Hallituksen leikkaukset kummittelevat Kortesjärvellä asti

Kortesjärven Ylikylän komea nuorisoseura palvelee koko kylää tapahtumillaan.
Kortesjärven Ylikylän komea nuorisoseura palvelee koko kylää tapahtumillaan.

HALLITUKSEN leikkaukset uhkaavat paikallisia nuorisoseuroja. Talousarviossa on varattu seurantalojen korjausavustuksiin sekä neuvonta- ja ohjaustyöhön yhteensä vain 700 000 euroa, kun aiemmin määräraha oli noin 1,7 miljoonaa euroa, joten leikkaus on huomattava.

–Tämä olisi kuolinisku paikallisille nuorisoseuroille, joita seurat suurelta osin ylläpitävät itse. Voi helposti laskea ylläpitokulut vuositasolle, niitä ei yhdellä näytelmällä välttämättä kuitata. Kulttuurihistorialliset rakennukset ovat arvokkaita, mutta monesti unohtuu se, että mitä seurantalolla tehdään ja kuinka suuri vaikutus sillä on yhteiskuntaan ja paikalliseen yhteisöön, kertoo Ylikylän nuorisoseuran puheenjohtaja Joonas Autio.

–Huoli seurojen pärjäämisestä on koko Suomen laajuinen, mutta varsinkin täällä Etelä-Pohjanmaan alueella huoli on suuri. Pienet talkooporukat pyörittävät toimintaa omalla vapaa-ajallaan vapaaehtoisesti, käyttäen siihen tuhansia talkootunteja. Tämä aktiivisuus näyttää hallitukselta unohtuneen, hän summaa.

Paikallisissa nuorisoseuroissa harrastetaan erityisesti kulttuuria, mutta myös yhteisöllistä liikuntaa ja urheilua. Nuorisoseurantaloilla harrastaa viikoittain 30 000 lasta, nuorta ja aikuista. Nuorisoseuran talot ovat uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumattomia tiloja.

Mainos

–Korjausavustusten turvin on näitä harrastus- ja kokoontumispaikkoja pystytty ylläpitämään varsin huokeasti. Korjausten avulla on myös tuettu talojen energiatehokkuutta. Tuki palautuu yhteiskunnalle moninkertaisena, kun talot pysyvät käyttökelpoisina. Useissa kunnissa nuorisoseuratalot ovat ainoita kokoontumispaikkoja.

Hallitusohjelmaan on selkeästi kirjattu kaikkien suomalaisten liikkumisen, nuorten hyvinvoinnin ja harrastamisen edistäminen sekä vastaaminen mielenterveyden haasteisiin. Paikallisten seurojen toiminta vastaa kaikkiin näihin hallituksen kirjauksiin. Suuri vahinko tapahtuu, jos tämä leikkaus menee läpi vaikuttaen peruuttamattomasti toimintaan mitä seurat yhteisöilleen tarjoaa, näkee Autio.

Sirpa Kiviaho

Juttuja Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseuran toiminnasta

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.