Lukijan mielipideartikkeli:

Eläkeläisten terveyspalveluja ei saa romuttaa haja-asutusalueilla

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin syyskokous on huolissaan Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueitten suunnitelluista säästötoimista.
Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin syyskokous on huolissaan Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueitten suunnitelluista säästötoimista. Kuva on luotu tekoälyn avulla.

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin syyskokous on huolissaan Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueitten suunnitelluista säästötoimista.

Molemmat hyvinvointialueet suunnittelevat haja-asutusalueitten terveysasemaverkon supistamista. Kuitenkaan missään ei ole suunniteltu korvaavia lähipalveluja. Asuinpaikasta riippumatta palvelut piti toteuttaa tasavertaisina.

Lääkäri/hammaslääkäriaikojen saanti ei ole myöskään yhdenvertaista. Odotusajat vaihtelevat huomattavasti riippuen asuinpaikasta.
Yksityisten ja pienien yritysten lääkäripalveluja käytetään runsaasti saadakseen nopeammin apua sairauksiin. Lisäksi on vielä huomioitava, että hyvinvointilain 132 § mahdollistaa pienimuotoisten palvelujen myynnin ilman yhtiöittämisvelvollisuutta. Laboratoriopalvelujen myynnin lakkauttaminen yksityislääkäreille ja pienille lääkäriasemille heikentää eläkeläisten hoitoon hakeutumista, joka pitkittää sairauden diagnosointia ja hoitoon pääsyä.
Haja-asutusalueilla asuu paljon eläkeläisiä ja hyvinvointialueen palvelut ovat juuri siellä heikoimmillaan.

Hyvinvointialueita suunniteltaessa pidettiin tärkeänä, että se turvaa yritysten ja yhdistysten kanssa monitoimijaympäristön, riittävän ja toimivan palvelutuotannon.

Lapualla 26.10.2023

Eija-Liisa Keskinen                                                     Sirpa Jussila
puheenjohtaja                                                           toiminnanjohtaja
EL Etelä-Pohjanmaan piiri                                       EL Etelä-Pohjanmaan piiri

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA