Paavolassa puhelimet jäävät välitunniksi reppuun

Paavolan koulun maratonvälitunnilla liikutaan keräten rasteja luokan hyväksi.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Vanhemmilta on tullut hyvää palautetta eikä koululaisiltakaan ei ole kuulunut negatiivista.

Jokainen vanhempi toivoo lapselleen hyvää ja turvallista kasvuympäristöä. Haluamme tarjota liikkumisen iloa ja rauhaa oppimiseen sekä satsata lasten tulevaisuuteen, hyvinvointiin ja jaksamiseen, ja toivomme, että se motivoisi koulunkäyntiin hyvällä fiiliksellä. Samalla haluaisimme antaa lapsille kasvurauhaa, huonot pelit turmelevat ja vääristävät maailmankuvaa, sitä, mikä on normaalia. Pelaaminen on ollut iso juttu koulussa. Se tuo mukanaan nettikiusaamista, riippuvuutta ja vertailua.

Kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus ja sosiaaliset kontaktit ovat oleellinen asia meille kaikille, myös lapsille.

–Haluamme lisätä live-vuorovaikutusta ja yhteishenkeä. Tämä liittyy myös uuteen Yhteispeli-hankkeeseen, jossa koulumme on mukana. Siinä korostetaan tunne- ja vuorovaikutusta, positiivista lähestymistapaa vahvuuksien kautta.

Puhelimia käytetään jatkossakin tunneilla, jos on tarvetta, ja jos tulee asiaa kotiin, voi soittamisesta sopia opettajan kanssa.

–On paljon puhuttu, voiko kännykän käyttöä kouluissa rajoittaa, rajoitetaanko sillä yksityisyyttä ja oikeuksia, mutta nykytiedon mukaan lapsilla on liikaa ruutuaikaa. Suunnittelupäivänä keskustelimme ja yksimielisesti päätimme, että nyt on hyvä hetki tehdä uusi sapluuna.

AIVAN uutta Paavolassa on aamupäivän 10 minuutin mittainen maratonvälitunti, jolla lapset voivat kerätä liikkumalla rasteja.

–Pihaan on mitattu kolme 50 metrin mittaista rataa, ja lapsi saa merkitä luokan taulukkoon rastin käveltyään tai juostuaan 100 metriä. Kun luokalla on koossa 42 kilometriä, luokka saa arpalipukkeen kevään arvontaan, jossa on luvassa jollekin luokalle jotain mukavaa aktiviteettia. Tähän etsimme sponsoreita.

Kun jokaisen oppilaan panos kartuttaa pottia, se motivoi luokkaa yhteisenä juttuna. –Toivottavasti tämä kantaa ja lisää liikunnan iloa jatkossakin!

Pitkällä välitunnilla lapset saavat lainata leikkivälineitä kahdesta arkusta, joista löytyy erilaisia palloja, pelejä ja leikkivälineitä. Koulun pihaan on jo saatu uusia aktiviteetteja ja lisää on tulossa. Kun liikuntatunnit siirtyvät monitoimihalliin, koulun salissa järjestetään sisäliikuntavälitunteja kerran kuussa.

ELINA Hänninen, Liikkuvan koulun vastaava opettaja, on yllättynyt siitä, miten vähän käytännöstä on tullut vastaansanomista koululaisilta

–Tämä on tosi hyvä juttu! Lapset ovat innoissaan saadessaan liikkua välitunnilla, eivätkä kaipaa kännykkää. Aiempi käytäntökin toimi hyvin, mutta jos välitunnilla pelaa puhelimella, ajatukset ovat tunnin alkaessa muualla kuin ruotsin kieliopissa: liikunnan jälkeen on valmiimpi ottamaan uusia asioita vastaan.

Kuudesluokkalaiset Elias Kytölä ja Topias Yli-Sikkilä ovat tottuneet uuteen käytäntöön muutamassa päivässä.

–Vähän se harmitti. Nyt liikun enemmän, kun ei saa olla puhelimella. Puhelin on helppo jättää reppuun, Kytölä totesi.

–Eihän se heti hyvältä kuulostanut. Mutta keskittyy tunnilla paremmin, kun ei pelaa välkällä, Yli-Sikkilä on kokenut.

PENTTI Rentola toteaa, että lapset ottavat helposti yhteiskunnan murheita kantaakseen, esimerkiksi huoli ilmastomuutoksesta voi rasittaa lasta.

–Koulussa haluamme tarjota tervettä, vahvaa kasvupohjaa, ja että hyvät tulevaisuudennäkymät säilyisivät lasten elämässä. Rakennamme turva-aitaa tulevaisuudelle.

Vanhempien toivotaan olevan koulun tukena. –Koulu on lapsia varten ja pyrkii vastaamaan haasteisiin, joita lapset kasvaessaan kohtaavat.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.