Sinilevätilanne on rauhallinen Pohjalaismaakunnissa

Runsaasti sinilevää ylhäältä päin katsottuna järven rantavedessä. Tyynellä säällä sinilevä on helposti havaittavissa, sillä se ei ole sekoittuneena vesipatsaaseen ja kertyy veden pintaan juoviksi tai lautoiksi.
Runsaasti sinilevää ylhäältä päin katsottuna järven rantavedessä. Tyynellä säällä sinilevä on helposti havaittavissa, sillä se ei ole sekoittuneena vesipatsaaseen ja kertyy veden pintaan juoviksi tai lautoiksi.
Runsaasti sinilevää ylhäältä päin katsottuna järven rantavedessä. Tyynellä säällä sinilevä on helposti havaittavissa, sillä se ei ole sekoittuneena vesipatsaaseen ja kertyy veden pintaan juoviksi tai lautoiksi.
Runsaasti sinilevää ylhäältä päin katsottuna järven rantavedessä. Tyynellä säällä sinilevä on helposti havaittavissa, sillä se ei ole sekoittuneena vesipatsaaseen ja kertyy veden pintaan juoviksi tai lautoiksi.

Viikon 31 aikana sää on ollut epävakaista, mikä näkyy rauhoittuneena sinilevätilanteena sisävesialueilla, kertoo Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus. Lämpimät säät ovat vielä elokuussa mahdollisia, joten tilanne voi muuttua säiden mukaan nopeastikin. Merialueilla tilanne jatkuu viime viikon kaltaisena ja havaintoja on tehty useammassa pisteessä koko Pohjanmaan rannikon pituudelta.

Merialueilla vähäisiä sinileväesiintymiä

Merialueilla valtakunnallisessa sinileväseurannassa on havaittu hieman sinilevää Pietarsaaren edustalla Larsmon rannikkoalueella. Rotarien sinileväseurannassa on havaittu Kaskisen-Kristiinankaupungin alueella hieman sinilevää Vackergrundissa ja Skatskärvikenissä. Kansalaishavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä on tehty Vaasan edustalla Stora Svedjeskäretillä, Mustasaaren Iskmo Önissä, Uusikaarlepyyn Hovötrenillä ja Kokkolan Möllerin pienvenesatamassa.

Sisävesialueilla ei sinilevähavaintoja

Sisävesialueilla ei ole havaittu sinilevää sinileväseurannan virallisilla havaintopisteillä. Myöskään kansalaishavaintoja ei ole merkattu sisävesille tällä viikolla.

Sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja sinilevää voi esiintyä myös muilla kuin yllä mainituilla alueilla. Sinieväseurannan havainnot kertovat tilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisenä ajankohtana ja tilanne voi vaihdella nopeasti sääolosuhteiden muuttuessa.

Mainos

Sinilevät viihtyvät erityisesti ravinteikkaissa ja lämpimissä vesissä. Tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Lisäksi runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet. Vähäinen sinilevämäärä esiintyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina ja rannalle ajautuessaan se saattaa muodostaa kapeita leväraitoja. Runsaina määrinä sinilevää muodostuu tyynellä ilmalla veteen vihertäviksi tai kellertäviksi levälautoiksi ja sitä kasautuu myös rannoille. Tuulinen sää voi vaikeuttaa sinilevän havaitsemista, koska tuuli saa sinilevälautat hajoamaan vedenpinnalta ja sekoittumaan veden sekaan. Kun sinileväesiintymä on erittäin runsas, se saattaa muistuttaa paksua maalia tai hernerokkaa.

Suojele lapsia ja lemmikkieläimiä levävedeltä

Ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Jos vedessä on havaittavissa vihertäviä hiukkasia tai vihreäksi värjäytynyttä vettä, on hyvä suorittaa vesilasitesti. Sinilevä nousee seisahtuneessa vedessä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Myös kepillä voi testata, onko kyseessä sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu levä, sinilevä ei taas tartu keppiin roikkumaan. Leväepäilyn kohdatessaan on aina hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä vettä tule käyttää sauna-, kastelu ja pesuvetenä. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä. Sinileväpitoinen vesi saattaa aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-Meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Havaintolähetti-sovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös puhelimella. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Luitko jo nämä?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.