Viikonloppuna lämpenevä ja sateinen sää nostaa jälleen pohjalaisjokien virtaamia

Vesi.fi-sivusto varoittaa tulvista viikonlopun aikana.
Vesi.fi-sivusto varoittaa tulvista viikonlopun aikana.
Vesi.fi-sivusto varoittaa tulvista viikonlopun aikana.
Vesi.fi-sivusto varoittaa tulvista viikonlopun aikana.
ELY-keskus varoittaa vedenpintojen noususta maakunnan alueella.

Viikonloppuna lämpenevä sää ja vesisateet saavat lumen sulamaan nopeasti pohjalaismaakuntien alueella. Lumen sulamisen ja vesisateiden myötä jokien pinnat lähtevät nopeaan nousuun jo viikonlopun aikana etenkin rannikon pienemmillä vesistöillä. Vedenpinnat saattavat nousta tulvalukemiin ja vedet nousta paikoin alavimmille pelloille. Nopea sulaminen voi aiheuttaa myös ojien ja purojen tulvimista muun muassa teille ja alikulkuihin. Tulvivalla tiellä ei pidä kulkea, koska virtaava vesi voi syövyttää tietä.

Virtaamien ennustetaan nousevan voimakkaasti etenkin Närpiön-, Teuvan-, Maalahden- ja Laihianjoella. Tämän hetken ennusteiden mukaan virtaamat nousisivat näillä vesistöalueilla alkuviikon aikana lähelle keskimääräisiä kevättulvavirtaamia.

Kyrönjoen vesistöalueella etenkin Kauhajoen virtaaman ennustetaan nousevan kevättulvavirtaamien tasolle. Kyrönjoen alaosan virtaaman ennustetaan nousevan ensi viikon puoliväliin mennessä noin 200 kuutiometriin sekunnissa. Keskimääräinen kevättulvavirtaama Kyrönjoen alaosalla on noin 300 m3/s.

Lapuanjoen vesistöalueella Lapuanjoen vedenpinnan Kauhavan Liinamaassa ennustetaan nousevan lähes metrin tulvarajan yläpuolelle ensi viikolla. Lapuanjoen alaosalla virtaaman ennustetaan nousevan noin 120 kuutiometriin sekunnissa. Keskimääräinen kevättulvavirtaama Lapuanjoen alaosalla on noin 200 m3/s.

Ähtävänjoen vesistöalueella Lappajärven pinta on edelleen poikkeuksellisen korkealla. Lappajärven vedenpinta on laskenut lokakuun ylimmältä tasolta noin 15 senttiä, mutta lasku hidastuu tulovirtaamien kasvaessa.  

Alueen muut säännöstellyt järvet saatiin laskemaan lokakuun loppupuolella tavanomaisille tasoille sateisen syksyn jälkeen. Juoksutuksia säännöstellyistä järvistä on lisätty monin paikoin aiemmin tällä viikolla, jotta järvissä olisi paremmin tilaa tuleville sulamis- ja sadevesille.

Lisää juttuja aihealueesta Asuminen ja ympäristö:

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/11/03/ekorosk-laskuttaa-ensimmaisen-kerran-biojateastian-tyhjennyksesta/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/11/01/puhui-metsat-puhtahiksi-jaati-jarvet-kantaviksi/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/10/28/keskimaarin-18-henkiloa-kuolee-hukkumalla-suomessa-vuosittain-kolmasosa-hukkumisista-liittyy-moottoriajoneuvolla-ajamiseen-jaalla/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.