Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen säästösuunnitelmat herättävät huolta Vimpelissä 

Leijonanmieli ei tule hyväksymään Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen esitystä.
Leijonanmieli ei tule hyväksymään Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen esitystä.

VIMPELIN kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli ei ole yllättynyt tiistaina 19. syyskuuta julkistetusta uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelman esityksestä. Asiakirja sisältää suunnitelman pienten terveysasemien vuokrasopimusten päättämisestä, sekä Alajärven virka-ajan ulkopuolisen kiirevastaanoton sulkemisesta. 

–Tämä oli odotettava esitys tilanteessa, jossa hyvinvointialueiden alijäämät on kasvaneet. Mielestäni sitä on kuitenkin lähdetty ratkomaan väärin. 

Leijonanmielen mielestä säästöjä syntyy nimenomaan digitaalisia palveluja kehittämällä, mutta terveyskeskuksen lakkauttamisella voi olla vakavia seurauksia. 

–Julkisen puolen digitaaliset palvelut tulee saattaa samalla tasolle, ellei jopa paremmalle kuin yksityisellä. Kun puhutaan terveyskeskusten hoitojonoista, ei ole enää nykypäivää, että menemme niin sanotusti pienempien vaivojen kanssa fyysisesti lääkärin vastaanotolle, johon lääkäri kuluttaa x määrän aikaa, kirjoittaa reseptin ja niin edelleen. Pienten huolien kanssa tulisi päästä nopeasti palvelun piiriin videopuhelulla, jonka jälkeen saat QR-koodin, jolla saat henkilötodistuksen kanssa hakea apteekista lääkkeet ja homma on sillä done.   

–Näin saataisiin säästettyä paikkoja hoitojonossa ikäihmisille, jotka eivät ole diginatiiveja. Tosin ikäihmisistä ja eläkeläisistäkin suurin osa alkaa jo olla diginatiiveja. Digitaalisilla palveluilla pystyttäisiin tehostamaan, lyhentämään jonoja ja tekemään merkittäviä säästöjä. Mutta se ei ole mikään ratkaisu, että meiltä siirtyy kokonainen terveyskeskuspalvelu kunnasta pois. 

PAHIMMASSA tapauksessa suunnitellut muutokset viivästyttäisivät tautien diagnosointia ja ruuhkauttaisivat erityissairaanhoitoa entisestään.  

Mainos

–Tämän lisäksi he, joiden pitää päästä hoitoon, tulevat täältä reuna-alueilta kulkemaan sinne Kela-takseilla. Tämä tarkoittaa valtaisaa Kela-taksirumbaa ja sen hintalappu tulee olemaan järkyttävän iso, muistuttaa Leijonanmieli.  

Hän peräänkuuluttaa isosti myös hoitosuhteen tärkeyden perään.   

–Erityisesti, kun tarvitaan säännöllisesti terveyskeskuspalveluita, on hoitosuhteen merkitys erittäin suuri. On lääkäri, joka tuntee potilaan ja tautihistorian, eikä niin, että joka kerta kun ajetaan kauaksi palvelua hakemaan, vastassa on hoitaja, joka ei tunne hoidettavaa. Alajärven päivystyksen siirtyminen Seinäjoelle vaarantaisi potilasturvallisuutta. 

ENTÄ kuinka realistinen on ajatus digitaalisesta siirtymästä?

–Oma näkemykseni on, että kotiin vietäviä palveluita tulee lisätä. Digitaalisilla palveluilla saadaan hoitojonoja lyhennettyä ja tehokkuutta kasvatettua. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö kunnassa tulisi olla äärimmäisen vahva ja laadukas perusterveydenhoito! Toki terveyskeskuksen vuokrasopimuksen lakkauttamisella olisi kunnalle myös taloudellista vaikutusta, mutta kaikkein merkittävämpänä näen juuri perusterveydenhoidon säilyttämisen. Se luo pohjan muun muassa sille, että taudit, kuten esimerkiksi syöpä, pystytään diagnosoida riittävän aikaisin.  

–En tule omalta osaltani hyväksymään tällaista esitystä, tähän tullaan seutukunnassa kuntajohtajien ja luottamushenkilöiden toimesta kirjoittamaan tähän vahva vastine, sanoo Leijonanmieli. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.