Liikunta on pitänyt 80 vuotta täyttävän Aarno Marsin hyvässä kunnossa 

Aarno Mars ja karjalankarhukoira Ruska pääsevät kohta taas metsälle.
Aarno Mars ja karjalankarhukoira Ruska pääsevät kohta taas metsälle.
Aarno Mars ja karjalankarhukoira Ruska pääsevät kohta taas metsälle.
Aarno Mars ja karjalankarhukoira Ruska pääsevät kohta taas metsälle.

EVIJÄRVELÄINEN Aarno Mars hiihti viime talven lumilla tuhannen kilometriä. Sen lisäksi hän tekee muun muassa polttopuita metsässä ja käy jänis- ja hirvimetsällä. Liikunta ja ravinto ovat miehen mukaan terveyden kulmakiviä. 

Mars on melko harvinainen sukunimi Suomessa, se on käytössä alle sadalla henkilöllä. Aarno Marsin mukaan sukunimi juontaa juurensa Saksan ja Ranskan rajamaille. Eräs sotilas sieltä oli tullut Suomeen ja asettunut asumaan Vimpeliin, jossa meni myös naimisiin. Alun perin nimi on ollut muodossa Marsch, mutta kaksi viimeistä kirjainta on tiputettu jossain vaiheessa nimestä pois.  

Mars syntyi Lappajärvellä, josta hänen isänsä oli kotoisin, äiti oli syntyisin Evijärven Haapikylästä. Perhe osti talon Evijärven Särkikylästä ja muutti sinne, kun Mars oli pikkupoika. Perheessä oli kuusi lasta, kaksi poikaa ja neljä tytärtä. 

−Maatalo se oli, ei kovin iso, mutta maitoa vietiin meijeriin, viljaa saatiin ja heinät lehmille. Kesäisin vietiin lehmiä kytöpaikoille aamuin ja illoin, minäkin niitä kuljin viemässä. Paimenessa oltiin nuorena ja maatalon töissä kotona sekä naapurissa. Metsässä hakattiin polttopuita, pokasaha ja kirves olivat sen ajan parhaita työkaluja. Käsin teimme velipojan kanssa sitten myös vähän lisää maata tilalle. Ojat kaivettiin lapiolla. 

 Kulkuvälineenä oli polkupyörä, jonka Marsin äiti osti omaan käyttöönsä.  

−Äiti aina muistutti, että älkää sitten särkekö sitä pyörää, kun talossa ei ole kuin yksi pyörä.  

Mars muistaa myös äidin tekemät sarkapolvihousut, jotka pistelivät kesällä jalassa. Paljon tavaraa ei ollut sodan jälkeen saatavissa ja moni tavara oli ostettava kupongilla.  

Ennen armeijaan menoa hän oli metsuriserkkunsa apuna metsätöissä sekä kaivamassa monttuja Teerijärvellä. Matkat kuljettiin polkupyörällä. Hyvän peruskuntonsa hän arveleekin juontuvan jo nuoruudesta. Mars suoritti kuorma-autoajokortin sekä myöhemmin myös linja-autokortin ja ajoi linja-autoa joitakin vuosia. Sen jälkeen hän työskenteli muovialan yrityksessä.  

−Sitten aloin kulkea Pietarsaaressa kirvesmieshommissa ja niissä hommissa työskentelin niin kauan, kunnes pääsin eläkkeelle. 

Särkylääkkeitä ei tarvita

ELÄKKEELLÄ Mars ei ole jäänyt toimettomaksi, vaan on tehnyt polttopuita, juossut ja hiihtänyt sekä metsästänyt.  

Mainos

−Jonkunlaisia mitaleitakin olen saanut piirinmestaruus- ja SM-tasollakin. Järviseudun alueen kisoissa vaan ei ole yli 70-vuotiaiden sarjoja. 

Vaimo Anneli kertoo, että kun miehensä hiihti rullasuksilla, hän ajoi mukana pyörällä. Aamuihmisinä Marsit saattoivat lähteä liikkeelle jo aamuviideltä ja lenkin pituus oli 30 kilometriäkin. 

Ilmeisen kovakuntoinen Aarno Mars toteaa, ettei ole tarvinnut särkylääkkeitä kipuihin. Hän näkee, että liikunta ja ravinto ovat tähän syynä. Liikaa sokeria, rasvaa ja suolaa pitäisi välttää. Jos ravintoaineista tai vitamiineista on puutetta, se alkaa näkyä hänen mukaansa kehossa.  

Metsästys on Marsille tärkeä harrastus, joka tuo myös kuntoa urheilun lisäksi. Mukana metsällä on ollut karjalankarhukoiria, joita on vuosien mittaan ollut useampia. Niitä ennen hänellä oli myös pystykorvia ja ajokoiria.  

−Nuoruudesta asti olen kulkenut metsällä. Pariin kymmeneen vuoteen en ole lintumetsällä käynyt, mutta jänis- ja hirvimetsällä käyn. Saalis ei ole ollut minulle pääasia, vaan metsässä kulkeminen. Paljon kävin myös aiemman koirani kanssa näyttelyissä ja hirvihaukkukokeissa SM-kisoissa asti. Olen toiminut myös tuomarina hirvikokeissa ja tuomarikortti minulla on edelleen, mutta mieluummin olen oman koiran kanssa nykyään metsällä.  

Nuorin Marsien neljästä tyttärestä on myös innostunut metsästyksestä.  

Lapsenlapsia Marseilla on kaksi, 9-ja 11-vuotiaat tytöt. Yhdeksänvuotias tyttärentytär ilmoitti hiljattain toivovansa, että pappa elää 90-vuotiaaksi. 

−Sanoin, että pidetään siitä kiinni, naurahtaa Aarno Mars.  

Syntymäpäiviä vietetään kotona lauantaina 26. elokuuta, kello kahdesta eteenpäin.  

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.