Selkorippikoulussa tutustutaan kristinuskoon yhdessä kokien 

Marja-Liisa Latvatalo eli Lissu-pappi viime kesän leirijumalanpalveluksessa. Kuva: Latvatalolta.
Marja-Liisa Latvatalo eli Lissu-pappi viime kesän leirijumalanpalveluksessa. Kuva: Latvatalolta.
Marja-Liisa Latvatalo eli Lissu-pappi viime kesän leirijumalanpalveluksessa. Kuva: Latvatalolta.
Marja-Liisa Latvatalo eli Lissu-pappi viime kesän leirijumalanpalveluksessa. Kuva: Latvatalolta.

JÄRVI-POHJANMAAN alueella järjestetään seurakuntien yhteistyönä selkorippikouluja tarpeen vaatiessa, eli silloin kun ryhmä saadaan aikaan. Ryhmän suosituskoko on 4–8 nuorta.  Alueeseen kuuluvat Alajärven, Kauhavan, Pietarsaaren, Soinin ja Ähtärin seurakunnat. 

−Aiemmin puhuttiin kehitysvammaisten rippikoulusta. Diagnostiikan kehittyessä on alettu ymmärtää, että kaikki pienryhmää tarvitsevat nuoret eivät ole kehitysvammaisia. On myös nuoria, joilla on esimerkiksi tarkkaavaisuuden häiriö, autismi, lukihäiriö tai he kärsivät mutismista. Selkorippikoulu antaa laajemman ja oikeamman kuvan siitä millaisia nuoria leireille osallistuu, kertoo kehitysvammaistyön pastori Marja-Liisa Latvatalo Lapuan Tuomiokirkkoseurakunnasta.  

−Olen toiminut tällä alueella kehitysvammaistyön pappina vuodesta 2019 alkaen. Sinä aikana kaikki Järvi-Pohjanmaalta tulleet nuoret ovat osallistuneet muiden alueiden kanssa yhteistyössä toteutettuun rippikouluun tai Pietarsaaren seurakunnan itsenäisesti järjestämään rippikouluun. Eniten tukea tarvitsevat voivat osallistua myös Eskoossa järjestettävään rippikouluun. 

Ulkoa ei opetella

Selkorippikoulussa on useita turvallisuudesta nousevia käytäntöjä. Esimerkiksi nuorista laaditaan lisätietolomake, joka käsittää nuoren mahdollisen diagnoosin, lääkitykset ja sairaudet, avun tarpeen, allergiat, mahdolliset pelot, käytökseen liittyviä huomioita ja ohjeita sekä muita asioita. Selkorippikoulussa opetusmenetelmät ovat moniaistillisia ja toiminnallisia. Ulkoläksyjä ei ole, vaan kristinuskoon liittyviä asioita käydään läpi yhdessä kokien. 

−Jokaisen nuoreen ja perheeseen tutustutaan ennen leiriä. Nuorelle hankitaan joko ammattiavustaja tai kokenut isonen tuen tarpeen takia. Koska nuoret tulevat laajalta alueelta vieraaseen ympäristöön, he saattavat tarvita käytännön apua monissa toimissa ja sosiaaliset tilanteet voivat aluksi olla hankalia. 

Merkittävää taitekohtaa halutaan juhlia

HALUTESSAAN seurakunta voi järjestää myös oman ryhmän ja kehitysvammaistyön pappi tukee omalla vierailullaan rippikoulun toteuttamista. Erityisestä tarpeesta nuorelle voidaan järjestää myös yksityisrippikoulu. 

−Näitä toteutettiin useita erityisesti koronasta johtuneen kokoontumisrajoitteen aikana myös Järvi-Pohjanmaalla. Toisinaan yhteistyötä toteutetaan yli alueellisten rajojen, jotta nuoret eivät joutuisi odottamaan rippikouluun pääsyä kohtuuttoman kauan. Eri alueita yhdistämällä saadaan ryhmäkoko toisinaan nopeammin toteutumaan. 

Latvatalo kertoo, että yleisesti ottaen rippikouluun ollaan tyytyväisiä ja nuoret ovat motivoituneita osallistumaan siihen. Perheet iloitsevat mahdollisuudesta juhlia nuoren elämän taitekohtaa. Joillekin rippijuhla on ainoita perinteisiä juhlia elämän varrella. Palaute perheiltä ja nuorilta on ollut innostunutta.  

Latvatalo käy Järvi-Pohjanmaan alueella pitämässä hartauksia, lauluhetkiä ja rukouspolkuja muun muassa pienluokissa, toimintakeskuksissa ja asumisyksiköissä. Alueellisiin kirkkopäiviin hän osallistuu mahdollisuuksien mukaan. 

−Lisäksi on leiripäiviä tai virkistyspäiviä seurakunnissa. Seurakuntaliitosten vuoksi leiripäivät esimerkiksi Alajärvellä on siirretty seurakuntatalolle, koska laajentunut joukko ei enää mahdu leirikeskukseen.  

Pyrimme kehittämään ja uudistamaan toimintaamme jatkuvasti. Tämän työmuodon ympärillä liikkuvat ihmiset ovat motivoituneita ja ammattitaitoisia. Teemme tätä työtä yhteistyössä seurakuntien työntekijöiden kanssa. 

Aiheeseen liittyviä juttuja digiarkistostamme

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2021/06/06/entinen-seurakuntanuori-suunnitteli-vimpelin-seurakunnalle-logon/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/02/15/hengis-lappajarvella-tarjoaa-mahdollisuuksia-monipuoliseen-toimintaan/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2019/04/01/valkkari-toiminta-alkoi-vimpelissa/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.