avautuu vielä lisää vastaamaan kesäsesongin kysyntään. Lisäksi asiakkaita palvelevat katukuvaan vakiintuneet kahvilat maistuvine herkkuineen. Vimpelistä löytyy myös useita lounaspaikkoja sekä kaikki kesäasukkaan tarvitsemat palvelut. Vimpelin kunnan kotisivuilta löydät myös majoituspalveluja tarjoavia yrityksiä.

Vilvoittavat Lappajärven aallot!

Vilvoittaviin Lappajärven aaltoihin pääsee pulahtamaan Vimpelin yleisillä uimarannoilla Vieresniemessä, Lakaniemessä sekä Rinteen rannalla Sahissa, jossa myös beach volley -kenttä. Kouluniemen uimaranta sijaitsee Sääksjärvellä. Näitä rantoja ylläpitää kunta. Uimapaikkoja ovat myös Lypsinmaan, Niemelän ja Vinnin uimapaikat, joiden ylläpitoon kuuluvat ainoastaan näkyvien roskien keruu uimakauden aikana kerran kuukaudessa ja elokuussa nurmialueen niitto ja niittojätteen poiskuljetus. Koirien uintipaikka on Hietojanlahden ranta.

Uimakoulu on Rinteen rannassa Sahissa 24.-28. kesäkuuta. Ilmoittaudu mukaan! Samasta osoitteesta löytyy kaikki Vimpelin vapaa-aikatoimen järjestämät kesäjumpat ja -kerhot esimerkiksi kahvakuulatreenit, maastopyöräilyilta, lasten yleisurheilu-, pesis- ja futiskerho.

Kattava ”Kesäasukkaat tietopaketti” -sivu ja lisätietoa edellä mainituista palveluista ja tapahtumista löytyy kunnan kotisivuilta sekä ajankohtaista infoa kunnan Facebook- ja Instagram-sivuilta.

Tervetuloa eloisaan Vimpeliin!


Evijärven kesä on iloisia tapahtumia ja järvimaisemaa

Evijärven kesässä on jälleen tulossa tapahtumia ja tekemistä. Evijärvi-viikko kokoaa juhannuksen jälkeen kymmeneksi päiväksi erilaisia konsertteja, näkemistä ja kokemista. Parhaiten pysyt kartalla seuraamalla Järviseudun Sanomien ilmoittelua ja kunnan somekanavia ja nettisivuja.

Väinöntalon museolla on tänäkin vuonna kesälampaita. Pipsa, Kukka ja Peppi odottavat museolla rapsuttelijoita. Museon kesänäyttelyt aukeavat juhannuksena. Näyttelyissä vanhoja postikortteja, vanhanajan kouluelämää ja pieni kivinäyttely. Juhannusaattona museo on suljettu, muuten Väinöntalolle pääse joka päivä tiistaista sunnuntaihin. Tapahtumia on pitkin kesää, museo tiedottaa tapahtumistaan Väinöntalon somekanavissa.

Sillankorvan yleinen uimaranta on saanut uuden laiturin ja hiekat ja Sillankorvan leirintäalueen yrittäjät ovat uudistaneet kahvilaravintola Uittohovin palvelemaan niin leiriytyjiä, matkailijoita kuin kuntalaisiakin. Uittohovissa tapahtuu koko kesän mm. livemusiikin, tietovisojen ja karaoken merkeissä. Kannattaa käydä tutustumassa ja ottaa myös leirintäalueen somekanavat seurantaan.

Luontopolut, lintutorni, laavut ja muut uimarannat ovat parhaimmillaan kesällä. Jos on vielä käymättä Särkikylän kosteikolla tai Uittomiehenlenkillä, lataile kartat kunnan nettisivuilta ja lähde retkeilemään.

Käyntikohteista ja tapahtumista löytyy mukaan napattavaksi esitteitä kirjastosta, Väinöntalon museolta, Mäntyhovin liikenneasemalta ja Sillankorvan leirintäalueelta.

Tervetuloa viettämään kesää Evijärvelle!


Tärkeitä yhteystietoja

Evijärven kunta

os. Viskarinaukio 3, 62500 Evijärvi | (06) 2412 3203 tai 044 769 9248 | evijarvi.fi | evijarven.kunta@evijarvi.fi | Kunnanvirasto avoinna: ma-pe 8.30-15.00

Lappajärven kunta

os. Maneesintie 5 A, 62600 Lappajärvi | lappajarvi.fi | kunta@lappajarvi.fi | Kunnanvirasto avoinna: ma 8 – 16, ti-to 8-15.30, pe 8-15

Vimpelin kunta

os. Patruunantie 15, 62800 Vimpeli | vimpeli.fi | vimpelin.kunta@vimpeli.fi | 040 137 3703

Järviseudun Sanomat

os. Maneesintie 16, 62600 Lappajärvi | www.jarviseudunsanomat.fi | toimitus@jarviseudunsanomat.fi | 0400 773 492


Kerro kaverille!

Jos haluat kertoa kaverillesi Kraatterijärven seudun UUTISKIRJEESTÄ, paina alla olevaa nappia. Täytä lomake ja lähetä eteenpäin!

Kerro kaverille

Osallistu kyselyyn ja jätä palautetta!

Osallistu kyselyyn
Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Sukututkimus on mielenkiintoista ja ajatuksia avartavaa, kertoo Päivi Kultalahti.

Juurihoitoa

Vimpelin Lakis Areena pullisteli yleisöä keskiviikkona, kun Lakaniemi-Pokela-Pyhälahden kyläseura järjesti historiansa ensimmäiset sukumessut. Paikalla oli

Sukututkimus on mielenkiintoista ja ajatuksia avartavaa, kertoo Päivi Kultalahti.

Juurihoitoa

Vimpelin Lakis Areena pullisteli yleisöä keskiviikkona, kun Lakaniemi-Pokela-Pyhälahden kyläseura järjesti historiansa ensimmäiset sukumessut. Paikalla oli

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiskirjeen sisältö

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.