Puutarha herättää aistisi

Puutarhat rentouttavat ja lisäävät hyvinvointia muun muassa kaikkien aistiemme avulla.
Puutarhat rentouttavat ja lisäävät hyvinvointia muun muassa kaikkien aistiemme avulla. Kuva: Puutarhaliitto.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

PUUTARHAN hyvinvointia edistävät vaikutukset heräävät aistiemme kautta. Luonnon ja puutarhojen herätteet aktivoivat mieltämme ja kehoamme voimaan paremmin. Puutarhaliitto ry haluaa nostaa puutarhojen aistielämykset esille teemallaan muun muassa Avoimet Puutarhat -tapahtumassaan, joka on osa kansainvälistä yhteistyötä.

Moni hektisessä tai virikkeettömässä arjessaan ei muista hidastaa tahtiaan ja antaa aistien vaikuttaa. Aktiivinen aistien herättely puutarhaympäristössä tehostaa elämyksien havainnointia ja parantaa samalla myös omaa hyvinvointia. Puutarhat tarjoavat kaikille viidelle aistille virikkeitä, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kannustaa tutkimaan puutarhoja uusin silmin.

Näkö

Puutarhat koetaan ensisijaisesti visuaalisina. Näköaistimme johdattaa meidät puutarhoihin. se aisteistamme aktivoituu usein ensimmäisenä, sillä puutarhan yleiskuva, yksittäisten kasvien isot ja pienet luonnon upeat muodot aktivoivat niin taiteilijoita kuin muitakin puutarhan vierailijoita.

Näköaistimme välittää myös luonnon runsaan väripaletin. Jo pelkästään vihreän erilaisia sävyä löytyy kymmeniä jokaisesta puutarhasta, kun herkistää värinäköään. Usein kannattaa myös lähentyä kasveja, sillä kasvien, varsinkin kukkien, rakenne on täynnä luonnon omaa muotoilua ja värejä. Oletko kurkistanut läheltä vaikka perunan tai hevoskastanjan kukkaa? Tai havainnut kasveissa muotoja, joita parhaimmat design-esineet tai arkkitehtuuri lainaavat.

Viittä väriä ruokaan

Lisäksi ruokavalioon kannattaa lisätä päivittäin viittä eri väriä puutarhan vihanneksia, yrttejä, marjoja ja hedelmiä. Näkemämme kasvien värit ovat kasvisten yhdisteitä, joista useimmat toimivat kehossamme myös antioksidantteina vähentäen monien sairauksien riskitekijöitä. Lisäksi puutarhakasvien värit lautasella ovat parhaita silmäkarkkeja!

Kuulo

Jo kevään alkaessa vihreästä ympäristöstä alkaa kuulua lintujen ääniä, jotka houkuttelevat viheralueille tähyilemään puiden ja pensaiden latvustoihin. Puutarhan äänet ovat parhaimmillaan suurissa ja rauhallisissa puutarhoissa, joissa kaikki luonnon mikroäänet pääsevät ansiokkaasti esille.

Tuuli, sade ja askeleet saavat aikaan monia erilaisia ääniä. Puutarha on harvoin kokonaan hiljentynyt. Silloin rauhallinen hiljaisuus luonnon keskellä saa mielen rentoutumaan. Muistatko, miltä kuulostaa sudenkorennon lentoääni tai haavan lehtien kahina?

Tunto

Miltä tuntuu askeltaa puutarhassa avojaloin?  Tai kosketella kasvien varsia ja lehtiä tuntien niiden erilaisia sileitä, karvaisia tai karheita pintoja. Usein normaalissa elämässämme tuntoaistimme ovat osin jäässä, mutta puutarhassa ne voi saada elämään. Vanhan kiinalaisen uskomuksen mukaan elimistömme aktivoituu parhaiten, kun kävelee avojaloin pyöreiden kivien päällä tai puutarhapolulla, jolloin jalkojen hermopäätteet reflektoivat hyvinvointiärsykkeitä sisäelimiin asti akupunktion tavoin.

