Heikkilän toinen muistelmateos kuvaa lääketieteen opiskelijan elämää 1960-luvulla 

Jorma Heikkilä työstää parhaillaan kirjaa, jossa muistelee uraansa lääkärinä.
Jorma Heikkilä työstää parhaillaan kirjaa, jossa muistelee uraansa lääkärinä.

VIMPELILÄISSYNTYINEN Jorma Heikkilä julkaisi lokakuussa yhdeksännen teoksensa. Pyörtänöiltä palatseihin on toinen osa hänen muistelmateossarjaansa. Viime vuonna ilmestynyt Pyörtänöiltä pinnistellen kertoi Heikkilän elämän vaiheista lapsuudesta nuoruuteen. Nyt julkaistu teos kattaa vuodet 1961–1968, jolloin nuori Jorma opiskelee lääketiedettä Helsingissä, löytää Kaarinan ja perustaa perheen. Sittemminhän Heikkilästä tuli lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri ja hän eläköityi 2006 Neste Oilin Porvoon tuotantolaitoksen ylilääkärin toimesta. 

Edellisen teoksen valmistuminen kesti ideasta julkaisemiseen noin neljä, viisi vuotta. Nyt 228-sivuinen muistelmateos syntyi noin vuodessa. Heikkilä kertoo, että hänen työskentelyprosessinsa on edelleen sama: pääkohdat hahmotellaan lyijykynällä ruutupaperille, asiakokonaisuutta haudutellaan ja lopulta teksti syntyy melko valmiina. Se kirjoitetaan puhtaaksi koneella, oikoluetaan ja tarkistetaan. Oikolukuapuna ovat kolme muusaa: Marita Forsten, Tuula Kotiniemi ja Terttu Viita sekä kustantaja.  

Muistoja käsiteltävänä olevasta ajasta pulppuaa Heikkilän mieleen koko ajan. Hän tekee taustatyötä samoin kuin romaaniensakin kanssa; kaikkea ei muisti ole tallettanut. Mennyttä on muisteltu monien opiskeluaikaisten tuttujen kanssa. Iso apu on ollut myös Kaarina-vaimon keräämistä arkistoista. Esimerkiksi nuoren parin kirjeenvaihto Jorman armeija-ajalta on tallella; siitä on liitteenä kaksi tulevan aviomiehen kirjoittamaa kirjettä, joissa tulevan liiton mahdollisuuksia ja pohjaa syväluodataan.  

–Kolmatta osaa on valmiina noin 50 liuskaa. Seuraava teos on työuran kuvausta. Toimin urani alussa terveyskeskuslääkärinä, sitten erikoistuin, tein väitöskirjaa ja tutkimustyötä yliopistolla ennen kuin päädyin yritysten työterveyslääkäriksi. Kansanterveyden vaaliminen on ollut minulle tärkeää.  

–Aineksia olisi vielä useampaankin teokseen, mutta saa nähdä, jaksanko ja pystynkö. Tämä kirjoittaminen on yksi keino hidastaa tapulin lahoamisprosessia.  

Mainos

Tuoretta kirjaa saa tuttuun tapaan Kastanjasta Vimpelistä ja Prometheus-kustannuksen verkkokaupasta. 

Heikkilä on julkaissut ennen elämäkertakirjojaan Vimpeli-sarjassa teokset Yläjuoksulaisia, Joki jäätyy, Sarkaa ja aivinaa sekä Terva on talon turva, runokirjat Kuulen kevääni kuovia sekä Korkealla kurkiparvi ja Anni Viitasaaren kuvittaman dystopiateoksen Hetvetisiä.  

–Kirjoista tulee palautetta valitettavan vähän. Jotkut ovat kiitelleet, että teokseni ovat mukaansatempaavia, mutta toivon, että lukijat rohkaistuisivat kertomaan kokemuksistaan kirjan parissa. Kaikenlainen palaute on hyväksi. 

Lue kirja-arvostelu Järviseudun Sanomien digilehdestä 31.10. kello 16 alkaen ja printtilehdestä keskiviikkona 1. marraskuuta.

Ensimmäisestä muistelmateoksesta kirjoitetaan täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.