”Luotan siihen, että asiat järjestyvät”

urdykov-Naumenkon perhe, Anhelina (vas.), Nataliia, Timur, Bohdan ja Yefym aikoo jäädä Vimpeliin. Anhelinalla sylissään perheen kissa Amina.
urdykov-Naumenkon perhe, Anhelina (vas.), Nataliia, Timur, Bohdan ja Yefym aikoo jäädä Vimpeliin. Anhelinalla sylissään perheen kissa Amina.

NATALIIA NAUMENKON ja Yefym Kurdykovin kolmilapsinen perhe aikoo hakea kotikuntaoikeutta ja jäädä Vimpeliin. Syytä palata Mariupoliin ei enää ole, asuntokin tuhoutui tulipalossa.

Kotikuntaa ei ole vielä haettu, mutta se aiotaan tehdä ensi kuussa, he kertovat. Syy on osin taloudellinen. Aiemmin myymälänjohtajan apulaisena työskennellyt Naumanenko sai työpaikan Luoma-ahon leipomosta. Leipomon toiminnan loppuminen vaikuttaa tulotasoon, eikä uudesta työpaikasta ole vielä tietoa.

–Kun kotikunnan saa, täytyy selvitä itse kaikista kuluista: vuokrasta, vedestä, sähköstä ja muusta. Jos on töitä, kaikki onnistuu.

Naumenko ja Kurdykov toivovat myös, että tietoa kotikunnan hakemisesta olisi ollut tarjolla enemmän ja selkeämmin; mitä kaikkea se edellyttää ja mitkä ovat seuraukset. Monissa Vimpelissä asuvissa ukrainalaisperheissä tilanne aiheuttaa huolta ja jännitystä.

–Luotan siihen, että asiat järjestyvät. Tilapäissuojelu on voimassa ja saamme jäädä tähän asuntoon, vuokra vain tulee vuoden vaihteen jälkeen itse maksettavaksi, Naumenko toteaa.

NAUMENKO saapui lasten kanssa Vimpeliin juhannuksena 2022 alajärveläislähtöisen Timo Kangastien bussikyydillä. Perhe oli lähtenyt kotoaan Mariupolista sodan jaloista ja tapasi Kangastien Lvivissä. Selvyyttä siitä, minne oltiin sitten menossa, ei ollut. Matka uuteen kotiin kesti kaksi päivää. Ensimmäinen hämmästyksen aihe olivat valoisat kesäyöt. Viikon hätämajoituksen jälkeen perhe sai asunnon. Naumanenko aloitti pian suomen opiskelemisen.

–Se oli kovin vaikeaa, mutta kaikki on mahdollista, jos vain tarpeeksi haluaa, Naumenko toteaa ymmärrettävällä suomen kielellä.

Kurdykov työskenteli Ukrainassa metalliteollisuuden yrityksessä. Tällä hetkellä hän on kunnan teknisen toimen palveluksessa, viihtynyt työssä ja saanut hyvää palautetta toiminnastaan. Kielen oppiminen on haastavaa, vaikka motivaatio on kova.

Kevättalvella perhe oli mukana tapaamassa joulupukkia: https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/04/24/vimpelin-ukrainalaisillematka-joulupukin-luo-oli-toiveiden-tayttymys/

“Koulunkäynti Suomessa on helppoa”

PERHE on viihtynyt Vimpelissä.

–Täällä on hyviä ja ystävällisiä ihmisiä, jotka ovat aina auttamassa.

–Täällä on rauhallista ja olen saanut paljon ystäviä, toteaa kuudesluokkalainen Bohdan.

Kysyttäessä, mikä Suomessa on yllättänyt eniten, Kurdykov toteaa, että vanhat ihmiset ajavat autolla, Ukrainassa se ei ole mahdollista, ja autojen määrä ylipäätään.

–Koulu on tosi helppo, Ukrainassa koulunkäynti on vaikeampaa. Täällä voi myös pelata ja leikkiä, lapset kertovat. He nauttivat koulunkäynnistä.

Mariupolin leutoon rannikkoilmastoon tottuneelle perheelle viime talvi oli elämys, mutta ei pelkästään positiivisessa mielessä. Puoli vuotta kestävä kylmyys, pimeys ja lumi vaativat totuttelua. Toisaalta lapset oppivat luistelemaan ja nyt kolmatta luokkaa käyvä Timur nautti mäenlaskusta.

–Täällä on paljon järviä, jokia ja kaunis luonto, toteaa Yefym Kurdykov. –Ja puhdas ilma, jatkaa Bohdan.

Perheen yhteistä tekemistä on kalastaminen; Lappajärvestä on saatu sekä ahvenia että haukia.

–Minä tykkään pyöräillä, rullaluistella ja uida, kertoo viidesluokkalainen Anhelina.

–Haluan asua Suomessa ja työskennellä leipurina. Sellaisia työpaikkoja ei vain ole kovin paljon tarjolla, Naumenko summaa tulevaisuuden haaveitaan.

Aiheesta meillä aiemmin julkaistua

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.