Puutarhassa tuntoaisti aktivoituu myös puutarhan lämmönvaihteluiden ja esimerkiksi ilmavirtojen ansiosta. Valon ja varjon vaihtelut on helppo tuntea iholla ja silmillä. Auringon säteiden lämpö iholla on yksi miellyttävimmistä puutarhaelämyksistä. Laita myös kädet multaan ja tunne kostean maan voima. Siitä on lähes kaikki elinvoima lähtöisin. Multakosketus edistää myös meidän immuunijärjestelmän toimintaamme ihomme  ja nenäontelomme välityksellä.

Haju

Muistamme usein parhaiten tuoksuja. Ne luovat meille mielikuvia, joissa mukana on paljon muitakin aistimuksia. Voimme muistaa jo lapsuudestamme joitakin tuoksuja puutarhasta: sateen jälkeen kosteat heinät ja mullan aromit, siankärsämön pistävän tuoksun tai syreenien makean aromin.

Tuoksut tunnetusti aktivoivat monia aivotoimintojamme. Puutarhassa kannattaakin kulkea kuin koira kirsu edelle, ja opetella tunnistamaan kasveja niiden ominaistuoksun perusteella. Yrttitarhan laventeli ja basilika ovat niistä vahvimpia, mutta miltä se porkkanan naatti tai herneen palko tuoksuivatkaan?

Maku

Haju- ja makuaistit ovat voimakkaassa yhteydessä toisiinsa. Puutarhan kasveissa on kaikkia viittä perusmakua, jotka tuovat ruokaelämyksiin lisämakua. Kasviksista löytyy makeita, karvaita, happamia jopa suolaisiakin makuja. Muutamat kasvit sisältävät myös umamia, joka korostaa muiden raaka-aineiden ruokaista makua. Monia puutarhakasveja kannattaa maistella myös sellaisenaan puutarhassa.

Jokaisella kasvilla on oma yhdistelmä aromiaineita, jotka luovat niiden ominaismaun. Silloin tällöin kannattaa järjestää puutarhan makujen sokkotestejä, joissa aivot saavat kunnolla töitä. Tuoksut ja maut tuntuvat usein tutuilta, mutta usein herää kysymys, mikä olikaan tämä kasvi.

Puutarhatuotteita nautittaessa onkin tärkeää pysähtyä miettimään, mistä raaka-aineista ja mausteista ruoan maku koostuu, ja mitkä maut korostuvat keskenään. Aivan liian usein ahmimme ruokamme ilman, että samalla aktivoimme maku- ja hajuaistejamme. Olikohan tässä ruoassa selleriä vai palsternakkaa? Miten voisin lisätä salaattiin tai keittoon jotain uutta ruokahalua herättävää?

Kokonaisvaltainen kokemus

Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, minkä lisäksi me kaikki olemme vielä erilaisia, joten myös koemme asioita aktiivisesti ja passiivisesti eri tavoin. Tiedetään kuitenkin, että myös sellaisten ihmisten, jotka eivät ole aktiivisesti kiinnostuneita puutarhoista, verenpaine ja stressihormoniatasot alentuvat puistoissa ja puutarhamaisessa ympäristössä. 

Ihmiset monet elintoiminnot ja jopa mielen hyvinvointi paranevat, kun pääsemme tekemään puutarhan töitä tai vain nauttimaan vihreästä ympäristöstä. Vihreät ympäristöt aktivoivat meitä myös liikkumaan, jolloin samalla, kun kohennamme kuntoamme, imemme itsemme kaikkien aistien vaikutuksia reitin varrelta jopa ihan tietämättämme.

Puutarhaliitto osallistuu tänäkin vuonna Helsingin Kevätmessuille 21.–24. maaliskuuta. Sunnuntain kevätlavan monipuolisessa ohjelmassa on myös Avointen Puutarhojen teema ”Puutarha herättää aistisi”. Valtakunnallinen tapahtuma järjestetään 16. kesäkuuta 2024.

Mainos

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti