Uusimmat kesäblogit:

Lintujen metsästyskausi lähenee – miten huomioida lintuinfluenssa

Kartta vuonna 2023 Ruokavirastossa todetuista lintuinfluenssatapauksista (HPAI) Suomessa. Lähde: Ruokavirasto.
Kartta vuonna 2023 Ruokavirastossa todetuista lintuinfluenssatapauksista (HPAI) Suomessa. Lähde: Ruokavirasto.

Ruokavirasto suosittelee, ettei vesilintuja metsästettäisi alueilla tai paikoissa, joilla on todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaa. Lintujen metsästyksessä koiran käyttö on yleistä. Siksi sekä ihmisten että koirien terveyden suojaamiseksi on parasta, ettei ilmeisillä lintuinfluenssa-alueilla metsästettäisi. Tämä suositus koskee koko maata.

Ruokavirasto suosittelee myös, että lokkeja tai varislintuja ei metsästettäisi tänä vuonna lainkaan käytettäväksi koirien kouluttamisessa nyt tai myöhemmin. Virukset voivat säilyä pakastetussa lihassa tartuntakykyisinä, ja vaikka koirien tartunnat ovat maailmalla olleet harvinaisia, ei tartunnan mahdollisuutta voida kokonaan sulkea pois. Rauhoitettuja lajeja (useimmat vesi- ja muut lintulajit) ei saa ampua eikä käyttää koulutuksessa.

Koirille ei tulisi antaa kypsentämättömiä saalislintujen osia tai lihaa. On hyvä huolehtia, että koirat eivät pääse syömään tai pureskelemaan saaliseläimiä tai itsestään kuolleita lintuja tai muita eläimiä. Jos lemmikki on päässyt riepottelemaan tai syömään kuollutta tai sairastunutta luonnonlintua ja lemmikin yleisvointi heikkenee, on syytä hakeutua eläinlääkärin hoitoon. Jos kissa tai koira on selvästi tahrinut itsensä linnun ulosteisiin, on se hyvä pestä huolellisesti ja on huolehdittava omasta henkilösuojauksesta lemmikkiä pestäessä

Metsästettyjen lintujen käsittely

Terveetkin saalislinnut olisi hyvä kyniä ja puhdistaa kertakäyttökäsineet kädessä ja pestä kädet sen jälkeen. Muutoin riittää normaali ruoanvalmistuksen hygienia ja lihan kypsentäminen läpikypsäksi. Itsestään kuolleita tai sairaita lintuja ei pidä koskaan syödä. Lintuinfluenssavirusten leviämistä voi estää myös pitämällä huolen metsästysvarusteiden puhtaudesta ja välttämällä siipikarjatiloilla käyntejä metsästysretkien jälkeen. Siipikarjaa tai muita lintuja hoitavien henkilöiden olisi hyvä välttää vesilintujen metsästystä, samoin kuin muita kontakteja luonnonvaraisiin vesilintuihin.

Jos löytyy useita kuolleita lintuja tai lintuja, joilla on vakavaan sairauteen viittaavia oireita, tulee ottaa yhteyttä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin. Vesilintujen metsästys alueella ei ole tuolloin enää suositeltavaa. Lintuja ei myöskään tulisi houkutella suurta määrää samaan paikkaan ruokinnalla, mikä on myös Metsästäjäliiton kanta riistalintujen houkutusruokintaan. Myös muun riistan kuin lintujen ruokinnassa on hyvä noudattaa sellaisia toimintatapoja, joilla ei houkutella ruokintapaikalle suuria määriä lokkeja tai varislintuja.

Aiheeseen liittyviä juttuja

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.