”Varsin tiukkaa tekstiä Järviseudun osalta”

Janne Sankelo aloittaa Suomen kalankasvattajaliiton toimitusjohtajana 1. elokuuta.
Janne Sankelo löytää uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelmasta sekä hyvää että huonoa.

Kortesjärveläinen aluevaltuutettu Janne Sankelo (kok.) suhtautuu Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen UTV-suunnitelmaan varsin kaksijakoisin miettein.

–Lähtökohta ei ole aivan yksinkertainen; taloudesta on pidettävä huolta, mutta samaan aikaan turvattava terveyspalveluiden saatavuus. Hyvä puoli tässä on, että asioita mietitään, koska pitkällä juoksulla talouden on oltava kestävällä tolalla.

Terveyspalveluverkoston osalta karsimissuunnitelmat näyttävät Sankelon mukaan Järviseudun osalta varsin tiukalta tekstiltä.

–Terveysasemaverkoston osalta esitys on kova ja koskee myös Kauhavan terveysasemia. Terveyspalvelut ja niiden saatavuus on turvattava sillä tasolla, että kansalaisten yhdenvertainen asema toteutuu. Tässä esityksessä se on uhattuna. Hyvinvointialueen sisälle ei voi tulla alueita, joilla palveluiden saavutettavuus vaikeutuu merkittävästi. Viime kädessähän valtuusto ja hallitus kuitenkin päättävät, meneekö tämä läpi.

Kauhavan uuden hyvinvointikeskuksen aseman tunnistaminen palveluverkoston keskeisenä osana on Sankelon mieleen.

–Investointi on osoittanut oikeaksi ja oikea-aikaiseksi ja hyvinvointialue on sen huomioinut selvityksessään.

Mainos

Sankelo näkee hallinnon virtaviivaistamisen ensisijaisena työkaluna säästöjen etsimiseen.

Kunnille suunnitelmat toteutuessaan toisivat tulojen menetyksiä, kun hyvinvointialueen vuokratulot on kirjattu budjetteihin ja taloussuunnitelmiin.

–Jokainen toimija tietysti arvioi, paljonko ja millaisia kiinteistöjä tarvitsee. Kunnille jää sitten mietittäväksi, mitä mahdollisesti tyhjenevillä tiloilla voisi tehdä. Meillä Kortesjärvellähän oli jo tilanne, että terveysaseman toiminnan supistuessa sinne jäi ylimääräistä tilaa. Kaupunki remontoi sen vuokrattavaksi seurakunnalle, jonka toimitila oli käyttökiellossa.  

Tilanne johtuu Sankelon mukaan Marinin hallituksen päätöksistä ajaa soteuudistus maaliin, vaikka alueiden tilanne haasteineen olikin jo tiedossa.

–Sama tilanne on muillakin alueilla, meillä on erityisenä haasteena ikääntyvän väestön kasvava osuus, eikä rahoitusmalli huomioi sitä.

Aiheesta meillä aiemmin julkaistua

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.