Status tuli – mitäs nyt? 

Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.
Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.

KRAATTERIJÄRVI Geopark -hankkeelle myönnetty vihreä kortti virallistetaan vasta toukokuussa, mutta työ hankkeen eteen alkaa jo nyt. 

–Toukokuussa tietysti juhlistetaan statusta. Alustavia keskusteluja on käyty, että järjestetään kunnollinen tilaisuus aiheen ympärille, kertoo Geopark ry:n toiminnanjohtaja Annie Laitila.  

UNESCON Geopark-tapahtumassa Marokon Marrakeshissa mukana ollut Laitila pahoittelee, että viime päivät ovat kuluneet fyysiseen ja psyykkiseen toipumiseen maanjäristyksestä, joka oli rankka kokemus kaikin puolin. 

–Tämän vuoksi pääsen asiaa edistämään vasta nyt. Seuraavaksi tulemme kuntien kesken käymään neuvotteluita toimenpiteistä, jotka mahdollistavat UNESCO-statuksen pitämisen. Lähtökohtaisesti meillä on tiedossa raportti, mihin on listattuna kehittämiskohteet. Yllättäen niitä oli huomattavasti vähemmän, mitä odotin. Ajattelen, että pääsimme niiden suhteen vähällä, koska kaikki toimenpiteet on helposti toteutettavissa. Toki kehitystyötä tulee tehdä jatkuvasti, koska se on yksi UNESCON periaatteistakin, kehittää toimintaa vuosi vuodelta paremmaksi. 

Laitila mainitsee pääasiallisen kehittämiskohteen olleen luontokohteiden kyltitykset ja tiedotukset, joiden tulisi olla ajan tasalla. Mahdollisesti pyritään hyödyntämään myös digitaalisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi QR-koodeja.  

–Se täytyisi huomioida miten Kraatteri Geoparkin synty näkyy kulttuuri- ja luontokohteissa. Myös Visit Lakeuden kanssa täytyy tiivistää yhteistyötä markkinoinnin osalta, listaa Laitila. 

MONI yrittäjä pohtii tällä hetkellä sitä, millä tavalla oma yritys voisi hyötyä UNESCON Geopark-statuksesta. Heitä Laitila kehottaa pohtimaan omia kehittämishankkeita joko hänen tai JPYP:n kanssa. 

–Se on ehdottomasti nopein väylä saada yrittäjänä tuotekehitys käyntiin. Toki yhteiskehittämishankkeita kehitellään myös, mutta ne ovat prosessina vähän hitaampia. Mutta nyt jos koskaan kannattaa miettiä tämän hyötyjä omalle asiakasvirralle.  

Kuntien välillä aloitetaan neuvottelut toimintamalleista kuntien ja sidosryhmien välillä. 

–Paljon on vielä pohdittavaa. Jos esimerkiksi joku haluaa kehittää Geofoodia, kuka siitä vastaisi? Tai matkailun kehittämisestä? UNESCO-statuksen kehittämisen vastuu jakautuu Geopark -henkilöstön lisäksi laajalle: yrittäjille, kunnille, koulutuksesta vastaaville tahoille ja erilaisille sidosryhmille, kuten yhdistyksille, jotka näkisivät hyötyvänsä statuksesta. UNESCO Global Geoparkin rakentamisessa jokainen järviseutulainen on avainasemassa, vaikka peruselementit siihen käydäänkin kuntien kesken, muistuttaa Laitila. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.