Avoin seminaari pureutuu tieverkon kuntoon ja sen tulevaisuuteen

Power Truck Shown yhteydessä on tarjolla ajankohtaista tietoa ja keskustelua tieverkosta ja sen tulevaisuudesta.
Power Truck Shown yhteydessä on tarjolla ajankohtaista tietoa ja keskustelua tieverkosta ja sen tulevaisuudesta.
Power Truck Shown yhteydessä on tarjolla ajankohtaista tietoa ja keskustelua tieverkosta ja sen tulevaisuudesta.
Power Truck Shown yhteydessä on tarjolla ajankohtaista tietoa ja keskustelua tieverkosta ja sen tulevaisuudesta.

Power Truck Shown yhteydessä elokuun toisena viikonloppuna järjestetään tieverkon kuntoon liittyvä seminaari, joka on avoin kaikille kiinnostuneille. Suomen kivijalka kuntoon – Tiestöön panostusta -seminaari käynnistyy 11. elokuuta kello 11.30 Palace Areenan Magnum-elokuvateatterissa.

Vaivaton ja turvallinen liikkuminen on osa suomalaista hyvinvointia. Suuressa osassa Suomea käytännössä ainoa käytettävissä oleva liikennemuoto on tieliikenne. Siellä, missä raide-, vesi- tai lentoliikenne on vaihtoehtoina, nekin ovat saavutettavissa vain tietä käyttäen.

Tieverkkoa on verrattu joskus ihmisen verisuonistoon. Yhtä tärkeä kuin terve verisuoniverkosto on ihmisen terveydelle, on terve tieverkosto tärkeä Suomi-neidon, eli kansakuntamme, terveydelle.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten kansantauteja, ja nyt näyttää siltä, että sairaus on tarttunut ihmisestä infrastruktuuriin. Suomen tieverkko, joka on kenties arvokkain kansallisomaisuutemme, voi huonosti. Suomi-neidon verisuonet rappeutuvat.

Teiden kunto on huono yhä suuremmalla osalla tiestöstä. Vuosi toisensa jälkeen tieverkon ylläpitämisen rahoitus on jäänyt jälkeen vuotuisesta tarpeesta, mikä tarkoittaa, että korjausvelka kasvaa koko ajan. Kiihtynyt inflaatio ja yleinen kustannustason nousu eivät suinkaan helpota tilannetta.

Tämän vuoden Power Truck Show -seminaarissa keskustellaan Suomen tiestön tilasta ja tulevaisuudesta, sekä teiden hoidosta. Tieverkon hallinnoinnista vastaavan Väyläviraston, hoidon urakointia tekevän yrityksen, tienkäyttäjän ja alan etujärjestön edustajat kertovat näkemyksistään tieverkon tilasta.

Ohjelmassa kuullaan SKAL:n toimitusjohtaja Anssi Kujalan puheenvuoro siitä, mikä tienhoidossa mättää sekä Väyläviraston toimialajohtaja Virpi Anttilan esitys tieverkon tilasta ja tulevaisuudesta. Kuljetusyrittäjä Juhani Maliniemi kertoo tienkäyttäjän näkökulmasta ja Savon Kuljetus Oy:n toimitusjohtaja Jyri Kuivala tienpidon urakoinnista.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Power Truck Show ja Suomen Logistiikka ja Kuljetus SKAL ry.

SKAL haluaa turvata ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry kumppaneineen osallistuu vuoden suurimpaan kuljetusalan ulkoilmatapahtumaan Power Truck Show’hun Härmässä tulevana viikonloppuna. Kuljetusyritysten edunvalvoja SKALin pääviesteinä tapahtumassa ovat ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden turvaaminen sekä tiestön kunnon parantaminen.

 –Nämä kaksi teemaa nivoutuvat yhteen, sillä tieverkon sujuvuudesta ja turvallisuudesta huolehtiminen parantaa kuljettajien työhyvinvointia ja työn houkuttelevuutta. Myös kuljetusalan eri tehtävien avaaminen alaa harkitseville on tärkeää. Esittelemme yhteisosastollamme muun muassa ajosimulaattoreita, kertoo SKALin puheenjohtaja Jani Ylälehto.

