Joustava työ voi olla rekrytoinnin valttikortti 

Hanna Punkari kertoi, kuinka yritykset voivat hyödyntää joustavaa työtä vetovoimatekijänä rekrytoinnissa.
Hanna Punkari kertoi, kuinka yritykset voivat hyödyntää joustavaa työtä vetovoimatekijänä rekrytoinnissa.

KESKUSTELUISSA nousi esille, että paikallaolovaade työpaikalla saattaa pidentää rekrytointia asiantuntijatehtävissä, totesi projektipäällikkö Hanna Punkari SeAmkin Joustavan työn hyödyntämismallit -hankkeesta Alajärvellä 31. lokakuuta pidetyssä aamiaistilaisuudessa. 

Asiantuntijatehtävissä, joita voi tehdä sieltä käsin, missä asuu, tätä ongelmaa ei ole.  

–Työntekijälle etätyö tuo joustoa arkeen työn ja muun elämän yhteensovittamiseksi. Se myös usein lisää työhyvinvointia.  

Punkari haastatteli kahdeksaa eteläpohjalaisyritystä ja selvitti, millaisia joustavan työn muotoja ja käytänteitä niissä on. Joustavaa työtä ovat etätyö, hybridityö eli työpaikalla ollaan osittain ja osittain etänä, paikkariippumaton työ, osa-aikatyö ja ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttö eli ostopalveluna hankittava työ.  

–Yritykset olivat tyytyväisiä käytäntöihinsä. Tärkeää on, että etätyölle laaditaan pelisäännöt, mutta niitä voidaan soveltaa työnkuvan ja henkilön elämäntilanteen mukaan. 

Punkari uskoo, ettei paluuta aikaan ennen etätyötä enää ole, vaan tulevaisuudessa mallit ovat jotain siltä väliltä.  

–Pelkkä etätyö ei ehkä tästä enää yleisty, koska se ei ole kaikilla työpaikoilla mahdollista. Hankkeen myötä on todisteita, että hyviä asioita saadaan tehtyä yrityksissä, kun on halua joustoihin. Osaajapulakin voi kääntyä niiden yritysten hyväksi.  

Mainos
Marko Orpanan mukaan Mäkelä Alulla joustot työssä ovat osa työntekijöistä huolehtimista.
Marko Orpanan mukaan Mäkelä Alulla joustot työssä ovat osa työntekijöistä huolehtimista.

MÄKELÄ ALU OY:N toimitusjohtaja Marko Orpana kertoi yrityksen mahdollistamien joustojen olevan osa sen pitkää perinnettä, että ihmisistä pyritään pitämään mahdollisimman hyvää huolta. Koska alumiinia ei voi puristaa tai maalata etätyönä, se ei ole mahdollista tuotannon ja osan asiantuntijoidenkaan osalta, mutta muunlaista joustoa yrityksessä löytyy kaikille työntekijöille.  

–Osastoilla, joissa etätyö on mahdollista, on omat käytäntönsä siitä, miten usein on oltava konttorilla; osa tapaa kerran viikossa, osa muutaman kerran vuodessa. Johtoryhmä pitää kuukausipalaverin lisäksi viikoittain aamukahvit Teamsilla. Sitä, toimiiko käytäntö myös työntekijöille, seurataan kyselyin. 

Kaikille työntekijöille käytössä on ”kaikki työkalut, jotka ovat lain, asetusten ja hyvien tapojen mukaisia” eli liukuva työaika, tuotannossa ennalta sovitusti, työaikapankki ja lomarahat voi halutessaan vaihtaa vapaisiin.  

–Suosimme uteliaisuutta eli mahdollistamme opiskelemista eri tavoin, samoin palkattomia vapaita tai osa-aikaistamista työntekijöiden tarpeiden mukaan. Suosimme pitkiä työuria ja tuotannossa etsimme keinoja vähentää työn fyysistä kuormittavuutta. Ostamme myös osaamista ulkopuolisilta asiantuntijaorganisaatioilta. Joskus se on hyvä vaihtoehto, vaikka osaamista olisi omassakin yrityksessä. 

–Kuulin korona-aikana kysyttävän, että miten niitä ihmisiä voi valvoa kun ne ovat etätöissä. Tosi huonosti on silloin työntekijät valittu, jos sellaista pelkoa pitää kantaa, tai prosessit ja mittarit eivät ole kunnossa. 

–Vaikka olette antaneet laajat vapaudet tehdä etätyötä, silti porukka haluaa tulla toimistolle, Punkari huomioi. 

Joustavan työn hyödyntämismallit -hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.*

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

* tieto lisätty juttuun 2.11.2023 klo 12.42.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.