Puhui metsät puhtahiksi, jääti järvet kantaviksi

Purmojärven Förstin niemen kärjessä Rytisaaresta noin 100 metriä Kontiaisen suuntaan on parvi sinisorsia, ja parvi lokkeja pitäneet itselleen sopivaksi katsomaansa sulan veden aluetta jäästä vapaana pakkasista huolimatta. Ilmeisesti joukkueet jakavat työvuoronsa, koska eivät ainakaan samaan aikaan työmaalle sovi. Jäällä liikkujien on syytä varoa kyseistä aluetta, mikäli mielii välttyä kylmältä kylvyltä.
Purmojärven Förstin niemen kärjessä Rytisaaresta noin 100 metriä Kontiaisen suuntaan on parvi sinisorsia, ja parvi lokkeja pitäneet itselleen sopivaksi katsomaansa sulan veden aluetta jäästä vapaana pakkasista huolimatta. Ilmeisesti joukkueet jakavat työvuoronsa, koska eivät ainakaan samaan aikaan työmaalle sovi. Jäällä liikkujien on syytä varoa kyseistä aluetta, mikäli mielii välttyä kylmältä kylvyltä.

TALVI tapansa näyttää. Viime päivien pakkaset ovat jäädyttäneet pienemmät järvet jo täysin umpikanteen ja jään paksuuskin pääsääntöisesti on riittävä luistelemiseen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että ei jää kuitenkaan ole joka paikassa saman vahvuinen. Purojen ja laskuojien suistot ja siltojen virtausaukkojen ympäristöt voivat olla melkein sulia hyvinkin pitkälle.

Jään paksuutta on vaikea ennakoida, etenkin nyt kun satoi muutaman senttimetrin lumikerros päälle.

Mainos

Yllättäviäkin sulan veden kohtia saattaa löytyä ihan keskeltä järveäkin, kuten oheinen kuva osoittaa. Tällaisen havaitsemiseen on uudesta lumesta hyötyä, mutta kirkkaasta jäästä on sulan veden erottaminen vaikeampaa, jos ei näitä siivekkäitä satu olemaan siinä uiskentelemassa.

Jäät ovat nyt kyllä parhaimmillaan ulkoilun näkökulmasta, joten sinne vaan reippailemaan, mutta malttia ja harkintaa ja tietenkin jäänaskalit mukaan.

Mauri Jokela

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.