• Eeti Kantokosken Mig on muutettu turistikäyttöön: sillä voi huristella Menkijärven kentällä.

Mig-21 sai uuden elämän

EETI Kantokosken 12,5-metrinen ja noin viisi tonnia painava Mig-21 -hävittäjä on muunnettu viime talven aikana turistikäyttöön. Sen ohjaimissa pääsee aistimaan aitoa hävittäjälentäjä-tunnelmaa, kuitenkin ilman 1 000 kilometrin nopeutta.

–Kaikki tekniikka otettiin pois ja laitettiin uudestaan viime talven aikana. Moottori on vaihdettu dieselkoneeseen, joka hydraulisesti vetää pyöriä. Nopeus on noin 25 kilometriä tunnissa.

Konetta pääsee testaamaan 24. elokuuta järjestettävän Menkijärvi Meeting -tapahtuman jälkeen.

–Ajoa varten tehdään keinotekoinen torni, josta pyydetään lennonjohdolta rullausohjeet ja lentosuunnitelma samaan tapaan kuin kentällä normaalistikin toimitaan. Kokonaispaketti on riittävän haastava, Kantokoski lupaa.

Turvallisuussyistä moottorin saa kytkettyä pois päältä kännykällä, jos tulee ongelmia.

KONE on Kantokoskelle jo kolmas samantyyppinen. Hän hankki sen Puolasta. Ajatus omasta koneesta jäi hautumaan, kun Menkijärvellä pidettiin aikoinaan armeijan Migiä ja Drakenia.

–Näissä on hintahaitari tosi suuri ja ulkomailta tuominen on oma projektinsa, joka ei onnistu ihan heittäen. Koneen löytäminen voi olla jo hankalaa. Siinä on oma jännityksensä kaikin puolin.

Konetta on kysytty elokuvaan, jota kuvataan Suomessa ulkomaisen tuotantoryhmän voimin. –Kone poikii kaikkea, mitä ei osaisi kuvitellakaan. Aika näyttää, toteutuuko se.

Jos kone lähtee kuvauksiin, se puretaan osiin ja kuljetetaan rekalla. Purkua ja kokoamista on harjoiteltu nyt niin, että se sujuu jouhevasti.

Menkijärvestä tulee Migin kotikenttä. Siellä hänellä on toinenkin hävittäjä, joka rakennetaan ensitalven aikana samaan malliin kuin tämäkin.

 –Se on sellainen, mitä ei ole maailmassa vielä missään tässä käytössä, että turistit voivat sillä ajella.

Kantokosken mukaan on hyvä saada kone elämään jälleen. –Ei sillä tuolla tolpan nokassa tee mitään eikä pihalla ruostumassa!

Menkijärvi Meetingissä on nähtävillä myös Mikael Ojan venäläinen Mig-23 suihkuhävittäjä, josta tullaan myös muokkaamaan turistikäyttöön sopivaksi.

Jaa juttu: