Järvilakeuden kansalaisopiston kausi potkaistaan käyntiin Kitkalla

Ohjelmassa on runsaasti hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä kursseja. Äänimaljarentoutusta ohjaa Merja Virtakangas.
Ohjelmassa on runsaasti hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä kursseja. Äänimaljarentoutusta ohjaa Merja Virtakangas. Kuva: Pirjo Heino.
Ohjelmassa on runsaasti hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä kursseja. Äänimaljarentoutusta ohjaa Merja Virtakangas.
Ohjelmassa on runsaasti hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä kursseja. Äänimaljarentoutusta ohjaa Merja Virtakangas. Kuva: Pirjo Heino.

JÄRVILAKEUDEN kansalaisopiston opinto-ohjelma 2023–2024 on jaossa viikolla 34. Kurssit ovat jo selailtavissa netissä. Ilmoittautuminen kursseille alkaa osoitteessa www.jarvilakeus.fi sunnuntaina 27. elokuuta kello 8 ja toimistolla tiistaina 29. elokuuta kello 8.

Kursseille voi ilmoittautua myös Lukuvuoden avajaistapahtumassa Kortesjärvellä Kitkan ulkoilukeskuksessa maanantaina 28. elokuuta kello 13–18. Opiston henkilökuntaa on paikalla neuvomassa ja auttamassa. Ohjelmassa on kurssimaistiaisia, makkara- ja kahvitarjoilua ja kaikkien osallistujien kesken arvotaan opistopassi. Tapahtumassa vierailevat myös pikkuponit Freddy, Unski ja Ulpukka kello 15–18. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

UUTUUTENA Järvilakeuden kansalaisopistossa käynnistyvät opintopistekurssit, joista voi saada merkinnän omaan henkilökohtaiseen Opintopolku.fi -rekisteriin. Opintopistekurssi on mahdollista hyväksyä osaksi muita opintoja toisessa oppilaitoksessa ja sitä voi hyödyntää myös työnhaussa. Kursseille voi osallistua entiseen tapaan vapaasti ja suoritusmerkinnän ottaminen on täysin vapaaehtoista. Opintopistekursseja on lukuvuonna 2023–2024 tarjolla muun muassa kielissä ja kädentaidoissa.

HYVÄN opiskeluympäristön turvaamiseksi Järvilakeuden kansalaisopistoon laadittiin järjestyssäännöt, joita noudatetaan kaikessa opiston toiminnassa. Niillä turvataan opiskelijoiden ja henkilökunnan yhdenvertainen, turvallinen ja miellyttävä työskentely opetustoiminnassa, tilaisuuksissa ja sähköisissä toimintaympäristöissä. Kurssille ilmoittautuessaan opiskelija sitoutuu samalla noudattamaan järjestyssääntöjä.

JÄRVILAKEUDEN kansalaisopisto on jo pitkään toteuttanut monipuolista hanketoimintaa, jonka kautta on saatu lisäresursseja ja uusia avauksia toimintaan. Uutuutena opisto sai EU-rahoitteista Erasmus-tukea, jolla rahoitetaan opettajien, henkilökunnan ja jossain määrin myös opiskelijoiden opintomatkoja Eurooppaan sekä ulkomaisten opettajien vierailuja. Syksyllä 2023 toteutetaan muun muassa opintomatkat Italiaan ja Kroatiaan.

Uutena hankkeena käynnistyy Opetushallituksen rahoittama Kompassi-hanke, joka on opiston sisäinen kehittämishanke. Lisäksi Leader Aisaparin Kuntoloikka- ja Kyläkanava-hankkeet sekä Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston rahoittama Kankurikisällit-hanke jatkuvat.

–Järvilakeuden kansalaisopisto on mukana myös maakunnallisissa yhteishankkeissa. Toiminnan kehittämiseen löytyy aina uusia mahdollisuuksia haasteista huolimatta!

Valtionrahoituksen vähenemisen uhka haastaa

VALTIONRAHOITUKSEN vähenemisen uhka luo oman haasteensa myös Järvilakeuden kansalaisopiston toiminnalle. Tulevaisuuteen katsotaan kuitenkin toiveikkain mielin ja lukuvuoden 2023–2024 kurssitarjonta on laaja, kertoo rehtori Leea Keto.

–Kevään mittaan tiedotusvälineistä kuului uhkaavia uutisia valtin rahoituksen vähenemisestä vapaalle sivistystyölle. Valtio on kansalaisopistojen merkittävin rahoittaja. Järvilakeuden kansalaisopistossa, joka toimii Evijärven, Kauhavan ja Lappajärven alueella, valtiolta saadaan yli puolet vuosittaisista kustannuksista, loput maksavat alueen kunnat ja kurssilaiset.

Kurssilaisten maksuosuus on 10–20 prosenttia. Leikkausuhan vuoksi myös Järvilakeuden kansalaisopiston kurssimaksuja korotettiin lukuvuodelle 2023–2024.

–On kuitenkin selvää, että ainakaan maaseutualueella ei pystytä kattamaan valtion leikkauksia kurssimaksuja korottamalla. Kuntien panos opistoon on tästä syystä jatkossa entistäkin tärkeämpi. Myös kurssilaisten aktiivisen osallistumisen merkitys korostuu entisestään – jos kursseilla on paljon osallistujia, se auttaa jatkossakin ylläpitämään kattavaa kurssitarjontaa.

Aiheesta aiemmin julkaistua

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA