Neurologi ja unitutkija Markku Partinen: ”Kehoa ei voi pakottaa rentoutumaan – luonnossa se tapahtuu kuin itsestään”

Tutkimusten mukaan luonnon äärellä nukutaan syvemmin, paremmin ja pidempään.
Tutkimusten mukaan luonnon äärellä nukutaan syvemmin, paremmin ja pidempään.

JOS ihminen on stressaantunut, ei auta, että hän makaa sohvalla ja koittaa mantran omaisesti hokea itselleen, että rentoudu, rentoudu… Jos mieli on ylikuormittunut, keho ei tottele käskyjä. Hiljaisuus, askelten alla rapisevat lehdet, tuulen tuoksu ja puiden humina ovat luonnon omaa, maksutonta mindfulnessia, jonka avulla stressaantunut ihminen saa aivonsa nollattua.

Neurologi ja professori Markku Partinen on tutkinut suomalaisten unta 1970-luvulta alkaen. Hän sanoo, että jo yksikin huonosti nukuttu yö heikentää keskittymiskykyä.

–Monet seuraavat älylaitteilla unen laatua. Se on hyvä asia, sillä unen aikana tapahtuva palautuminen on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tärkein kulmakivi. Tutkimusten mukaan älylaitteet tunnistavat melko totuudenmukaisesti unen vaiheista kevyen ja syvän unen. Palautumisen kannalta tärkeintä on syvä uni. Kun sitä on riittävästi, aivojen huuhtelujärjestelmä toimii normaalisti.

Partinen sanoo, että luonto parantaa ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Myös nukkumisesta on tehty tutkimuksia, joiden mukaan uni maistuu ulkona tavallista paremmalta. 

–Raitis ilma sekä luonnon hajut ja äänet rauhoittavat ja rentouttavat hermostoa. Tällöin verenpaine, leposyke ja stressitasot laskevat. Tutkimusten mukaan luonnon äärellä myös nukutaan syvemmin, paremmin ja pidempään. Jos mieli on väsynyt, mutta uni ei tule tai nukkuminen on muuten huonoa, sitä kannattaa kokeilla.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.