Ei auta itku markkinoilla

Julkaistu:

Kategoria:

,

Kylpylä Kivitipun nettisivuilla kerrotaan, että turvapaikanhakijoiden majoittaminen aloitetaan 15. lokakuuta, eli ensi viikon torstaina. Jokainen oikeustoimikelpoinen tajuaa, että Kivitipun muuttaminen vastaanottokeskukseksi on erittäin haitallista paikkakunnan muulle matkailuliiketoiminnalle.
Nyt liikkuu monia pohjavirtauksia. Lappajärveläiset tekevät surutyötä melkein omaksi koetun kylpylähotellin menettämisestä, kokevat voimattomuutta vaikutusmahdollisuuksien puuttumisen takia, huolestuvat uusista kunnan menoista, ajavat asemiin huhtikuun 2017 kuntavaaleja varten, vilpittömästi pelkäävät lasten turvallisuuden takia ja toteuttavat arjen rasismia.
Paikallisten ei kannata syyttää itseään kylpylähotellin epäonnistumisesta. Eivät lähiasukkaat tarvinneet sieltä majoitusta. Myös ravintolaruokailulla ja kaljan juomisella oli rajansa. Tuon mittaluokan hotelliin asiakkaat pitäisi hankkia koko Suomesta ja ulkomailta.
Maahanmuuttovirastolla ja Lomayhtymä Finland Oy:llä on sopimus turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamisesta nykyisiin Kylpylä Kivitipun tiloihin. Lappajärven kunnanvaltuusto päätti sitä vastustaa. Jos kunnalla olisi sananvaltaa Lomayhtymä Finlandin asioihin, demokratia olisi nyt puhunut.
Maanantain kokouksessa kristillisdemokraattien valtuutettu, VM-Carpet Oy:n toimitusjohtaja Maria Viita-aho-Tohni sanoi, että Kivitipussa virheet on tehty 15 vuotta sitten. Jos silloin olisi tehty oikeita päätöksiä, Kivitippu ei olisi tällaisessa tilanteessa kuin se nyt on. Hän totesi kyseessä olevan tyyppiesimerkki siitä, että jos yritystä ei kehitetä ajoissa, niin sitten käy näin.
Viita-aho-Tohnin näkemykseen on helppo yhtyä. Vuosikymmenten ajan Lomayhtymä Finlandin hotellibisneksestä ovat päättäneet amatöörit, lähinnä poliitikot ja järjestöihmiset. Kun tarkastelee Lomayhtymä Finlandin hallituksen nykyistä kokoonpanoa, siellä näyttää olevan edustajia etenkin Suomen Keskustasta sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta MTK:sta.
Lisäksi yhtiön hallituksesta puuttuu täysin paikallinen näkemys. Puheenjohtajana toimii rovaniemeläinen Markus Lohi. Jäseninä ovat helsinkiläinen Risto Airikkala, rovaniemeläinen Lasse Kontiola, järvenpääläinen Esko Lappalainen, helsinkiläinen Kirsi Marttinen, espoolainen Merja Perälä, helsinkiläinen Seija Turtiainen ja siilinjärveläinen Kaija Väänänen.
Toukokuussa 2013 aloitti loppilainen toimitusjohtaja Henry Paasikivi. Hän ei onnistunut saneeraamaan liiketoimintaa kannattavaksi, ja jo elokuussa 2014 kaupparekisteriin merkittiin, että yhtiö oli menettänyt osakepääomansa.
Me suomalaiset haluamme elää markkinataloudessa, jossa yksityiset yritykset toimivat omalla logiikallaan. Osakeyhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei sen yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Nyt markkinatalous näytti Lappajärvelle nurjan puolensa, mutta ei auta itku markkinoilla.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.