Lukijan mielipideartikkeli:

Pesäpallopelien kuulutuksiin ja musiikkiin kaivataan yhteisiä pelisääntöjä

Saarikentällä Superpesispeleissä soitettava musiikki on aiheuttanut keskustelua kesän aikana.
Saarikentällä Superpesispeleissä soitettava musiikki on aiheuttanut keskustelua kesän aikana.

VIMPELIN Saarikentän musiikista pesäpallopelissä on syntynyt kiistaa. Musiikkia harrastettiin vähin jo viime vuonna, mutta tänä vuonna on asiasta kypsynyt ihan riita. I-P:n kirjoituksessa 30.7.2023 vanhempi väki laitettiin erittäin huonoon valoon. Heidän mielipiteensä olivat toiselta planeetalta.

Olen itsekin ollut vuosikymmeniä sitten kuuluttajana Saarikentällä. Silloin tärkein sääntö oli se, että kuuluttajan ja kaikki mitä tulee äänen vahvistimesta, ei saa vaikuttaa peliin. Kuuluttaja on käytännössä pelituomarin äänitorvi. Tämä oli perinne Kalevi Heikkilältä, joka oli legendaarinen pesäpallopelin kuuluttaja. Tätäkään ei nykyään saisi kuulemma sanoa!

Tämän hyvän perinteen vuoksi Saarikentän pesäpallopelin kuulutus on ollut vuosikymmeniä ylivoimaisesti parasta koko Suomessa. Se on ollut puolueetonta. Kuulutus on ollut myös pelin kuulutusta, mutta ei pelin selostusta.

Aikaisempina vuosina ja vuosikymmeninä olen käynyt ympäri Suomea katsomassa pesäpallopelejä, nykyään pesispelejä, ja nähnyt ja erityisesti kuullut kuuluttajien kuulutusta. Jokaisella vieraalla pelikentällä kuulutus on ollut kaukana puolueettomasta. Joissakin paikoissa täysin surkeaa. Kotijoukkuetta on kannustettu mitä kummallisimmalla tavalla. Joskus on kuulutuksessa menty jopa henkilökohtaisuuksiin.

Nykyään Saarikentällä soitetaan musiikkia kotijoukkueen sisävuoroilla kotiutus-, ajo- sekä joskus myös kentällemenotilanteissa. Lainaus em. I-P:n kirjoituksesta. Tällä halutaan vaikuttaa myönteisesti kotijoukkueen peliin ja vaikuttaa kielteisesti vastustajan peliin. Tämä ei ole puolueetonta. Jos jostakin käsittämättömästä syystä haluttaisi musiikkia soittaa em. tilanteissa, niin samaa musiikkia pitää soittaa myös vastustajan vastaavissa tilanteissa. Silloin se on tasapuolista. Minun mielestä em. tilanteissa ei saa soittaa musiikkia.

I-P:sen kirjoituksesta ei saanut täsmällistä vastausta siihen, kuka on päättänyt siirtyä puolueettomasta kuulutuksesta puolueelliseen. Keskusteluja on kuulemma käyty, mutta näin merkittävästä asiasta pitää tehdä päätös joko Vedon johtokunnassa tai Vedon pesäpallojaostossa. Vedon pelaajilla ei ole osuutta tässä asiassa.

KERRATAANPA vähän pesäpallopeliä. Saarikentällä Vimpelin Veto on järjestäjä ja se toimii puolueettomasti. Olosuhteet kentällä täytyy olla kunnossa. Pelaajien ”kopit” ovat kunnossa. Pelin kirjurit ovat paikalla. Kuuluttajat ovat valmiina. Tärkeimmät pelituomarit määrää Pesäpalloliitto tai Superpesis. Tähän voi lisätä myös järjestysmiehet ja pallopojatkin. Tämä joukko vastaa pelin tapahtumista. Siihen kuuluu siis myös kuulutus ja kaikki kovaäänisistä lähtevä ääni. Ja vielä kerran. Kaikki tapahtuu puolueettomasti.

Yleisö on tietenkin aivan eri asia. Sen ei tarvitse olla puolueeton. Se saa huutaa, taputtaa käsiä jne. Tietysti henkilökohtaisuuksiin menevä iljettävä huutaminen ”kielletty”. Siinä kohtaan mitataan paikkakunnan yleisön taso.

Mielipiteeni lähti liikkeelle kuulutuksesta ja siihen liittyvästä musiikista. Saarikentän musiikki ei ole läheskään yksin Vimpelin Vedon asia. Pesäpalloliiton tai Superpesiksen pitää antaa selkeät päätökset siitä, mitä kuuluttaja saa puhua ja mitä ja milloin saa soittaa musiikkia. Ja pitääkö se olla puolueetonta. Aion jollain tavalla kysyä tätä asiaa Pesäpalloliitolta tai Superpesikseltä. Siltä, jolle tämä asia kuuluu.

Ehdotan Vedon johdolle. Lopettakaa hiljaisuudessa musiikin soittaminen em. tilanteissa.

Vimpeli 1.8.2023

Matti Lehto

Aiheeseen liittyviä juttuja

Vedon tukipilari – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Jussi Vihriälä vei nopeuslyöntikilpailun   – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Superpesis uudistuu kausille 2025–2027 – miesten ja naisten sarjajärjestelmät yhtenäistetään – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Vimpelin Veto

Veto aloitti sydäntykytysvoitolla

HBA–Veto 93-94 (79–79,38–32) ja Viime kauden naisten Korisliigan pronssimitalisti Vimpelin Veto aloitti kautensa hurjalla taisteluvoitolla

Juho Ihamäki jatkaa Ankkureissa

Juho Ihamäki on kirjoittanut Ankkurien kanssa vuoden jatkosopimuksen. Kotiuttajajokerina toimiva Ihamäki luo yhdessä Petteri Kortelaisen

Soinin kunta saa hyvinvointijohtajan ja kunnan organisaatio muuttuu vuoden vaihteessa.

Soini saa hyvinvointijohtajan

SOININ kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 25. syyskuuta kuntaorganisaation muutokset vuoden 2024 alusta. Soini saa hyvinvointijohtajan. Hyvinvoinnin

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Vimpelin Veto

Veto aloitti sydäntykytysvoitolla

HBA–Veto 93-94 (79–79,38–32) ja Viime kauden naisten Korisliigan pronssimitalisti Vimpelin Veto aloitti kautensa hurjalla taisteluvoitolla

Juho Ihamäki jatkaa Ankkureissa

Juho Ihamäki on kirjoittanut Ankkurien kanssa vuoden jatkosopimuksen. Kotiuttajajokerina toimiva Ihamäki luo yhdessä Petteri Kortelaisen kanssa vaarallisen kotiutuskaksikon Ankkurien jokeriosastolle.

Soinin kunta saa hyvinvointijohtajan ja kunnan organisaatio muuttuu vuoden vaihteessa.

Soini saa hyvinvointijohtajan

SOININ kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 25. syyskuuta kuntaorganisaation muutokset vuoden 2024 alusta. Soini saa hyvinvointijohtajan. Hyvinvoinnin

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.