Hyväkuntoinen tiestö luo pohjaa koko maan menestykselle

SKAL korostaa hyväkuntoisen tiestön merkitystä kuljetusalan ja koko Suomen menestymisen kannalta. Laadukkaat tiet lisäävät kaikkien tienkäyttäjien turvallisuutta ja tyytyväisyyttä sekä alentavat tutkitusti liikkumisen kustannuksia ja ilmastopäästöjä.

–Korostamme logistista tehokkuutta ja kilpailukykyä, mutta tiestön merkitys on tätä huomattavasti laajempi. Haja-asutettuna vientiriippuvaisena maana ja kaukana Euroopan päämarkkinoista tiestön kunnolla on suuri vaikutus koko maan saavutettavuuteen, sanoo tiestöaiheisen seminaarin avauspuheenvuoron pitävä toimitusjohtaja Anssi Kujala. 

Hallitusohjelman mukaan väyläverkon investoinnit kohdistetaan kasvun, työllisyyden ja huoltovarmuuden kannalta olennaisimmille väylille sekä väyläverkon pahimpien pullonkaulojen purkamiseen. Näin tuetaan sekä kaupunkien kasvua että koko Suomen elinvoimaa. Perusväylänpidossa huomioidaan myös alempiasteinen tieverkko. 

–Hallitusohjelman panostukset väyläverkon kehittämiseen ja korjausvelan kasvun torjumiseen ovat erittäin tärkeitä, Kujala toteaa.

SKAL julkaisi kesäkuussa teiden talvihoitoon liittyvän raportin. Se on myös selvittänyt WSP Finlandin kanssa tieverkon kunnon vaikutuksia päästöihin.

Työvoiman saatavuus haastaa myös kuljetusalaa 

Tavaraliikenteen kuljettajat ovat tärkeä ammattiryhmä tulevaisuudessa, sillä digitalisaatio ei poista kuljettajan tehtävää vaan päinvastoin, tekee tehtävistä entistä monipuolisempia ja mielenkiintoisempia. SKALin yhteisosastolla pääsee muun muassa keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa toimialan eri tehtävistä ja testaamaan nykyaikaisia ajo- ja kuormaussimulaattoreita.

–Ala on yhä mielenkiintoisempi. Nyt pitää tunnistaa ja houkutella potentiaaliset osaajat alalle monipuolistamalla väyliä, kuten eri koulutusmuotoja. Esitämme työvoiman saatavuuteen lukuisia keinoja raportissamme, Anssi Kujala kuvaa.

SKAL on laatinut työvoiman saatavuuteen liittyen raportin toimenpideohjelmineen.

SKAL toteuttaa osaston U140 jäsenjärjestönsä Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry:n sekä metsäalan kumppaneiden kanssa. Tieverkolla on ratkaiseva merkitys metsäalan kuljetuksissa, sillä puunjalostus tapahtuu yleensä syrjäseudulla, alempiasteisen tieverkon varrella.

–Metsäalan kuljettajien on oltava kovan luokan ammattilaisia, sillä olosuhteet eivät ole helpoimmasta päästä metsätien päällä. Ne, joille ala sopii, eivät vaihtaisi helpompiin hommiin. Viestini nuorille on, että tule vain rohkeasti kokeilemaan alaa, tämä saattaa olla juuri sinun juttusi, vinkkaa Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Kari Palojärvi.

Power Truck Show tarjoaa mahdollisuuden nähdä huippuluokan kuljetuskalustoa, jonka tehokas toiminta perustuu osaltaan juuri laadukkaalle tiestölle.

Juttua täydennetty 9.8. klo 9.31 SKAL:n tiedotteella.

Aiheesta meillä aiemmin

Pyöräilijän ohitus maantiellä hirvittää sivustakatsojia – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Julkisen liikenteen tila Etelä-Pohjanmaalla – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Tarkasta auto ja renkaat ennen kesälomareissuja – vinkit turvalliseen matkantekoon – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.