Seurakunta kaavailee Kyrönniemeen mökkejä

Julkaistu:

Aihe:

UNTO PESSINEN kävelee Kyrönniemessä kohti vanhaa hirsirakennusta, jota kutsutaan kappalaisen pappilaksi.

–Pikkupoikana kävin täällä kahtena kesänä seurakunnan leirillä. Taisi olla viisikymmentäluvun lopulla, Pessinen kertoo.

–Nukuimme tuolla pappilassa. Oli vain viltti lattialla. Ei taitaisi kelvata enää tänä päivänä, hän naurahtaa.

Entinen kesäleiriläinen toimii puheenjohtajana Lappajärven evankelis-luterilaisen seurakunnan ylimmässä päättävässä luottamuselimessä, kirkkovaltuustossa.

Lappajärven kunnassa on nähtävillä luonnos Kyrönniemen asemakaavaksi.

–Seurakunta lähettää tällä viikolla kuntaan oman kannanottonsa kaavaluonnokseen, Pessinen toteaa.

KYRÖNNIEMEN etelärannalla sijaitsevat seurakunnan saunatakkarakennus ja uimaranta. Paikkaa kutsutaan Torpanmäeksi ja siellä on pidetty vuosikymmenten ajan tilaisuuksia etenkin rippikoululaisille ja muille nuorille.

Kaavaluonnoksessa Torpanmäen ja niemen kärjen väliin on osoitettu loma‐ ja matkailualueen R-tontti, joka voidaan jakaa pienemmiksi tonteiksi.

–Olemme suunnitelleet, että etelärannalle rakennettaisiin mökkejä. Niitä voisi helposti vuokrata ulkopuolisille silloin, kun seurakunta ei tarvitse.

KIRKKOVALTUUSTO linjasi jo kaksi vuotta sitten, että seurakunta voi myydä Kyrönniemestä leirikeskuksen ja kappalaisen pappilan. Kaavaluonnoksessa niiden alue muodostaa oman korttelinsa, joka voidaan jakaa kolmeksi tontiksi.

–Leirikeskus on ollut hiljaisessa myynnissä, mutta kauppoja ei ole syntynyt. Sitä voidaan markkinoida paremmin, kunhan asemakaava valmistuu.

Pessinen huomauttaa, että leirikeskus on hyvällä paikalla, mutta rakennuksen kosteusvaurioiden takia siitä tuskin saa kovin korkeaa hintaa.

–Leirikeskuksen kunto tiedetään, mutta jossakin vaiheessa pitää käydä läpi kaikki muutkin rakennukset.

Kyrönniemen rakennuksista ei missään ole tällä hetkellä seurakunnan toimintaa tai vuokralaisia.

NYT ei Pessisen mielestä kuitenkaan ole oikea hetki Kyrönniemen kehittämiseen, koska seurakunnan rahoja ja henkilöstöresursseja tarvitaan toisaalle.

–Odotamme asemakaavan valmistumista, mutta suurempi syy on se, että lähitulevaisuudessa uuden seurakuntatalon rakentaminen vie voimavarat.

Aikalisä koskee myös etelärannan mökkien rakentamista.

–Asemakaava näyttää, mitä sinne saa rakentaa, mutta voihan olla, että rakentamaan päästään vasta kymmenen vuoden kuluttua.

Suuri osa seurakunnan omistamasta ranta-alueesta on kaavaluonnoksessa merkitty lähivirkistysalueeksi.

–Vaikka leirikeskus ja pappila myytäisiin, ei tilanne mitenkään huonontuisi. Tänne jäisi vielä paljon tilaa seurakuntalaisille.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.