Joska Försti passaa evijärveläistä taituruutta lentopallon SM-kentillä

Evijärveläislähtöinen Joska Försti on noussut nuoresta iästään huolimatta pelaamaan lentopalloa jo SM-tasolla. Tällä hetkellä Försti pelaa turkulaisen TUTO Volleyn pelipaidassa passarin paikkaa. Kuvat: Förstiltä.
Joska Försti on noussut nuoresta iästään huolimatta pelaamaan lentopalloa jo SM-tasolla. Tällä hetkellä Försti pelaa turkulaisen TUTO Volleyn pelipaidassa passarin paikkaa. Kuvat: Förstiltä.
Evijärveläislähtöinen Joska Försti on noussut nuoresta iästään huolimatta pelaamaan lentopalloa jo SM-tasolla. Tällä hetkellä Försti pelaa turkulaisen TUTO Volleyn pelipaidassa passarin paikkaa. Kuvat: Förstiltä.
Joska Försti on noussut nuoresta iästään huolimatta pelaamaan lentopalloa jo SM-tasolla. Tällä hetkellä Försti pelaa turkulaisen TUTO Volleyn pelipaidassa passarin paikkaa. Kuvat: Förstiltä.

EVIJÄRVELÄISLÄHTÖINEN Joska Försti elää omaa lapsuuden haavettaan todeksi. Kovalla työllä ja intohimolla vasta 21-vuotias Försti on raivannut tiensä pienestä maalaiskunnasta Suomen kärkitason lentopallokentille. Nuori urheilija pelaa tällä hetkellä ensimmäistä kauttaan turkulaisen TUTO Volleyn paidassa. Aikaisemmat neljä kautta Försti vahvisti Kokkolan Tiikereiden pelaajarivistöä. 

Försti kertoo eläneensä urheilun parissa pienestä pitäen. Perhe ja ystäväpiiri kannustivat arjessa liikkumaan ja monipuolinen liikunta oli vahvasti osana arkea. Försti kertookin ajautuneensa lentopallon pariin ennen kaikkea perheen kautta.

–7-vuotiaana aloitin lentopalloharrastuksen Alahärmän Kisassa. Sen lisäksi harrastin jalkapalloa sekä yleisurheilua lyhyen aikaa ala-asteikäisenä Evijärvellä.

Lentopallon viehätys oli Förstille alusta asti selvää.

–Laji tuntui luontevalta ja kivalta. Itselleni ei tullut mitään tiettyä hetkeä, jolloin olisin oivaltanut haluni keskittyä lajiin, se oli sitä alusta asti, koska nautin pelaamisesta todella paljon, Försti kertoo. 

Ammattilaisuus päämääränä

KOVAA TYÖTÄ on Förstin mukaan tehty lajin eteen pienestä asti. Unelmat ja toiveet ammattilaisen lentopallourasta olivat määränpää, jota kohti pyrittiin.

–Missään ei voi olla hyvä, jos ei harjoittele riittävästi. Lajina lentopallon aloittaminen ei valtaosalle ole helppoa, koska laji on hyvin tekninen, joten se vaatii tiettyä kärsivällisyyttä opetteluvaiheessa, toteaa Försti. 

Oman työn ja sitoutumisen lisäksi Försti nostaa kodin roolin merkityksen urallaan.

–Perheeni on antanut minulle myös aina mahdollisuuden jahdata unelmiani. Omalla kohdallani vanhemmat ovat olleet hyvin innokkaita ja tukeneet harrastustani alusta asti. Isän kanssa kuljettiin läpi junnuvuodet reeneihin ensin Alahärmään ja sitten Kauhavalle, Försti kertoo.  

Ammattilaishaaveet ja sisäinen palo lajiin ohjasivat nuoren harrastajan elämää. Uravaihtoehtona lentopallo alkoi näyttäytyä silloin, kun nuoren taidot huomattiin laajemmin.

–Tottakai ammattilaisuudesta on haaveillut aina, mutta mahdollisuus lentopallosta urana alkoi tuntua mahdolliselta varmaan siinä vaiheessa, kun ensimmäiset kutsut juniorimaajoukkue leireille tulivat ja viimeistään silloin, kun sain jalansijaa Kokkolan Tiikereiden liigajoukkueeseen opiskellessani vielä Kuortaneen urheilulukiossa, muistelee Försti. 

Arki on urheilusta nauttimista ja opiskelua

LENTOPALLOILIJAN arki keskittyy vahvasti treenaamisen, pelien sekä koulun ympärille. Förstillä on urheilun rinnalla samanaikaisesti meneillään ensimmäinen vuosi tuotantotalouden insinööriopintojen parissa. Parhaimmillaan päivä usein alkaa ja loppuu urheillen, välissä hoidetaan opinto ja muut arjen työt.

–Syyskaudella oli aika kova peliruuhka, mutta keväällä on pelien osalta rauhallisempi tahti, joten pääsee keskittymään enemmän harjoitteluun. 

Meneillään olevaa kautta Försti kuvailee rikkonaiseksi. Joukkueessa on ollut paljon loukkaantumisia ja sairastumisia.

–Joukkueessa on paljon muutenkin uusia tyyppejä yhdessä, niin peli on ollut vähän hakemista. Oma kausi ollut ihan ok, ei se tietysti lämmitä mieltä liikaa, jos joukkueella ei kulje, mutta suunta on ylöspäin, Försti ajattelee positiivisesti.

Uralleen Förstillä on suunnitelmia myös jatkossa.

–Tulevaisuudessa haluaisin ehdottomasti suunnata Euroopan kentille, mikä on realistista, mutta katsotaan askel kerrallaan. Etenkin haluan nauttia urheilusta, sen tuomat fiilikset on joskus aika uskomattomia.

Omaa suuntaa etsivälle nuorelle Förstillä on myös selvä viesti.

–Kannattaa uskoa itseensä. Jos haluaa jotain, niin sen eteen kannattaa tehdä töitä. 

Noora Tupeli

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä urheilu-uutiset

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.