Nuoret kitaristit pääsevät mukaan Lappajärvi-orkesteriin: ohjelmassa Sibeliusta ja Takalaa  

Johannes Ali-Sisto opettaa kitaransoittoa musiikkiopistossa toista vuotta. Kuva: Mari Mulari.
Johannes Ali-Sisto opettaa kitaransoittoa musiikkiopistossa toista vuotta. Kuva: Mari Mulari.

LAPPAJÄRVEN koulun käytävälle kantautuu syysiltana Star Warsista tuttu Imperial March kitaralla soitettuna. Luokassa harjoittelee kolmen oppilaan kitararyhmä opettajansa Johannes Ali-Siston ohjaamana. Opettajan mielestä kitaransoitossa on parasta musiikista ja omasta soittamisesta nauttiminen. 

–Kitara on todella intiimi soitin ja kitarasta saadaan laajasti erilaisia värejä, Ali-Sisto kuvaa.  

Kitara soveltuu lähes kaikenlaiseen musiikkiin, joten kitaralla soitettava musiikki ei taatusti koskaan lopu. Uusien kappaleiden opettelu on työlästä sekä palkitsevaa. Joillekin oppilaille omatoiminen ja itsenäinen harjoittelu on epämukavaa tai haastavaakin, mutta harjoittelumotivaatio selkeästi nousee, kun saa olla osa isoa musiikillista kokonaisuutta.  

–On hienoa, että Lappajärvi-orkesterin kautta myös kitaristit pääsevät osaksi sekaorkesteria, Ali-Sisto sanoo.  

Orkesterissa on mahdollisuus tutustua opiston muihin opiskelijoihin ja sosiaalisuus korostuu verrattuna tyypilliseen kitaran opiskeluun. Viime vuonna kitaristit eivät olleet siinä mukana. Lappajärvi-orkesterilla on työn alla monipuolisesti erilaisia kappaleita, kuten Jean Sibeliuksen Andante Festivo ja alahärmäläisen pelimannin Hannes Takalan Pappilan pellossa.  

–Syksyn harjoittelu huipentuu 8.12. Alahärmän kirkossa konserttiin, jossa kaikki paikkakunta-orkesterit muodostavat yhden valtavan orkesterin, opettaja kertoo. 

Hän opettaa Härmänmaan musiikkiopiston toimipisteissä viikottain yli kolmeakymmentä oppilasta, sekä lisäksi ryhmätunteja kaikille yhteissoittoon halukkaille. Työssä on parasta se, että saa tehdä päivittäin työtä musiikin ja kitaransoiton parissa, jotka yhdessä ovat hänen suuri intohimonsa.  

–Nautin työssäni siitä, kun saan soittaa oppilaiden kanssa ja aina tehdä parhaani auttaakseni jokaista erikseen.  

Oulun ja Tampereen kautta Alahärmään 

ALI-SISTO vietti lapsuuttaan Tyrnävällä Murron kylässä, mistä Oulun ja Tampereen opiskeluvuosien jälkeen muutti runsas vuosi sitten Alahärmään. Hän aloitti soittamisen, kun sai isältään 9-vuotislahjaksi sähkökitaran. Silloin hän aloitti myös klassisen kitaransoiton, mutta sen ohella soitti sähkökitaraa aikuiseksi asti, jolloin keskittyi pelkästään klassiseen.  

Mainos

Opinnäytetyössään hän käsitteli muun muassa kitaristin oikean käden näppäilytekniikkaa apoyandoa eli “tukinäppäilyä”. Se mielletään usein flamencokitaristien näppäilytavaksi, koska se soveltuu hyvin nopeaan ja kovaääniseen asteikkosoittoon. Yhtä lailla se soveltuu myös kaikkeen klassiseen kitaransoittoon. Tirando on aina klassisen kitaristin pääasiallinen näppäilytapa, mutta myös apoyandoa kannattaisi Ali-Siston mukaan opettaa nykyistä enemmän.  

–Aloitan aina kitaraopetuksen aloittelijan kanssa tirando-näppäilyllä, mutta pyrin ottamaan sen rinnalle apoyandon, kun se on oppilaalle mielestäni ajankohtaista.  

Hän valmistui musiikkipedagogiksi Oulun ammattikorkeakoulusta vuonna 2021. Koulutus antoi hyvät pedagogiset sekä musiikilliset tiedot ja taidot, mitkä ovat läsnä opetuksessa jokaisella oppitunnilla. Opetusharjoittelu oli merkittävä osa opiskelua. Ali-Sisto toteaa, ettei hän koskaan edes miettinyt, että olisi hakenut mihinkään muuhun kuin musiikkialalle. 

Musiikin ammmattilaiseksi opiskelu vaatii kovaa paloa 

–Työuraa pohtivalla tulee olla kova palo musiikin ammattilaiseksi, jotta voin suositella kyseistä koulutusta, musiikki ja soittaminen pitää olla se ”oma juttu”, hän sanoo ja lisää, että harvan alan koulutus vaatii opiskelijalta yhtä paljon omistautuneisuutta.  

Opiskeluaikoinaan hän esiintyi aktiivisesti muun muassa Suomen ensimmäisessä kansainvälisessä klassisen kitaran kilpailussa vuonna 2018 Tampereen kitarafestivaaleilla. Rokuan kylpylähotellissa pidetyssä juhlassa vuonna 2014 hän esitti laulajan kanssa Manuel de Fallan lauluja jopa kolmellesadalle kuulijalle.  

–Parasta esiintymisessä on se, että musiikki tehdään siinä hetkessä ja musisoidaan tunteella, vaikkakin jonkinlaiset raamit tietysti soitolle on etukäteen harjoiteltu, hän pohtii.  

Tulisiko Lappajärven musiikkiharrastuksen piristämiseksi järjestää nuorille soittajille esimerkiksi mestaripelimanni Toivo Rajalan nimikkokilpailu? 

–Kannatan kaikkea toimintaa, joka lisää soitonharrastajien aktiivisuutta ja motivoi nuoria soittajia harjoittelemaan. 

Tapani Tyynelä

Kitaristit Vilppu Jokitalo, Viljami Kansanaho ja Jaakko Tyynelä sekä opettaja Johannes Ali-Sisto. 
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.