Purjekoneesta maailma näyttää erilaiselta – purjelentoa esitellään lauantaina Menkijärvellä

Menkijärvi Meetingissä 2019 nähtiin taitopurjelentonäytös.
Menkijärvi Meetingissä 2019 nähtiin taitopurjelentonäytös.
Menkijärvi Meetingissä 2019 nähtiin taitopurjelentonäytös.
Menkijärvi Meetingissä 2019 nähtiin taitopurjelentonäytös.

MENKIJÄRVEN lentokentällä Alajärvellä vietetään Vaasan lentokerhon järjestämää purjelentopäivää lauantaina 19. elokuuta kello 10–16. Yleisöllä on mahdollisuus päästä opettajan kyytiin ja katsella maisemia lintuperspektiivistä.

–Siellä mennään lintujen lailla nousevissa ilmavirroissa; lentäminen on elämys, jonka muistaa aina. Moni kyydissä ollut on yllättynyt, ettei siinä huimaa tai korkean paikan kammo vaivaa, maisemaa vain katsoo ylempää. Opettajan kanssa on todella turvallista lentää, kertoo seinäjokelainen pitkän linjan purjelennon opettaja Ilmo Leino.

Päivän ohjelmassa on myös kaluston maanäyttelyä, simulaattorilla purjelentämistä pääsee kokeilemaan ilmaiseksi ja tarjolla on videoesittelyä sekä puhetta purjelennosta. Voi lähteä retkelle; samalla grillailla ja katsella paikkoja, viettää aikaa lentokentällä.

–Tapahtuma on osa pohjoismaista purjelentopäivää, jolloin samanaikaisesti järjestetään useissa paikoissa vastaavia tapahtumia. Viime vuonna Menkijärven tapahtumassa oli hyvin väkeä paikalla, lähemmäs sata henkilöä ja tehtiin kymmenkunta lentoakin.

Menkijärven kenttä toimii Vaasan lentokerhon purjelennon pääpaikkana, Vaasassa keskitytään moottorilentoon.

–Purjelento on yhteisöllinen laji, yhteisöllisempi kuin perinteinen moottorilento. Leiriydymme Menkijärvellä kesän aikana kymmenien ihmisten voimin kun on hyvä lentosää, vietetään aikaa yhdessä ja autetaan toisiamme. Lennetään yhdessä ja pidetään toisiamme silmällä. Jatkuva valvonta tekee harrastuksesta turvallisempaa, kertoo Leino.

–Purjelento on harrastuksena pitkän tähtäimen hommaa: itsenäinen lentäminen vaatii lentolupakirjan, mikä edellyttää teorian opiskeluja ja vähintään 45 koululentotuntia.

Lentämismuotona purjelento on ympäristöystävällistä, koska alus vain hinataan taivaalle ja sen jälkeen lennetään tuulen voimalla ja auringon avulla useita tunteja, jopa kahdeksan tuntia säästä ja pilotin taidoista riippuen. –Nouseva ilmavirta nostattaa konetta, pilven pohjan lähellä voi sitten vaihtaa suuntaa ja liitää seuraavalle nostolle. Muuttolinnut hyödyntävät samaa nostetta.

Menkijärven purjelentopäivän varapäivä on 20. elokuuta, mikäli lauantaina sää on oikein huono.

–Paikalla ollaan joka tapauksessa ja koneita voi tulla katselemaan, Leino lupaa.

Lisätietoja purjelennosta löytyy täältä

www.vaasanlentokerho.fi ja Suomen urheiluilmailuopisto https://urheiluilmailuopisto.fi/

Aiheesta meillä aiemmin julkaistua

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.