Ensiapukurssi voisi tuoda nuoria SPR-toimintaan

Julkaistu:

Aihe:

SUOMEN Punaisen Ristin Lappajärven osastossa aloitti tänä keväänä uutena puheenjohtajana Elina Löytömäki. Hän toteaa, että SPR-toimintaa on ollut Lappajärvellä jo pitkään.

–Esimerkiksi Kultaisen iän kerho ennätti juhlia viisikymmentävuotisjuhliaan, ennen kuin se loppui. Samaten ystävätoimintaa on ollut alkuajoista lähtien.

Lappajärven osastoon kuuluu 105 jäsentä.

–Se on ihan hyvä määrä. Jäsenet ovat kuitenkin olleet pitkään mukana toiminnassa, joten ikääkin on ehtinyt karttua.

IKÄHAASTE kuulostaa tyypilliseltä tämän päivän järjestötoiminnassa.

–Itse toivoisin, että löytyisi riittävästi väkeä ensiapukurssin järjestämiseksi. Se voisi tuoda nuorta väkeä toimintaan.

Riittävän kokoinen ensiapuryhmä pystyisi järjestämään omia harjoituksia ja osallistumaan paremmin vapaaehtoiseen pelastuspalveluun eli Vapepaan.

–Tällä hetkellä osastossa taitaa kahdella henkilöllä olla ensiapukurssit suoritettuina ja ajan tasalla, eli he voivat päivystää yleisötilaisuuksissa.

SPR:n ensiapukurssit ovat yleensä maksullisia.

–Jos innokkaita tulee tarpeeksi, saattaisi Lappajärven osasto järjestää kurssin ja sen vielä kustantaakin.

NYKYISEEN hallitukseen kuuluvat Löytömäen ohella varapuheenjohtaja Airi Alapelto sekä Raija Annola, Sanna Granholm, Marita Järvinen, Sointu Ketola, Lilja Lantela, Sisko Lehto ja Leena Timo.

–Aikaisempien hallitusten kunniaksi täytyy sanoa, että osaston taloutta on hoidettu hyvin.

SPR:n paikallisosastot eivät ole rekisteröityjä yhdistyksiä, vaikka toimivatkin niiden tavoin. Osastot ja piirit ovat osa SPR:ää, joka on julkisoikeudellinen yhdistys. Sitä varten on erikseen säädetty laki Suomen Punaisesta Rististä.

LAPPAJÄRVEN SPR näkyy julkisuudessa usein helmikuussa, jolloin se tarjoaa maksuttoman ystävänpäivälounaan. Toinen ajankohta on syyskuussa, kun se tekee oman osuutensa valtakunnallisesta Nälkäpäivä-keräyksestä. Tuotto menee SPR:n katastrofirahastoon.

Löytömäki muistuttaa, että osaston toiminnan ytimessä ovat SPR-ystävät. Heidän käyntinsä ja keskustelunsa ovat luottamuksellisia.

–Ystävän voi myös pyytää vaikkapa tueksi ja avuksi lääkärireissulle. Kannattaa kääntyä Leena Timon puoleen, jos sellainen tarve tulee.

Lisää ystäviä

TÄNÄ keväänä SPR:n Lappajärven osaston hallituksessa aloitti Elina Löytömäen tavoin uutena Leena Timo. Hän otti vastuulleen ystävätoiminnan vetämisen.

–Toiminnassa on nyt mukana 28 ystävää.

Kukin heistä vierailee oman asiakkaansa luona, mutta lisäksi he käyvät porukalla tehostetun palveluasumisen Lintukodissa kerran kuukaudessa. Palvelukoti Maijalassa käydään suurimpina juhlapyhinä.

Helmikuiselta ystävätoiminnan peruskurssilta tuli Lappajärven SPR:n ystävyystoimintaan kolme henkilöä.

–Kaksi heistä on miehiä. Hieno juttu sekin.

Timo painottaa, että toimintaan kaivataan lisää sekä naisia että miehiä.

–Asiakkaita olisi vieläkin enemmän, mutta kaikille ei riitä ystävää.

YSTÄVÄNÄ voi olla muun muassa ikäihmiselle, vammaiselle, maahanmuuttajalle tai mielenterveyskuntoutujalle.

Lappajärvellä uusi toimintamuoto ovat kuolemaa lähestyvien saattohoitoystävät. Heitä voi pyytää käymään saattohoidossa oleva tai hänen omaisensa. Toinen vaihtoehto on antaa palvelukodin hoitajalle lupa saattohoitoystävän kutsumiseen.

SPR:n ja Lappajärven evankelis-luterilaisen seurakunnan saattohoitoystävät aloittivat pari vuotta sitten.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.