Itsensä tutkiminen 

Mikko Elenius.
Mikko Elenius.
Mikko Elenius.
Mikko Elenius.

ENSI PYHÄN kirkkovuoden aihe on kirjoituksen otsikkona ”Itsensä tutkiminen”. Mitä se on, miksi se on aiheena? 

Raamatun kirjoissa löydämme usein ihmisen, joka kysyy Jumalan tahtoa. Hän tarvitsee Jumalan elämäänsä. Jumala on hänen perustarpeensa. Jumala antaa merkityksen hänen elämälleen. Niin vain on, hänellä ja Jumalalla on persoonallinen yhteys, jossa hänellä  ja Jumalalla on oma paikkansa. 

Raamatun kirjoista löydämme myös ihmisen, joka välttelee niin itseään kuin Jumalaa tai jota synti estää löytämästä Hänet. Häneen sopisivat Sananlaskujen kirjan 28. luvun sanat: ”Jumalaton pakenee, vaikka kukaan ei aja takaa” tai ”joka rikkomuksensa salaa, ei menesty.” 

Itseään tutkivan näkee Jumalan luomistyötä niin itsessään kuin toisissa ihmisissä. Hän joka ei kysy, mitä Jumala tahtoo ihmisiltä, helposti erehtyy ottamaan Jumalan aseman suhteessa lähimmäisiinsä. Itsensä tutkimisen voi sanoa Jumalan avulla johtavan oikeanlaiseen nöyryyteen itsensä suhteen. Omien syntien ja syntisyyden rehellinen tunnistaminen on jokaisen hyväksi. Itsensä tutkiminen ja itsensä asettaminen Jumalan tuomittavaksi joka päivä estää vääränlaista ylpeyttä ja sen syntyä.  

Terveessä Luojan ja luodun suhteessa ihmisellä on todenmukainen käsitys itsestään. Jumala on Jumala ja kaikki luotu on luotua. Jumalaan uskovaa eivät puhuttele ihmisopit, joissa ihminen on korotettu kaiken keskukseksi. Ihminen saa elää elämää luotuna, Jumalan rakastamana. Jos syntiä tekee sitä on pyydettävä Jumalalta ja lähimmäiseltä anteeksi. Mikään synti ei ole niin pieni, ettei sitä olisi pyydettävä anteeksi.  

Pyhän aihe ”Itsensä tutkiminen” suo kristityille ajan tutkiskella itseään ja erottaa se, mikä omassa elämässä on rakentavaa ja hyväksi ja mikä saattaa hankaloittaa elämässä tärkeän näkemistä. 

Jumala, Isämme. 
Anna meille armo katua syntejämme 
ja tunnustaa ne sinulle. 
Anna meille usko, 
joka on vilpitön ja teeskentelemätön. 
Lahjoita rakkaus, 
joka parantaa sisäiset kipumme 
ja on lähimmäisiämme kohtaan 
lempeä ja kärsivällinen. 
Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, 
meidän Herramme tähden. Amen. 

Seurakuntapastori Mikko Elenius 

Alajärven seurakunta (Lappajärvi, Vimpeli) 

Luitko jo nämä Viikon sanat?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.