Paluu nopeuslaskun pariin pisti elämän uuteen kuosiin

–Vihdoinkin! Speed Masters on palkinto kaiken kovan työn päälle, Kärnä toteaa.

Julkaistu:

Aihe:

ESILASKIJAN pesti ensi viikolla käytäviin nopeuslaskun MM-kisoihin Ranskan Varsiin ja villi kortti maailman nopeimpien laskijoiden kutsukisaan, Speed Mastersiin. Kova työ on nostanut vimpeliläislähtöisen Mikko Kärnän, 36, kolmessa vuodessa haastamaan lajin huippuja.

–Häviämäänhän sinne ei lähdetä. Kun altavastaajana lähtee, ja yhdenkin päänahan saa, joka on kyllä jo katsottuna, se on aika kova sana. Se on sellaista, jota kovin moni ei ole tämän lajin parissa tehnyt.

Kärnän tavoitteena on ylittää 200 kilometrin tuntivauhti ja olla maailman 10 nopeimman joukossa. Tällä hetkellä hänen ennätyksensä on Sallassa laskettu 159 kilometriä tunnissa. Hän uskoo, että Ranskan maailmanennätysmäessä se rikkoontuu ensimmäisellä laskulla.

–Tämän eteen on tehty valtava määrä töitä. Laskut on analysoitu ja virheistä opittu. Tässä vaiheessa keskityn henkiseen valmistautumiseen.

1990-LUVUN alkupuolella nopeuslasku oli kovassa nosteessa. Järviseudulta moni kilpaili lajissa.

–Minäkin laskin silloin hetken. 2004 Viitasaaren Jukka kysyi huoltomieheksi kisoihin, ja muutaman vuoden niitä sitten yhdessä kierrettiin. Siitä jäi sellainen polte, että tätä pitää vielä kokeilla, vaikka lajin suosio tyrehtyi ja Jukkakin lopetti laskemisen.

2015 käytiin Kärnän ja Viitasaaren välillä puhelinkeskustelu, joka laittoi heidän tulevaisuudensuunnitelmansa uusiksi.

–Lupasin, että jos teet paluun, lähden mukaan sparraamaan, ettei tarvi yksin treenata. Ekoissa treeneissä Lakeaharjulla Jukka laski 102 kilometriä tunnissa, minä 101. Todettiin, että minultakin voisi onnistua tämä homma, Kärnä muistelee.

–Viime vuonna Sallan maailmancupissa lyötiin kättä päälle, että tämä tehdään, Kärnän poika mäkeen kans. Se käynnisti suuren elämänmuutoksen, kaikki on mennyt nopeuslaskun myötä ympäri. Elämä pyörii sen ympärillä.

Treenaamisen ohessa Kärnä on kehitellyt laskupuvun, jonka on tuotteistanut ja vienyt kansainvälisille markkinoille Skitter Products -firmansa kautta.

–Pukujen hankkiminen on kallista, eikä sponsoreita ole vielä kovin paljon. Sitä kautta olen alkanut rakentaa pohjaa, mille voitaisiin kehittää Suomen nopeuslaskua varusteitten osalta, yritystä, joka tukee laskemista.

Tänä vuonna Sallan maailmancupissa Kärnä voitti S2-sarjan. Se on tulokkaiden sarja, jossa lasketaan syöksylaskuvarusteilla. Ensi vuonna suunnitelmissa on kiertää koko maailmancup-kiertue S1-sarjassa.

SAHISTA vuonna 2001 maailmalle lähteneelle, nykyisin Pirkkalassa asuvalle Mikko Kärnälle Lakeaharju on säilynyt tärkeänä kiinnekohtana.

–Täältä kaikki on lähtenyt, laskettelu aikoinaan, opin laskemaan kaksivuotiaana. Joinakin vuosina kaikki vapaa-aika, mikä jääkiekolta jäi, on tullut vietettyä täällä.

Pitkä ja loiva rinne on hyvä nopeuslaskun treenaamiseen.

–Ehtii tuumata laskuasentoa, testata uusia juttuja ja saada rutiinia. Nopeammassa rinteessä lasku on ohitse alle 10 sekunnin.

Kuningaslaji ansaitsemaansa asemaan

NOPEUSLASKU on vauhtilajien kuningas ja nopein ei-moottoriavusteinen urheilulaji, extremeurheilua, kuvailee Mikko Kärnä.

Se sopii ihmisille, jotka haluavat mennä äärirajoilleen ja niiden yli. Suomen nopeuslaskuväen parissa tehdään töitä sen eteen, että laji saataisiin takaisin ansaitsemalleen paikalle kansallisella urheilukartalla.

–Meillä on Suomessa lajista pitkät perinteet ja todella paljon tietotaitoa. Ne ovat kaikki käytettävissä, myös varusteitten osalta. Tahtotila on, että saataisiin nuoria ja vanhempiakin lajin pariin. Kokeilemaan saa tulla. Toisille se sopii, toisille ei. Se selviää, kun vauhti alkaa olla 150 kilometriä tunnissa. Vauhtia ei saa pelätä. Kokonaisuus täytyy olla hallussa.

Viitasaari ja Kärnä lupaavat lajista kiinnostuneelle tukea niin harjoittelun kuin välineidenkin osalta. Lajin nostamiseksi entiseen loistoonsa Suomessa kaivataan myös uusia yhteistyökumppaneita.

NOPEUSLASKUSSA kilpailee Suomessa vain pieni joukko. Kuten Viitasaari ja Kärnä osoittavat, lajissa voi kehittyä myös aikuinen.

–Iällä ei ole merkitystä, vanhin maailmancupia kiertävä on 74-vuotias. Esimerkiksi moni entinen alppilaskija on siirtynyt uudelle uralle nopeuslaskun pariin.

Nopeuslasku on tekninen laji, vauhti koostuu tosi pienistä asioista.

–Tekniikka ja herkkyys laskusuorituksen aikana kiehtoo. Vauhdin tunne on tietysti pääasia, kilpailuviettiä ja voitontahtoa unohtamatta; toisten, itsensä ja kaiken voittamista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.