60-vuoden takaa: Missä on Soropaapeli? 

Soropaapelin arvoitus mietitytti 60 vuotta sitten.
Soropaapelin arvoitus mietitytti 60 vuotta sitten. Kuva on luotu tekoälyn avulla.

KUUDENKYMMENEN vuoden takaisessa Järviseudun Sanomissa ihmeteltiin missä on Soropaapeli. Soropaapeli sijaitsi paikassa, joka oli Vimpeli ja Perhon rajalla Mustapuron-Porasen välillä. Paikkaan oli tullut parisataa vuotta sitten uudisasukas Evijärveltä. Tuolloin oli Porasen silloinen isäntä ajanut asukin pois mailtaan ja tuumannut: ”Aivan tulee toisen porthan päähän, vaikka väliä on kilometri kaupalla.” Paikalla oli tuolloin 60-luvulla vielä rakennuksen raunioita. Nimensä Sopropaapeli oli kuulemma saanut Baabelin tornin mukaan, joka hävitettiin, vaikka sen piti ulottua ihan taivaaseen saakka.  

Samuli Paulaharju kirjassaan Suomenselän vieriltä (1930) kertoo paikasta seuraavaa: ”Koko erämaata Mehtä-Poranen yksin hallitsi ja tahtoikin yksin hallita. Tuli Soropaapelin ukko Evijärveltä ja rupesi rötistämään pirttipöksäänsä Porasen metsiin, neljänneksen päähän jokivarrelle. Ikkunan tasalle Soropaapeli jo oli ennättänyt nostaa seiniä, kun Porasen äijä ryntäsi kimppuun, ajoi pois ja mökisi: … kun tulee ja tekee tupansa aivan katon päälle. 

Paikkaa ei tuolla nimellä ei kartasta löydy, eikä uudisasukkaastakaan enempää tietoa löytynyt. (Kirjoittajan huomautus 2023.) 

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.