Uusi kirjastoauto voisi olla monen palvelun liikkuva keidas, mutta tiellä on vielä monta kuoppaa

Marika Tuiskula (vas.) ja Päivi Pippola kertoivat, kuinka Alajärven ja Lapuan yhteisen kirjastoauton hankintasuunnitelmat etenevät.
Marika Tuiskula (vas.) ja Päivi Pippola kertoivat, kuinka Alajärven ja Lapuan yhteisen kirjastoauton hankintasuunnitelmat etenevät.
Marika Tuiskula (vas.) ja Päivi Pippola kertoivat, kuinka Alajärven ja Lapuan yhteisen kirjastoauton hankintasuunnitelmat etenevät.
Marika Tuiskula (vas.) ja Päivi Pippola kertoivat, kuinka Alajärven ja Lapuan yhteisen kirjastoauton hankintasuunnitelmat etenevät.

Kirjavinkkausta ja satutuokioita, etäpalvelua, äänestysmahdollisuus, esteetön kulku ja muunneltavat tilat, terveydenhuollon ja kaupungin palveluiden teemaviikkoja. Tätä kaikkea voisi tarjota kirjastoauto, jonka hankintaan varaudutaan Alajärvellä.

Alajärven kirjastossa suunniteltiin 10. lokakuuta Alajärven ja Lapuan yhteistä kirjastoautoa työpajan merkeissä. Vastaavanlainen tilaisuus oli järjestetty aiemmin Lapualla.

Auton hankkimiseen tähtäävästä Kirjastoauton pyörät pyörimään kahteen pitäjään -selvityshankkeesta kertoivat Alajärven kirjastossa aiemmin työskennelleet kirjastotoimenpäällikkö Päivi Pippola sekä kirjastonhoitaja, hankevetäjä Marika Tuiskula, jotka toimivat nyt Lapualla.

Kirjastoauton hankkiminen on ollut agendalla jo pitkään ja yhteisen auton edut on tiedostettu. Molemmissa kaupungeissa autot ikääntyvät ja hankinta on kallis.

–Kuitenkin lukutaidon ja -kasvatuksen kannalta palvelu on erittäin tärkeää, sillä sen suurin käyttäjäryhmä ovat koulut ja päiväkodit, Pippola totesi.

Kirjastoauto on iso investointi

Nyt molemmat kaupungit ovat varanneet talousarvioihinsa 200 000 euroa auton hankkimiseksi vuonna 2025 tai 2026. Silti moni asia on vielä selvitettävä, ennen kuin auto ostetaan, eikä se vielä ole kiveen hakattu asia.

–Reitit, työnjako ja aineiston hankkiminen, valtionavustuksen saaminen, joka on edellytyksenä hankinnalle, Pippola listasi selvitettäviä seikkoja.

 –Vielä emme tiedä, onko ensi vuonna tarjolla hakuja, joista avustuksen voisi saada, mutta hallitusohjelmassa kirjastoautot on mainittu.

Tulevia tarpeita suunnitellaan

Aiemmin toteutetun kyselytutkimuksen perusteella kirjastoautoon toivottiin esimerkiksi monitoimilaitetta, jolla voisi tulostaa ja skannata aineistoa, kirjakassipalvelua, liikuntavälineitä ja selkokirjoja. Alajärven työpajassa esille nousi senioreiden huomioiminen, erilaisten palvelujen jalkauttaminen kylille auton kautta sekä mahdollinen yhteistyö hyvinvointialueen kanssa.

Hanke päättyy vuoden loppuun, jolloin työryhmä esittää, millainen auto vastaisi parhaiten toiveita käyttäjäkunnan mukaan.

Jatkuvuutta tarvittaisiin, mutta rekrytointi on haastavaa

Alajärveltä kirjastoautotoimikuntaan kuuluvat kirjastotoimenjohtaja Maria Kanervikkoaho ja kirjastoauton kuljettaja Juha Nelimarkka sekä ohjausryhmään sivistyslautakunnan puheenjohtaja.

Nelimarkka toivoi, että jatkuvuus nousisi arvoksi kirjastoautopalvelua ajateltaessa sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Työ, jossa yhdistyy sekä autoilijan osaaminen että kirjastoalan tuntemus, ei ole helpoin mahdollinen yhdistelmä ja kautta maan rekrytoiminen onkin ollut hankalaa.

–Paperilla suunnitelmat kahden kaupungin välillä sukkuloivasta autosta on helppo tehdä, mutta yksi isoimmista selätettävistä ongelmista on se, kuinka kuljettajat liikkuisivat kaupunkien välillä, julkista liikennettähän ei ole. Ei ole päätetty sitäkään, kummassa kaupungissa olisi auton varikko ja halli, Kanervikkoaho totesi.

Lisää kirjastoaiheisia juttuja täällä

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/08/22/lukukoira-kuuntelee-ja-innostaa-lukijaa/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/08/12/dekkarit-ja-uutuuskirjat-ovat-suosittua-kesalukemista/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/08/24/1-200-koululaista-paasi-sukeltamaan-fantasiaan-harry-potter-valtaa-kirjastot-syksyn-aikana/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA