Helluntaiseurakunnan kirpputorilla on tarjolla kahvia, tavaralöytöjä sekä keskusteluseuraa

Kirpputorilla tiskin takana työvuorossa Marketta Hernesniemi sekä vas.ylh. Reijo Hernesniemi juttelemassa Mikko Övermarkin, Ahti Kautiaisen sekä Pekka Hernesniemen, (alh.oik.), Erkki Rantakankaan ja Erkki Nyyssölän kanssa.
Kirpputorilla tiskin takana työvuorossa Marketta Hernesniemi sekä vas.ylh. Reijo Hernesniemi juttelemassa Mikko Övermarkin, Ahti Kautiaisen sekä Pekka Hernesniemen, (alh.oik.), Erkki Rantakankaan ja Erkki Nyyssölän kanssa.

LAPPAJÄRVEN Helluntaiseurakunnan kirpputoria ja kahviota pyörittävät noin 10 vapaaehtoistyöntekijää, ja tulot menevät lähetystyölle. Thaimaassa toimivat nimikkolähetteinä Miika ja Maria Savola, ja heitä avustavat Lappajärven Helluntaiseurakunnan lisäksi lukuisat muutkin seurakunnat. Kirpputorilla on haussa palkkatuettu työntekijä. Sellainen oli aiemmin, mutta nyt työntekijän puuttuessa kirpputorin aukioloaikaa on jouduttu supistamaan. Kirpputori on auki arkisin ja lauantaisin kello 13 saakka.

–Toiminta aloitettiin Veikko Korkea-ahon kiinteistössä, Saarikallen entisissä tiloissa olimme monet vuodet ja 2000-luvun alussa tulimme tähän Erkki Jussilan omistamaan taloon, muisteli Reijo Hernesniemi, joka oli työvuorossa vaimonsa Marketta Hernesniemen kanssa. He ovat osa vapaaehtoisten joukkoa.

Tavarat ja vaatteet tulevat kirpputorille lahjoituksina. Viimeksi on tullut kenkiä ja huonekaluja. Myymättä jääneitä vaatteita viedään Viroon, Erkki Hietanen hankkii viejän, jolla on kontaktit sinne. Poistoon menevät vain käyttökelvottomat tai rikkinäiset vaatteet.

–Afganistanilaisia ja ukrainalaisia maahanmuuttajia olemme avustaneet myös. Kahvio on lisännyt suosiotaan juurikin sosiaalisena kohtauspaikkana. Aluksi oli hiljaisempaa, mutta nyt kahviosta tulee jo merkittävää tuloa. Vaikka toiminta on Helluntaiseurakunnan, kenellekään emme uskoa tuputa, mutta sydämessämme toivomme, että ihmiset alkaisivat miettiä näitä elämän asioita ja tapahtumia tosissaan pintaa syvemmältä. Välillä keskustelut menevätkin jonkin aiheen osalta syvällisiksi, ja silloin tuntuu, että nythän ollaan hyvin lähellä näitä elämän peruskysymyksiä, joissa uskovat luottavat Jumalaan. On hyvä, että ihmiset uskaltavat tulla tänne ajatuksineen ja mielipiteineen ja voivat kohdata vapaasti toisiaan, ja puhua monenlaisista aiheista, pohtii Reijo.

Lappajärveläissyntyinen, Jyväskylässä asuva Riikka Väkeväinen-Seppä kävi katsomassa, löytyisikö kirpputorilta jotain ostettavaa.
Lappajärveläissyntyinen, Jyväskylässä asuva Riikka Väkeväinen-Seppä kävi katsomassa, löytyisikö kirpputorilta jotain ostettavaa.

Kahvioparlamentissa mies uskaltaa puhua ja olla eri mieltä asioista

LAPPAJÄRVEN keskustassa sijaitsevassa Helluntaiseurakunnan ylläpitämässä kahviossa tuoksuu kahvi ja kuuluu miehisen vankkoja mielipiteitä asiasta kuin asiasta. ”Parlamentiksikin” kutsuttu porukka kokoontuu aamupäivisin keskustelemaan päivänpolttavista asioista Lappajärvellä, Suomessa ja maailmalla. Joku mies poistuu, toinen saapuu, tuttuja kaikki toisilleen.

Mistään muutaman äijänkörilään turinoinnista ei kuitenkaan ole kyse, sillä välillä parlamentissa on istunut nelisenkymmentäkin miestä. Tämä on paikka, jossa puhutusta kunnan päättäjienkin kannattaisi olla perillä, mikäli haluaa tietää, mitä mieltä asioista todella ollaan. Parlamentin perustoiminta-ajatus on, että juuri tämä on paikka, missä mies saa vapaasti olla eri mieltä asioista, luvallista on myös muistaa hyvin usein väärin, ja liioitellakin saa! Siinä siis syy kahvilaparlamentin suosioon!

–Mies saa olla oma itsensä ajatuksineen, saa olla eri mieltä toisten kanssa, ja silti ei tule turpiin, ja kahvitella pystytään jatkossakin saman pöydän ääressä.

Vieraillessani aamupäiväkahvilla kuulostelemassa keskustelunaiheita ja tunnelmia, puhe kävi tuona aamuna hieman laimeampana, koska osa vakio-osallistujista puuttui, kuuleman mukaan Jorma ja ilmeisesti useampikin Reijo! Teemana oli kotoisa meteoriittijärvi ja sen synty sekä avaruuden ihmeet. Syvälliselle tasolle siis päästiin, asian tiimoilta joku muistutti, että samoista alkuaineista se ihminenkin rakentuu, tomumajoja ollaan kropalta, siksi oikeaan osuvat papin sanat ”maasta sinä olet tullut”, viimeisellä matkalla. Lähi-idän tilanteen osalta joku mainitsi nähneensä Putinin kommentin, joka oli omiaan aiheuttamaan ärtymyksensekaista huvittuneisuutta. Putin oli kuulemma varoitellut ja toppuutellut Israelin pääministeri Netanjahuta siviiliuhrien välttämiseksi. Putinin suusta tällainen ei parlamentaristin mukaan ollut kovinkaan relevanttia.

Ilmeisesti läsnäoloni ja/tai vakioparlamentaristien puuttuminen kuitenkin hillitsi keskustelua. Muutama sana vaihdettiin Lappajärvellä ajankohtaisesta asiasta, mahdollisesta tuulivoimaloiden tulosta. Tämän aiheen kerrottiin jakavan kahvioparlamentaarikkojen mielipiteet. Tärkeisiin puheenaiheisiin yleisesti kuuluvat tiedot, ketkä ovat kuolleet, ja mitä kylillä on tapahtunut. Ja totta kai perinteiset sääkeskustelutkin kuuluvat kahvioparlamentinkin asialistalle.

Tiina Kiviaho

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/11/02/kivitipun-voimaa-naiseudesta-tapahtuma-tarjoili-runsaan-kattauksen-hyvinvointia/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/10/30/laavulaulut-valijoella/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/10/27/talo-poltettiin-lappajarvella-perjantaina/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.