Uusimmat kesäblogit:

Lukukoira kuuntelee ja innostaa lukijaa 

Eeva Asuinmaa on lukenut Mindylle monta kertaa aiemminkin.
Eeva Asuinmaa on lukenut Mindylle monta kertaa aiemminkin.

KORTESJÄRVELÄINEN Armi Pirttinen toi maanantai-iltana kultaisennoutajansa Mindyn Kortesjärven kirjastoon, jossa on mahdollisuus lukea lukukoiralle kahdesti kuukaudessa. Mindyn kanssa vuorottelee lukukoirana sen oma tytär, joka vielä harjoittelee toimintaa.   

Kennelliiton lukukoiratoiminnan tarkoitus on tukea lukutaitoa ja edistää lukemista. Lukukoira on läsnä ja innostaa sekä kuuntelee. Se ei huomauttele virheistä, eikä arvostele.  

−Mindy on hyvin ihmisrakas ja pitää lapsista. Se on tottunut olemaan lastenlastemme kanssa ja osaa rauhoittua. Mindy on käynyt täällä lukukoirana kahden vuoden ajan kerran kuukaudessa ja lisäksi olemme käyneet esikoulussa. Esikoululaiset eivät yleensä osaa vielä lukea, mutta he kertovat koiralle esimerkiksi kirjan kuvista. Tällä pyritään kielelliseen kehitykseen, selventää Pirttinen. 

Esikoululaisten lukuaika on kymmenen minuuttia ja kirjastossa lapset lukevat koiralle viisitoista minuuttia. Pirttinen kertoo, että lapset saavat itse valita paikan missä lukevat: ei tarvitse tulla koiran viereen, jos ei halua. 

−Koiraa tai lasta ei pakoteta mihinkään ja itse olen tilanteessa vain sivustaseuraaja. Lapsilta pitää myös muistaa kysyä, että haluaako pusuja koiralta. Mindy on nimittäin erittäin innokas pusuttelija.  

Kouluavustajana aiemmin työskennellyt Pirttinen oli alun perin kiinnostunut kaverikoiratoiminnasta, mutta kurssia ei ollut silloin tarjolla. Lukukoirakurssi sen sijaan oli Kauhavalla. 

−Ajattelin, että lukukoiratoimintahan olisi hyvä, sillä siihen voi osallistua oman aikataulunsa mukaan.  

Mitään erityistaitoja lukukoiralta ei vaadita, mutta sen tulee olla vähintään 2-vuotias, pitää ihmisten kohtaamisesta ja sillä tulisi olla kokemusta erilaisista ihmisistä, paikoista ja tilanteista. Koiran pitäisi osata myös rauhoittua vieraiden ihmisten seurassa. Koiran rodulla tai roduttomuudella ei ole väliä, mutta sen on oltava tunnistusmerkitty Kennelliiton koira- tai FIX-tietokantaan.  

Lukukoiraohjaajan on oltava täysi-ikäinen ja suoritettava Kennelliiton lukukoirakurssi. Lisäksi hänen tulee olla luotettava ja vastuullinen sekä noudattaa ehdotonta vaitiolovelvollisuutta. Lukukoiratoiminta on vapaaehtoistoimintaa.  

Eeva Asuinmaa on käynyt useasti lukemassa Mindylle kirjastossa. Eeva kertoo pitävänsä muutenkin lukemisesta ja koirista. Heillä on kotona Milli-niminen Suomen pystykorva.  

−Parasta lukuhetkessä on se, kun Mindy kuuntelee rauhallisesti.  

Eevan äiti Hanna Kolkka sanoo tällaisen lukutoiminnan olevan mukavaa vaihtelua, ettei pelkästään lueta koulussa tai kotona ääneen lukuläksyjä.  

−Koira on aidosti läsnä, se ei kommentoi lukemisen väliin, eikä sillä ole kiire mihinkään. 

Kortesjärven kirjaston kirjastovirkailija Päivi Lahti kertoo, että Mindy toimii lukukoirana kaksi tuntia kerrallaan ja sillä on yleensä kahdeksan lukijaa illassa.  

−Ajat ovat olleet useimmiten täynnä. Toiminnan suosiosta kertoo sekin, että kun lapsi on käynyt lukemassa koiralle, hän tulee varaamaan jo seuraavaa aikaa. Meillä tämä lukukoiratoiminta on ihan säännöllistä ja lapset ovat siihen tottuneet.  

Mindy odotti kirjastossa Armi Pirttisen kanssa illan ensimmäistä lukijaa. 



 

Aiheesta aiemmin julkaistua

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.