Haista kukkanen

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Alkoi heinäkuu. Tätä vuotta on kuusi kuukautta takana ja edessä.
Runsas viikko sitten sunnuntaina oli vuoden pisin päivä täällä maapallon pohjoisella puoliskolla. Vietimme normiviikonlopun, eli juhannusta emme juhlineet, jollei sellaiseksi lasketa uusien perunoiden ja sillin syömistä.
Hieman protestoin sitä, että ostimme jo Siikliä emmekä enää Timo-varhaisperunaa. Kaiken lisäksi Suomen siemenperunakeskus Oy aikoo tuoda markkinoille Timon kilpailijaksi uuden Jussi-varhaisperunalajikkeen. Lähivuosina on ruokapöydässä jussina Jussia. Järkyttävältä se tuntuu, mutta nopeat syödään ensin.
Pakanat, kristityt ja uskonnottomat ovat vuosituhansien kuluessa juhlineet aurinkovuoden taitekohtia, siis talvipäivänseisausta, kevätpäiväntasausta, kesäpäivänseisausta ja syyspäiväntasausta.
Verrattuna juhannukseen ja heinäkuun alkamiseen joulu ja uuden kalenterivuoden aloittaminen muodostavat nykyään ylivoimaisen bilejakson.
Talvipäivänseisauksessa juhlimme sitä, että valo voittaa pimeyden; päivät alkavat pidentyä ja yöt lyhentyä. Saman logiikan mukaisesti kesäpäivänseisauksessa juhlimme sitä, että pimeys voittaa valon; yöt alkavat pidentyä ja päivät lyhentyä.
Talvipäivänseisaus on vertauskuvallisesti ihmisen kuoleminen ja syntyminen. Vappu olkoon nuoruuden ylistystä, vaikkei se osukaan kevätpäiväntasaukseen. Loppu alkaa häämöttää, kun syksyllä vietetään syyspäiväntasausta, sadonkorjuujuhlaa, kekriä, pyhäinpäivää tai halloweeniä.
Ihmiselämän ja vuodenkierron allegoriassa elämme nyt keski-ikää. Hieman haikeaa sellaista. Kaikki kukoistaa, mutta tiedämme, että jälkipuoliskolle ollaan menossa.
Yhdysvaltalainen Walter Hagen (1892–1969) oli menestyksekäs ammattilaisgolfaaja, jolta jäi elämään kuuluisa sitaatti: “Don’t hurry, don’t worry, you’re only here for a short visit, so be sure to smell the flowers along the way.”
Suomeksi lausahdus tarkoittaa suunnilleen: “Älä kiirehdi, älä murehdi. Olet täällä vain lyhyellä vierailulla, joten muista haistella kukkia matkan varrella.”
Hagen ei kehottanut pelaamaan hitaasti golfia ja haistelemaan metsäkukkia palloja etsiessä. Hän muistutti, että ihmisen kannattaa nauttia lyhyestä elämästään.
Tänä kesänä golfin pelaaminen on jäänyt minulla harmillisen vähäiseksi. Olen ainoastaan kiertänyt kaksi kertaa Lappajärven golfkentällä etuysin eli Kaskenmäen. Ehkä pelaan enemmän golfia sitten, kun parin viikon kuluttua lähden viettämään vuosilomapäiviä. Ehkä. Sitku.
Mutta heti tänään haistelen syreenin kukkia. Kohta ne kuihtuvat.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.