Lappajärvellä hyvinvointia tuotetaan yhteisvoimin  

Maija Kuoppala ja Anssi Kuusela avaavat mallia, jolla vaikutetaan kansalaisten hyvinvointiin. 
Maija Kuoppala ja Anssi Kuusela avaavat mallia, jolla vaikutetaan kansalaisten hyvinvointiin. 
Maija Kuoppala ja Anssi Kuusela avaavat mallia, jolla vaikutetaan kansalaisten hyvinvointiin. 
Maija Kuoppala ja Anssi Kuusela avaavat mallia, jolla vaikutetaan kansalaisten hyvinvointiin. 

LAPPAJÄRVEN kunta järjestää, Kivitippu tuottaa ja kansalaisopisto mahdollistaa omalta osaltaan ryhmätoiminnan. Tärkeintä yhteistyössä on se, että resursseja yhdistämällä saamme vähästä enemmän juuri yhdistämällä eri organisaatioiden ja niiden henkilöiden osaamista, kertovat TtM, kuntohoitaja, muutosohjaaja Maija Kuoppala ja vapaa-aikasihteeri Anssi Kuusela elintapaohjauksesta.   

Ydinajatus on voimavarojen yhdistäminen, joka näkyy palvelujen laadun paranemisena. 

–Hyvinvointialueen yhdyspinta on tullut jäädäkseen vuoden 2023 alusta lähtien, elintapaohjaus ja liikuntaneuvonta ovat keskeisimpiä yhdyspintapalveluita kuntien ja hyvinvointialueen alueella. Yhdyspintasopimus kunnan ja hyvinvointialueen kesken tullaan solmimaan juuri elintapaohjausta koskien lähiaikoina, Kuusela sanoo.   

Tämän mallin avulla asiakas pääsee ohjautumaan uudenlaiseen ja ennaltaehkäisevään hyvinvointipalveluun.    

–Tämä on kohdennettua elintapaohjauspalvelua, hyvinvointialueen asiantuntijoiden kautta ohjaudutaan kunnan järjestämään elintapaohjaukseen, Maija Kuoppala toteaa.  
 

Lisää faktatietoa elintapaohjausuudistuksesta löytyy Lappajärven kunnan nettisivuilta.   

–Tärkein viesti kuntalaisille on, että nyt tämä kaikki on mahdollista. Lappajärven kunta tarjoaa maksutonta elintapaohjauspalvelua 40 asiakkaalle vuodessa. Palvelu on saatavissa kriteerien mukaisesti ja siihen ohjaudutaan hyvinvointialueen asiantuntijoiden kautta, kuten esimerkiksi työterveydestä tai yleisistä terveyskeskuspalveluista. Ryhmätoimintaa on myös kansalaisopiston kautta, Anssi Kuusela hehkuttaa. 

–Syys- ja kevätlukukaudella kansalaisopiston kautta on mahdollista osallistua toimintaan, pikku kurssimaksulla. Maija Kuoppala kertoo.   

Hän lisää vielä, että molemmat tukevat toisiaan ryhmästä yksilöön ja yksilöstä ryhmään.   

–Nyt se on käynnissä ja ammattilaiset ovat käytettävissä, kertoo Kuoppala  

   
Sisältöjen malli on luotu hyvinvointialueen kanssa, Kuoppala lisää. 

–Tätä asiaa on aloiteltu jo Vesote-hankkeen aikana.  

Yhdyspintatyö on luotu selkeän tutkimuksen avulla. Etelä-Pohjanmaan alueen kehitystyöstä on saatu tunnustusta valtakunnallisesti, Maija Kuoppala tietää.  

Arjen valinnoilla parempaa oloa

KOLME keskeistä asiaa ovat uni, ruokatottumukset ja liikunta. 

–Olennainen asia on se, että ihmiset tietävät mitä pitäisi tehdä, vaan aina se ei toteudu. Nyt otetaan käyttöön arvo- ja hyväksyntäpohjainen neuvonta. Ohjauskeskusteluja käydään asiakkaan kanssa. Käymme läpi syyt sekä seuraukset. Tärkein pointti on saada ihmiset ajattelemaan omaa terveydentilaansa, aivan arjen valinnoilla. Liikunta on ja tulee olemaan aina olennainen kokonaisuudessa. Hyviä valintoja on tehtävä ihan itse ja ajatella kuinka muutan omaa arkeani, että voin hyvin. Seuranta on tärkeää koko prosessissa, Maija Kuoppala valottaa.  

–Mielenkiintoa lisää se, että elintapaohjauksen käytössä on ohjausta helpottava OPA-hyvinvointiprofiili, joka on laadukas ja toimiva työkalu hyvinvointivalmennuksessa, Kuusela täydentää.  

Yhdyspintapalveluketjut ovat tulossa lakisääteiseksi, joten on pakko muuttaa rakenteita ja löytää uusia innovaatioita esimerkiksi hyvinvointipalveluiden kehittämiseksi. Järven toisella puolella Vimpeli järjestää elintapaohjausta kuntalaisilleen ja Etelä-Pohjanmaan alueella muun muassa Kurikka, Lapua, Alavus ja Seinäjoki. Yhdyspintatyö lisää asiantuntijoiden välistä tiivistä yhteistyötä sekä asiakastyön kokonaisvaltaisuutta, kun jatkossa myös asiakastiedot kulkevat eri toimijoiden välillä.   

Luitko jo nämä?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.