Keskimäärin 18 henkilöä kuolee jäihin vajoamisen seurauksena Suomessa vuosittain – Kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä

kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä.
Kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä.

Ensimmäiset jääpeitteet ovat saapuneet Perämerelle ja Pohjois-Suomeen.

–Valitettavasti myös ensimmäinen jäihin vajoamisen seurauksena tapahtunut hukkumistapaus on jo kirjattu tilastoihin, ja lukuisat läheltä piti -tilanteet ovat herättäneet huolemme, toteaa Niko Nieminen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.

–Suomi on pitkä maa, joten vaihtelua jääolosuhteissa on paljon. Vaikka meri ja isot järvet voivat olla vielä auki, pienemmät vesistöt mahdollistavat jo jäällä liikkumisen. Nyt on korkea aika tarkastella jääturvallisuuteen liittyviä toimintatapoja ja ohjeita, sekä keskustella avoimesti näistä aiheista myös lasten ja nuorten kanssa.

Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin 18 ihmistä jäihin vajoamisen seurauksena. Hukkuneista 87 prosenttia on miehiä. Suurin osa tapauksista tapahtuu sisävesistöissä, ja kolmasosa tapahtumista sijoittuu Itä-Suomeen. Lisäksi huomionarvoista on, että kolmasosa hukkumisista liittyy moottoriajoneuvolla ajamiseen jäällä.

Kymmenen viime vuoden tilastot jäihin vajoamisen seurauksena

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan on viimeisen 10 vuoden aikana (2013–2022) hukkunut yhteensä 175 ihmistä jäihin vajoamisen seurauksena. Näistä 152 on ollut miehiä, 14 naisia ja yhdeksässä tapauksessa tarkemmat tiedot puuttuvat.

Hukkumistilastot aktiviteettien mukaan

Moottorikelkkailu on johtanut 38 hukkumiseen, muu moottoriajoneuvolla kulku 21 hukkumiseen ja pilkkiminen ja kalastus 34 hukkumiseen. Luistellessa on menehtynyt 18 henkilöä, jäällä kävely on vaatinut 16 ihmisen hengen, potkukelkkaillessa on hukkunut 11 ja hiihtäessä yhdeksän. Tarkemmat tiedot puuttuvat 28 tapauksissa.

Hukkumistilastot alueittain ja vesistöittäin

Itä-Suomessa on kirjattu 61 hukkumista, Etelä-Suomessa 42, Länsi- ja Sisä-Suomen alueella 27, Pohjois-Suomessa on hukkunut 16 ihmistä, Lounais-Suomessa 15 ja Lapissa 14.

Sisävesistöissä on tapahtunut 134 hukkumista, meressä 36 ja 5 tapauksessa tarkemmat tiedot puuttuvat.

Hukkumistilastot kuukausittain

Huhtikuussa on hukkunut eniten ihmisiä jäihin, yhteensä 40. Joulukuu on toisena 36 hukkumistapauksella, ja tammikuu kolmantena 32 tapauksella. Maaliskuussa on kirjattu 24 hukkumista ja helmikuussa 23. Marraskuussa hukkuneita on 14, toukokuussa 4 ja lokakuussa 2.

-Vaikka hukkumistapaukset ovat vähentyneet vuosien varrella, on jokainen hukkunut liikaa. Meidän on sekä kunnioitettava jäätä että ymmärrettävä sen arvaamattomuus välttääksemme tulevaisuudessa vastaavat tragediat.

Luonto elää, muuttuu ja yllättää

Samat jäät, jotka ovat vuosien varrella kantaneet, voivat seuraavana talvena pettää. Eilisen varmuus on tämän päivän arvoitus. Kun astut jäälle, tee se kuin olisit ensimmäistä kertaa siellä – sillä jokainen talvi piirtää jäälle oman, ennalta-arvaamattoman tarinansa. Jää ei suosi vanhoja tuttuja; se koettelee jokaista.

Lisää jääturvallisuudesta täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.