Ei hajuakaan

Julkaistu:

Aihe:

PUHDISTIN viime viikolla linnunpönttöjä. Hyvin olivat tiais- ja kirjosieppoperheet viihtyneet pienissä yksiöissä. Vuokran ne hoitivat tuomalla iloa ja auttamalla hyönteisten torjumisessa.

Nuo taivaan siivekkäät metsästäjä-keräilijät eivät tunnetusti kylvä eivätkä leikkaa, mutta jotkin niistä kyllä kokoavat varastoon. Lisäksi pakkassäillä ihmiset antavat siemeniä, rasvaa ja muuta syötävää, ainakin söpöille pikkulinnuille.

Lintujen pienasuntoihin jonotetaan. Joskus ulkomailta saapuva kirjosieppo jopa kiilaa ja tekee tylysti pesänsä kotimaassa pysytelleen talitiaisen pesän päälle.

IHMISET etsivät uusia kotipesiä kiinteistönvälittäjien ja nettipalvelujen avulla. Alma Median omistamassa Etuovi.com-palvelussa näyttäisi olevan 17 asuntoa Lappajärveltä. En seuraa asuntokauppaa aktiivisesti, mutta samoja kohteita tuntuu olevan pitkään tarjolla. Myyjien ja ostajien näkemykset hinnoista eivät kohtaa.

Muuten hintatasosta on vaikea sanoa mitään. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara periaatteessa julkaisee netissä tietoja toteutuneista hinnoista. Usein kauppoja on kuitenkin ollut Lappajärveltä vähemmän kuin kolme, joten hakutuloksia ei näytetä.

YLEN vaalikeskustelussa 25. tammikuuta kuvailtiin muuttotappioseudulla asuva perhe, jonka vanhemmat eivät löydä töitä. Lisäksi heidän omakotitalonsa arvo laskee vauhdilla. Sitten presidenttiehdokkailta kysyttiin neuvoa, mitä pitäisi tehdä. Hieman yllättäen kokoomustaustainen Sauli Niinistö esitti, että tuollaiselle perheelle pitäisi antaa rahaa, taloudellista apua. Jäämme odottamaan hänen sisäpoliittisia päätöksiään.

Paikallistasolta löytyy aivan oikea päätös, joka saattaa helpottaa asuntojen myyntiä Lappajärven keskustassa. Nissiin leviää säännöllisesti turkiseläinten ulosteiden hajua pohjoispuolella sijaitsevalta tarha-alueelta. Silloin ei kannata pitää ikkunaa auki.

Pääsiäisen alla kellokeskiviikkona kunnan ympäristölautakunta päätti hyväksyä linjaukset, millä toimenpiteillä torjutaan tarhojen hajua sekä kärpäsiä ja lokkeja. Oikein hyvä. Toivottavasti auttaa. Sitä paitsi lokit eivät ole yhtä söpöjä kuin tiaiset ja kirjosiepot.

Tämä kolumni julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 11.4.2018.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.