Vuoden 2023 kulttuuripalkinto Aino Alppiselle ja Jouni Jokitalolle

Vuoden 2023 kulttuuripalkinnon saajat Aino Alppinen ja Jouni Jokitalo. Kuva: Maija Perälä.
Vuoden 2023 kulttuuripalkinnon saajat Aino Alppinen ja Jouni Jokitalo. Kuva: Maija Perälä.

LAPPAJÄRVEN KUNNAN vuoden 2023 kulttuuripalkinto jaettiin kahden ansiokkaan kulttuuritoimijan Aino Alppisen ja Jouni Jokitalon kesken. Kivitipussa järjestetyssä Itsenäisyyspäivän etkot -tapahtumassa 5.12. Lappajärven vapaa-aikasihteeri Anssi Kuusela jakoi palkituille stipendit hyvinvointivaliokunnan saatesanojen myötä.

Aino Alppinen sai tunnustuksen kuvataiteilija Arvid Bromsin taidenäyttelyn järjestämisestä kesällä 2023 Lappajärven Onnintuvalle sekä perinteikkään Lappajärven kuvataideleirin järjestämisestä. Jouni Jokitalo palkittiin kulttuurielämän elävöittämisestä ja voimaannuttamisesta, erityisesti Toivon ja lohdun musiikki-illan järjestämisestä yhdessä Lappajärven seurakunnan kanssa sekä Jokitalojen koko perheen musiikkiharrastuneisuuden ansiosta. Kiitospuheessaan molemmat palkitut kiittivät hyvinvointivaliokuntaa ja Lappajärven kuntaa kulttuurille osoittamastaan arvostuksesta ja tuesta.

–Lappajärven kunta voisi omia Arvid Bromsin ja saada Arto Mellerin lisäksi toisen merkittävän taidepersoonallisuuden, ehdottaa Alppinen puheessaan.

Runomies Reijo Vähälä lausumassa runoa suomalaisuudesta. Kuva: Anssi Kuusela.
Runomies Reijo Vähälä lausumassa runoa suomalaisuudesta. Kuva: Anssi Kuusela.

Bromsin näyttelyssä kävi yli 700 henkilöä, joista liki 70 prosenttia oli muualta kuin Lappajärveltä.

–Taide on taloudellisesti merkittävää tälle kunnalle ja turismille. Onnintupa paikkana on keskeinen, sillä taidenäyttelyn vierailijoista hyötyy myös Kivitippu.

Ideoita Bromsiin liittyen Alppisella on monia: muistelut, teosten luettelointi, kesäteatterinäytelmä ja dokumentti Ylelle. Puheensa lopuksi Alppinen nostaa esille verkostoitumisen Lappajärveltä pois muuttaneiden taide- ja kulttuuri-ihmisten kanssa.

–Lappajärveläistä kyvykkyyttä ja osaamista on paljon ympäri Suomea ja heidän tänne takaisin saaminen voisi tukea kunnan hyvinvointia ja tuoda veroeuroja, pohtii Alppinen.          

–TÄHÄN ei juuri ole lisättävää, toteaa Jokitalo Alppisen puheen jälkeen. Hän palaa juhlassa esiintyneen runomies Reijo Vähälän esitykseen Suomen rakentamisesta kynällä.

–Tämän kulttuuripalkinnon saaminen osoittaa edelleen kynän merkityksen, sillä kynällä on tehty maalaukset, sanat ja sävelet. Kynä on merkittävä osa meidän suomalaista kulttuuriamme, pitäkäämme sitä arvossa, Jokitalo muistuttaa.

ITSENÄISYYSPÄIVÄN etkoillaesiintyi runomies Reijo Vähälä. Alajärveläissyntyinen Vähälä kiertää Suomea runorepun kanssa aiheenaan Suomi ja suomalaiset vuosisatain saatossa. Vähälä esitti kolmeosaisen runoteoksen Juurilla, Kertokaa lastenlapsille ja Elämä jatkuu. Historialliset tarinat lausuttuna ja laulettuna loivat tilaisuuteen itsenäisyyspäivän aatolle sopivan juhlallisen tunnelman.

Maija Perälä

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.